EMD-bloedtest en zwanger worden

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Wil je zwanger worden? Steek liever geen geld in een EMB-test. Dit soort bloedtesten worden veel verkocht om inzicht te krijgen in de gezondheid en vruchtbaarheid. Artsen zeggen dat de uitslag helemaal niks over je vruchtbaarheid zegt. Dat de testen toch worden aangeboden, is omdat het geld oplevert.

Wat is een EMB-bloedtest?

Een EMB bloedonderzoek wordt ook wel een ‘levend bloed analyse’ genoemd. EMB is de afkorting voor energetische morfologische bloedtest.

Deze test zie je steeds vaker bij de natuurtherapeut. Maar het is niet iets dat reguliere artsen en verloskundigen aanbevelen.

Met een EMB bloedonderzoek achterhaal je waarom je lichaam in disbalans is en het zwanger worden dus niet goed lukt. En let op, dit is geen claim van vrouwers.nl, maar de omschrijving die aanbieders aan deze test meegeven.

De werking van deze test

Voordat je een EMB-test doet, is het eerst belangrijk om naar de werking te kijken. En wat je hiervan kunt verwachten.


Er worden enkele druppels bloed afgenomen. Dit doe je zelf waarbij je het bloed in een buisje opvangt en vervolgens naar het (soort van) laboratorium stuurt. Maar het kan ook dat je op locatie verschijnt, waarbij er bloed wordt afgenomen.

Het bloed wordt onderzocht op hormonen, voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen, en andere bloedwaarden. Dit laatste gaat over de bloedwaarden van rode en witte bloedcellen. Het idee hierachter is dat een verstoring van je hormonen ervoor kan zorgen dat je niet snel zwanger raakt.

Ovulatietest 20 stuks + Zwangerschapstest 
Telano Ovulatietest 50 testen

Is deze test betrouwbaar?

De werking van deze tekst is nooit wetenschappelijk bewezen. Er zijn geen publicaties bekend waaruit blijkt dat dit onderzoek de juiste uitwerking op zwanger worden heeft.

Verschillende websites en bedrijven waarschuwen voor de EMD-bloedtest. Het is niet zo dat het schadelijk is voor je gezondheid, maar je kweekt er valse verwachtingen mee. Je voeding aanpassen heeft geen hele grote invloed op wel of niet zwanger worden. Er zijn meer dan voldoende vrouwen die ongezond leven (en dit is geen advies), maar toch snel zwanger worden.

Onder andere Radar heeft in 2013 de EMB bloedtesten in twijfel gebracht. Ook het voedingscentrum geeft het advies om voorzichtig te zijn met natuurgeneeskunde in combinatie met zwanger worden. Eva Jinek, een bekend presentator, heeft er ook zo haar twijfels bij.

De vereniging tegen de kwakzalverij onderzocht de EMD bloedtest naar aanleiding van influencer Annic ten Duis (Annic van Wonderen), die deze test een tijd gepromoot heeft. Diezelfde Annic runde de website mamaworden.nl, waarbij allerlei onzin stond over zwanger worden. Zoals bij maanlicht wandelen en met je raam open slapen, om je vruchtbaarheid te bevorderen.

Het YouTube programma Boos probeerde met Annic over het promoten van die EMD bloedtest nog in gesprek te gaan, maar het liep op weinig uit. Twee jaar geleden zette Anic haar huis te koop, waren haar websites en socials weg. En dat allemaal om het aanbieden van een EMB-test die wanhopige vrouwen tot nog meer wanhoop brengt.

Na al die commotie kun je hier een conclusie uit trekken: de EMB-test doet niks anders dan jou geld afhandig maken.

Wat kost deze test?

Wil je een EMB test kopen? Het wordt vooral door natuurgeneeskundigen aangeboden. Maar het is geen methode om sneller zwanger te worden. Wil je het hier toch voor gebruiken, dan is het verstandig om bovenstaande tekst nog eens door te lezen. En dan pas een keuze te maken.

Een EMB test kopen is niet goedkoop. Je betaalt tussen de € 150 en € 350. Waarom de prijzen zo uiteenlopen is niet helemaal duidelijk. Bij sommige aanbieders krijg je nog een extra onderzoekje of persoonlijk advies. Bij anderen alleen de uitslag van de test.

Telano Zwangerschapstest
Sensitest zwangerschapstest

Zolang duurt de uitslag EMB

Wil je zwanger worden en heb je gekozen om een EMB test te laten doen? Het bloed wordt in het lab geanalyseerd. Over het algemeen duurt het 3 tot 4 weken voordat je de uitslag krijgt.

Aan de hand hiervan kan een behandelaar een advies opstellen. Maar bedenk dat het advies met betrekking tot zwanger worden, naar aanleiding van deze test, net zomin betrouwbaar is.

Vergoeding door de zorgverzekeraar

Deze test valt onder de alternatieve geneeswijzen. In hoeverre je van geneeswijze kunt spreken, want het gaat om een test en niet een mogelijkheid om sneller zwanger te worden. Sommige zorgverzekeraars vergoeden alternatieve geneeswijzen. Maar de EMB-test wordt door geen enkele zorgverzekeraar vergoed.

Dit betekent dat je deze test altijd zelf moet betalen. Zelfs wanneer aantoonbaar is dat je moeilijk zwanger kunt worden, krijg je de kosten niet vergoed.

Bloedtest op advies van de huisarts is wel gratis

Je wil zwanger worden maar ervaart problemen of klachten. De huisarts kan soms besluiten om bloed te prikken. Bijvoorbeeld om te kijken of je bepaalde tekorten hebt. Of dat er misschien ontstekingen in het lichaam aanwezig zijn.

De huisarts zal nooit doorverwijzen voor een EMB-bloedtest. Maar wel voor bloedprikken, waarbij dit wordt doorgestuurd naar een laboratorium of medisch centrum. Het gaat hier om bloedprikken zoals dit in de reguliere medische wereld gebruikelijk is.

Indien je op advies van de huisarts moet bloedprikken, krijg je dit door de zorgverzekering vergoed. De vergoeding komt vanuit het basispakket. Houd wel rekening met je eigen risico. Heb je dit nog niet volledig gebruikt, dan betaal je een deel van de kosten zelf. Het kan zelfs dat je alles zelf moet betalen.

Ken het verschil tussen een medische bloedtest en een EMB bloedtest. Die laatste is twijfelachtig en wordt niet door de zorgverzekeraar vergoed.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven