Het LV kenteken: voor welk land staat het?

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Elk land heeft zijn eigen kentekenplaat. Het kenteken is altijd voorzien van een landcode. NL staat voor Nederland en BE voor België, dat is voor iedereen wel duidelijk. Maar wat betekent het LV kenteken? Daar gaan we vandaag naar kijken, en ook waarom je dit steeds vaker in Nederland en België tegen komt.

De verschillende landcodes

Landcodes op auto’s is vrij gebruikelijk. Dankzij de landcode zie je waar het voertuig geregistreerd staat. Het land van registratie hoeft niet gelijk te staan aan het land van herkomst. Er worden namelijk heel wat auto’s geïmporteerd en geëxporteerd.

Elk land heeft zijn eigen landcode. Meestal wordt deze landcode algemeen gebruikt, dus zowel op kentekenplaten, wanneer het om telefoonnummers gaat en binnen de communicatie. Maar let wel, het landcode van een kenteken kan afwijken van de landcode dat bij een telefoonnummer hoort. Bijvoorbeeld: NL op een Nederlandse kentekenplaat en NLD voor telefoonnummers.

Een kentekenplaathouder nodig? Verkrijgbaar vanaf slechts € 7,50.


Betekenis van LV kenteken

Je ziet een LV kenteken voorbijkomen, wat betekent dit? LV is de landcode voor Letland. Dit lijkt een beetje onlogisch, want je zou misschien eerder aan LL (Letland) denken. Maar weet je dat het land officieel Latvija heet? Vandaar ook de landcode LV.

Letland ligt in Noord/Oost Europa. Het wordt begrensd door Litouwen, Wit-Rusland en Rusland. Verder deelt het een zeegrens met Zweden. Sinds de oorlog tussen Rusland en Oekraïne kom je steeds vaker LV kentekens in West-Europa tegen.

Andere kentekens die op het LV nummerbord kunnen lijken:

  • L – Luxemburg
  • LAO – Laos
  • LAR – Libië
  • LB – Liberia
  • LS – Lesotho
  • LT – Litouwen
  • CV – Kaapverdië
  • MV – Malediven
  • V – Vaticaanstad

Waarom je het LV nummerbord in Nederland en België ziet

Letland was ooit een deelrepubliek van de Sovjet-Unie. Toen de Sovjet-Unie uiteen viel stond Rusland er alleen voor. Rusland kan zichzelf alleen beschermen door de grenzen van het land te vergroten. Daarom vindt Rusland het belangrijk om macht te krijgen over de landen die direct tegen Rusland aan liggen.

Letland, LV kenteken

Zoals je op de kaart kunt zien grenst Rusland aan het oosten van Letland. Toen Rusland in 2021 Oekraïne binnenviel, was duidelijk dat Rusland zijn grenzen probeerden uit te breiden. Sinds die tijd voelt Letland zich bedreigd. Letland heeft in augustus 2022 ook verklaard dat Rusland de staatssponsor van terrorisme is.

Sommige inwoners van Letland voelen zich niet meer veilig. Ze zijn op zoek naar veiligheid en vertrekken richting West-Europa. Dat verklaart waarom je steeds vaker het LV kenteken in West-Europa tegen komt.

Overigens weigert Letland om Russen in hun land toe te laten, die vluchten voor mobilisatie. Er heerst dus veel onrust in Letland.

Draadloze Achteruitrijcamera met parkeersensoren


Hoe lang een buitenlandse auto in Nederland geparkeerd mag staan

Je komt een auto met LV kentekenplaat in Nederland tegen. Deze staat ergens geparkeerd. Mag dat? Natuurlijk, een auto met buitenlands kenteken mag maximaal zes maanden per jaar in Nederland rijden. Hiervoor geldt een vrijstelling op basis van het internationale recht. De kentekenhouder hoeft deze vrijstelling niet aan te vragen.

Het is dus toegestaan dat een auto met LV-kenteken in Nederland rijdt of ergens geparkeerd staat. De vraag is of een buitenlandse auto langere tijd achter elkaar op een en dezelfde plek mag blijven staan. Op een openbare parkeerplek mag een auto net zo lang geparkeerd staan als nodig is. Gaat het om een buitenlandse auto, dan mag deze hier maximaal zes maanden staan.

Een auto met LV kenteken (of een ander buitenlands kenteken) mag niet langer dan zes maanden in Nederland rijden of geparkeerd staan. Daarnaast geldt dat elke auto, dus ook Nederlandse auto’s, niet zomaar op landwegen, in bossen en op privé parkeerplekken mogen staan.

Het LV kenteken aan laten passen

Stel dat iemand met LV-kenteken in Nederland rondrijdt. Die persoon wil uiteindelijk overstappen op een Nederlands kenteken. Dat is handig, want zo hoeft de auto niet gedurende een half jaar terug naar Letland. Wat zijn de mogelijkheden?

Feitelijk gaat het dan om een auto importeren uit Letland. Een auto invoeren of importeren kan alleen wanneer deze op naam van een Nederlandse inwoner komt te staan. Iemand die in Letland woont kan dus geen Nederlands kenteken aanvragen.

Een Lets kenteken over laten zetten naar een Nederlands kenteken kan wél wanneer de persoon uit Letland in Nederland werkzaam is. In dit geval moet de auto voornamelijk in Nederland gebruikt worden.

Bij het importeren van een auto betaal je extra belasting. Soms geldt er een vrijstelling voor deze belasting, op de website van de belastingdienst staat aan welke voorwaarden je moet voldoen.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven