Een ongeval tussen twee fietsers: wie heeft recht op vergoeding?

Wanneer een automobilist een fietser aanrijdt dan is de automobilist bijna altijd aansprakelijk, tenzij deze overmacht kan aantonen. Bij een ongeval tussen twee fietsers steekt dit iets anders in elkaar. De vraag is wie aansprakelijk is en wie er recht heeft op een schadevergoeding.
Aangereden door een andere fietser
Dat je wordt aangereden door een andere fietser wil niet altijd zeggen dat die ander ook schuld heeft. Stel dat je zelf door het rood rijdt, je let niet goed op of je verliest je balans. In deze gevallen word je misschien aangereden maar ligt de schuld bij jezelf.
Bij een ongeval tussen twee fietsers is het altijd belangrijk om te kijken wie de schuldige is. Dit bepaalt namelijk wie schade kan claimen.

De Basil Mara XL dubbele fietstas is een moderne en stijlvolle fietstas.
De ander rijdt door het rood
Wanneer een fietser door het rood rijdt en hierdoor met jou in botsing komt dan is het duidelijk: die ander heeft schuld. In dit geval kun je schade claimen. Uiteraard is het dan wel belangrijk dat er daadwerkelijk sprake is van schade. Bijvoorbeeld een kapotte fiets of lichamelijk letsel.
Wanneer je zelf een ongeval veroorzaakt
Het kan natuurlijk dat je zelf de veroorzaker bent. Hiervan is duidelijk sprake wanneer je verkeersregels overtreedt en hierdoor met een andere fietser in botsing komt. Of dat je opzettelijk iemand anders aanrijdt.
Niet altijd duidelijk wie er schuld heeft
Helaas is niet altijd duidelijk wie de schuldige is. Bijvoorbeeld tijdens gladheid waarbij jullie beiden uitglijden. Of wanneer jullie beiden voorrang hadden. In dit geval is het lastig om aansprakelijkheid aan te tonen. Een advocaat kan hierbij helpen maar bedenk dat de tegenpartij ook een advocaat in kan schakelen.
Wie is aansprakelijk bij aanrijding tussen twee fietsers?
Volgens de wet is degene die een aanrijding veroorzaakt aansprakelijk. Dat is degene die de verkeersregels overtreedt of onverwacht gedrag vertoont. Wel moet je dit aannemelijk kunnen maken.
Bewijsmateriaal verzamelen
Bij een ongeluk tussen twee fietsers is het heel belangrijk om bewijsmateriaal te verzamelen. Kijk bijvoorbeeld of er omstanders of getuigen tijdens het ongeval aanwezig zijn. Spreek deze direct aan en noteer hun gegevens. Een getuige is niet verplicht om op het politiebureau een getuigenverklaring af te leggen. Het kan dus dat je niet veel aan de ooggetuige hebt.
Hangen er camera’s op straat of aan een woning? Kijk dan of je de camerabeelden kunt bemachtigen. Dit is goed bewijsmateriaal.
Zo stel je iemand aansprakelijk na een fietsongeval
Je bent als fietser met een andere fietser in botsing gekomen. Misschien is je fiets beschadigd, heb je een been gebroken, zijn kleren gescheurd of is je smartphone kapot gevallen. Deze schade kun je eventueel op de andere fietser verhalen.
Wil je de ander aansprakelijk stellen dan moet je weten wie die ander is. Vraag naar de naam en het woonadres. Misschien wil de andere fietser dit niet geven en gaat er snel vandoor. Noteer in dit geval gegevens van getuigen. Ze kunnen je helpen bij het achterhalen van de fietser.
Heb je helemaal geen contactgegevens van de betrokken partij? Dan wordt het lastig om schade te claimen. Al helemaal wanneer er geen bewijsmateriaal is of wanneer je geen getuigen kunt vinden.
Juist daarom is het belangrijk om toch aan de gegevens van de betrokken partij te komen. Hoe vervelend een ongeval met een andere fietser ook is: blijf kalm. Wanneer je de ander direct een uitbrander geeft is het niet vreemd dat deze niet mee wil werken.
Schadeformulier twee fietsers
Wanneer een automobilist een ongeval veroorzaakt vult deze een schadeformulier in. Voor fietsers is er geen standaard schadeformulier. Het is dan handig om gegevens op een briefje of in je smartphone te noteren. Ben je als fietser aangereden door een automobilist dan moet de automobilist zijn schadeformulier invullen.
Foto’s van de situatie maken
Je moet zoveel mogelijk bewijsmateriaal verzamelen. Maak daarom foto’s van de verkeerssituatie, de schade en eventueel je verwondingen. Deze foto’s maken het makkelijker om schade te claimen.
Heb je verwondingen? Laat deze behandelen door je huisarts of in het ziekenhuis. Ook hiermee kun je aantonen dat het ongeval verwondingen heeft veroorzaakt.
Tip: voorkom dat je aansprakelijk wordt gesteld omdat je de smartphone tijdens het in en de hand vasthad. Plaats de smartphone altijd op een telefoonhouder.
Contact met een jurist of advocaat
Schade claimen is lastig wanneer je dit zelf doet. Doe eerst altijd aangifte bij de politie. Het beste kun je contact opnemen met een jurist of advocaat. Deze bekijkt eerst wie het slachtoffer en de dader is, hoe groot de schade is en of dit wel te claimen valt.
Is de dader doorgereden? Wanneer je helemaal geen gegevens hebt kun je een schadeclaim indienen bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Houd er wel rekening mee dat een ongeval tussen twee fietsers anders is dan wanneer dit tussen een fietser en een motorvoertuig is. Mogelijk valt er niks te claimen.
Ongeluk tussen gewone fietser en elektrische fiets
Voetgangers en fietsers krijgen volgens de wet meer bescherming. Dit komt omdat ze veel kwetsbaarder zijn. Ben je aangereden door een elektrische fiets? Vaak wordt gezegd dat een elektrische fiets onder gemotoriseerd verkeer valt. Hierdoor zou je als normale fietser altijd recht hebben op schadevergoeding, zelfs wanneer je het ongeluk zelf veroorzaakt.
Dit klopt niet want een elektrische fiets met trapondersteuning gaat 25 km/h en wordt daarom gezien als zwakke verkeersdeelnemer. Wanneer je met deze elektrische fiets in botsing komt dan hangt het er vanaf wie er schuldig is en wie schadevergoeding krijgt.
Gaat het om een elektrische fiets die harder dan 25 km/h gaat? Dan valt dit niet onder een gewone fiets. In dit geval is de bestuurder van deze bijzondere elektrische fiets bijna altijd aansprakelijk.
Reacties en ervaringen
Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.