De beste frituurolie

Bijgewerkt: 16 juli 2023

Steeds meer mensen stappen over op de airfryer, maar misschien heb jij een normale frituurpan. Wat is de beste frituurolie? Er zijn veel verschillende merken verkrijgbaar. In deze blogpost ontdek je wat een goede frituurolie is. Maar ook wat de alternatieven zijn, want je hebt ontzettend veel keuze.

Verschillende soorten olie

Frituren kan in verschillende soorten olie. In de winkel kom je altijd flessen frituurolie of vloeibaar frituurvet tegen. De pakken (hard) frituurvet, ook wel vast frituurvet genoemd, gebruik je liever niet. Dit is namelijk het slechtste vet dat er is.

Frituren kan in:

  • Vast frituurvet
  • Vloeibaar frituurvet
  • Kokosolie
  • Zonnebloemolie
  • Olijfolie

De beste frituurolie

In de zoektocht naar de beste frituurolie is het allereerst belangrijk om naar het type olie te kijken. Uit een onderzoek uit 2015 blijkt dat kokosolie het meest gezond is. Dit komt omdat de kwaliteit van deze olie niet snel afneemt. Bovendien bevat kokosolie meer dan 90% verzadigde vetzuren. Dit betekent dat deze olie goed bestand is tegen verhitting.

Het onderzoek is gedateerd, inmiddels zijn er voldoende gezonde keuzes. Daarom vind je hieronder een overzicht van de beste frituurolie.

Diamant vloeibaar frituurvet

Een merk dat ontzettend goed verkoopt is Diamant. Het vloeibaar frituurvet is van een hoge kwaliteit. Sommige mensen noemen dit ook wel horecakwaliteit en dat is niet zomaar. Het bevat uitsluitend plantaardige oliën en vetten met vitamine E.

Doordat dit product geen noten, vis, weekdieren, schaaldieren en melk bevat is het zeer geschikt voor mensen met een allergie. Ook is dit product vrij van sulfieten en zwaveldioxide. Dit frituurvet heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding.


Remia | Regular vloeibaar frituurvet

Het merk Remia komt met een vloeibaar frituurvet op de markt dat voorzien is van “Certified Sustainable Palm Oil”. Dit betekent dat het product geen negatief effect heeft op de palmolieteelt. Maar waarom zou je frituren in iets waar palmolie inzit? Dit komt omdat het goede kookeigenschappen heeft, ook bij hoge temperaturen. De textuur blijft altijd goed, bovendien verspreidt het geen vervelende geur.

Remia is een bekend merk dat met dit frituurvet ook nog eens kiest voor uitsluitend plantaardige oliën. De onverzadigde vetten zijn beter voor het cholesterolgehalte in je lichaam. Het is dan ook niet vreemd dat dit product het keurmerk Bewuste keuze draagt.

Naar Remia vloeibaar frituurvet

Iets anders als frituurolie gebruiken

Je hoeft natuurlijk niet voor vloeibaar frituurvet te gaan, hoewel bovenstaande twee producten een goede keuze zijn. Ze bestaan namelijk uit plantaardige oliën en dat is altijd goed. Maar je kunt ook zelf een plantaardige olie nemen. Bijvoorbeeld olijfolie, maisolie, zonnebloemolie of kokosolie. Neem in ieder geval nooit extra vierge olijfolie. Wanneer je deze olie verhit dan komen er schadelijke stoffen vrij.

Op zich heeft frituurolie niet direct invloed op het aantal calorieën dat je binnen krijgt. Je hoeft dus niet voor een light frituurolie te gaan, dit is een beetje onzin.

Welke frituurolie stinkt niet?

Tijdens het frituren komen er altijd geuren vrij. Dit is iets waar je weinig tegen kan doen, de geur ontstaat door verhitting van de olie of het frituurvet. Heb je erg veel last van geurtjes dan zou je eens aan rijstolie kunnen denken. Deze olie staat er om bekend om weinig geur af te geven. Helaas is rijstolie niet overal verkrijgbaar en is het ook vaak wat duurder.

Een goed alternatief is een kommetje natuurazijn, zet dit naast de frituurpan. Azijn absorbeert namelijk de vervelende geurtjes. Verder helpt het om de frituurpan in de schuur of garage te zetten in plaats van binnenshuis.

Wil je helemaal van de stank af, neem dan een airfryer. Dit is een prima alternatief voor een frituurpan en werkt voornamelijk met hete lucht. Je hebt slechts een lepeltje olie nodig, dit geeft amper geur af. Zet je de afzuigkap aan dan merk je hier helemaal niks van. Een airfryer kun je dus gerust in de keuken gebruiken.

Wat is beter: frituurvet of olie?

Misschien twijfel je nog tussen het gebruik van frituurvet of olie. Wat is beter? Van frituurolie is bekend dat het veel onverzadigde vetten bevat. Dit is veel beter voor je gezondheid. Hard frituurvet, zoals je dit in pakjes koopt, bevat juist veel verzadigd vet. Kies daarom altijd voor frituurolie of vloeibaar frituurvet. Het moet dus echt vloeibaar zijn en niet hard.

Zo werkt frituren

Frituren is een kookmethode waarbij voedsel wordt ondergedompeld in hete olie. De essentie van frituren ligt in een knapperige buitenkant en het behouden van de sappigheid van het voedsel van binnenuit. Om dit te bereiken, verhit je de olie tot een ideale temperatuur van ongeveer 175-190 °C.

Wanneer voedsel in de hete olie wordt ondergedompeld, zorgt de hoge temperatuur ervoor dat de buitenkant van het voedsel snel gaar wordt en een soort beschermende laag vormt. Deze laag voorkomt dat de olie doordringt in het voedsel.

Tegelijkertijd wordt het vocht binnenin het voedsel omgezet in stoom. Deze stoom zorgt voor het koken van het voedsel van binnenuit, waardoor het van binnen sappig blijft. Bovendien draagt de stoom bij aan het buiten houden van de olie, waardoor snacks of frietjes niet vet of vettig wordt.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven