Epoxy roeren en mengen

Bijgewerkt: 23 oktober 2023

Epoxy kunsthars is geweldig om mee te knutselen en klussen. Het wordt gewonnen uit aardolie . Het heeft dus een grondstof als basis en bestaat uit twee componenten. Juist dat maakt het soms lastig om mee te werken. Hoe lang moet je epoxy roeren en kun je het ergens mee mengen? Werk je veel met deze kunsthars (of zit dit in de planning) dan is dit artikel iets voor jou.

Hoe lang moet je epoxy roeren?

Er worden veel fouten met epoxy gemaakt. Door deze fouten wordt de kunsthars niet hard, hecht niet goed of plakt. Wanneer je niet lang genoeg roert dan blijft de kunsthars zacht en plakkerig. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Weet je hoe lang je epoxy moet roeren? Dit doe je gedurende 2 minuten oftewel 120 seconden. Het is hierbij aan te raden om de kunsthars in een aparte mengbeker te doen. Tijdens het roeren ga je ook langs de zijkanten van de mengbeker. Hiermee voorkom je dat een gedeelte ‘onaangeroerd’ blijft.

Wanneer je tijdens het gebruik merkt dat de kunsthars nog steeds zacht en plakkerig is dan is dit een teken dat je niet goed geroerd hebt. Werk er niet mee verder maar roer het nog een keer goed door.

Fleau Epoxy Starterspakket XL

Epoxy mengen met verf

Roeren is wat anders dan mengen. Bij roeren zorg je dat het product in beweging komt. Wanneer je goed roert zou het wat harder worden en niet meer zo plakkerig. Epoxy mengen met verf is weer heel iets anders. Hierbij meng je twee materialen door elkaar.

Kun je epoxy mengen met verf? Ja dat kan, en juist hierdoor voeg je pigmenten oftewel kleur toe. Houd er wel rekening mee dat veel van deze verf olie of water bevat. Dit past de structuur van de kunsthars aan. Het gevolg is dat de kunsthars niet volledig uithardt of juist een doffe kleur krijgt.

Sommige hobbyisten mengen epoxy met acrylverf. Van acrylverf is bekend dat het watergedragen is. Wanneer je dit met hars mengt dan heeft dit een nadelige invloed op de uitharding. Wil je de hars een kleurtje geven? Gebruik dan altijd pigmenten die specifiek bedoeld zijn voor epoxy.


Epoxy mengen met zaagsel

Je zoekt een vulmiddel voor hout. De ideale combinatie is epoxy mengen met zaagsel. Hierdoor ontstaat er een houtmeel dat goed hecht. Bovendien krijgt dit houtmeel een lichtbruine kleur, iets dat goed aansluit op het hout. Gebruik altijd zaagsel dat van het hout afkomstig is dat je wil vullen. Of in ieder geval van een vergelijkbaar stukje hout.

Een mengsel van kunsthars en cement

Epoxy mengen met cement behoort ook tot de mogelijkheden. Dit wordt vooral gedaan voor het maken van een betonlook garagevloer. Je hoeft geen beton te storten maar het ziet wel zo uit. Bovendien is een epoxy betonvloer ook nog eens onderhoudsvriendelijk. Het is makkelijk schoon te maken, veel beter dan beton. En het voelt ook prettiger aan de voeten aan. Ook dient dit mengsel als ondergrond voor een kunsthars vloer.

In alle gevallen is het belangrijk dat de ondervloer van (glad) beton goed wordt schoongemaakt. Door de vloer te schuren ontstaat er wat ruwheid waardoor het mengsel zich beter hecht.

Meng kunsthars en cement in de juiste verhouding. Dit bepaalt namelijk de uitharding. Na het mengen moet je het snel verwerken omdat het anders gedeeltelijk uithardt.

Epoxy Giethars

Ook voor de vloer geschikt: vermengen met zand

Epoxy is niet alleen geschikt om mooie kunstwerken mee te maken, er worden ook vloeren mee gelegd. Epoxy mengen met zand zorgt voor een goede vloer ondergrond. Ook is het mogelijk om hiermee scheuren te vullen of aan elkaar te plakken. Daarnaast is dit mengsel een leuke basis voor verschillende kunstwerken of knutselwerken.

Epoxy mengen: altijd de juiste mengverhouding aanhouden

Een veel gemaakte fout is het toevoegen van teveel verharder. Vaak wordt gedacht dat het mengsel dan eerder uithardt maar dit klopt dus niet. Wanneer je verharder aan epoxy toevoegt dan is het belangrijk om de juiste mengverhouding aan te houden. Gebruik hiervoor een maatbeker of een keukenweegschaal.

Het kan ook dat je te weinig verharder toevoegt waardoor het mengsel zacht of plakkerig blijft. Kunsthars mengen blijft dus een hele kunst.

De ondergrond grof opschuren

Heb je al eens met kunsthars gewerkt en ontstonden er hierdoor een soort putjes of eilandjes in de epoxy? Waarschijnlijk komt dit omdat de ondergrond te glad of te nat is. Het is aan te raden om de ondergrond grof op te schuren. Je zal merken dat epoxy dan veel makkelijker en ook nog eens mooier hecht. Het alternatief is het aanbrengen van een speciale primer.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven