Welke spelcomputer voor welke leeftijd?

Bijgewerkt: 16 juli 2023

Een kind van 2 jaar heeft nog niet veel aan een PlayStation of Xbox. Terwijl dit voor jongeren vanaf 8 jaar oud maar ook voor volwassenen zeer geschikt is. Er zijn echter nog veel meer mogelijkheden. Welke spelcomputer voor welke leeftijd? Bekijk wat de beste optie is voor verschillende leeftijdscategorieën.

Van 2-6 jaar oud

  • Aantal uren per dag gamen: 30 minuten (2-3 jaar oud) tot 1,5 uur (5-6 jaar oud).

Kinderen onder de twee jaar oud zijn nog niet toe aan een spelcomputer. Dit is niet goed voor de mentale en lichamelijke ontwikkeling. Een educatief kinderprogramma is voor kinderen tot twee jaar oud veel beter en leuker. Daarnaast stimuleert activity speelgoed de ontwikkeling van het kind.

Voor kinderen van 2-4 jaar oud zijn een Xbox, PlayStation of Wii niet echt aan te raden. Kies liever voor een kindvriendelijke versie. Zo is de VTech ABC Smile Tv een leerzame spelcomputer die uitermate geschikt is voor kinderen van 2-7 jaar oud. Sluit deze spelcomputer middels de HDMI gamestick op de televisie aan. Het kind speelt met vrolijke karakters en maakt kennis met letters en cijfers, kleuren en verschillende vormen. Maar ook de logica wordt getest.

Voor kinderen in de leeftijd 2-5 jaar oud zijn er nog veel leercomputers of kinderlaptops verkrijgbaar. Bijvoorbeeld het magische bureau van VTech of de special leer smartwatch.

Naar leercomputers

Spelcomputer voor kinderen van 6-10 jaar oud

  • Gameadvies: maximaal 2 uurtjes (6-7 jaar) tot 2,5 uurtjes (10 jaar).

Welke spelcomputer voor welke leeftijd is het meest geschikt? Kinderen van 6-10 jaar oud volgen het basisonderwijs. Ruim 89% van de basisschool leerlingen gamet, waarvan ruim 40% dagelijks. Opvallend is dat meer jongens dan meisjes in deze leeftijdsgroep gamet.

Een goede spelcomputer vanaf zes jaar oud is de Nintendo Switch. Deze compacte en draagbare spelcomputer neemt het kind overal mee naar toe. Bovendien is hij makkelijk te koppelen aan de televisie. Alleen of met zijn tweeën spelen: het kan met de Nintendo Switch. De console is verkrijgbaar vanaf ongeveer € 288, spellen zijn los te koop.


De beste spelcomputer voor 8-12 jaar oud

  • Advies dagelijks gamen: 2-3 uur (8-9 jaar oud) tot 4 uur (12 jaar)

Een goede spelcomputer voor kinderen in de leeftijd van 10-12 jaar oud is de PlayStation. Kinderen in deze leeftijdscategorie gamen graag, het liefst tegen anderen. De moderne PlayStation legt verbinding met het internet. Dankzij speciaal tegoed is het mogelijk om online verschillende aankopen voor de PlayStation te doen. Bijvoorbeeld een nieuwe game, credits of skills.

De nieuwste consoles zijn er ontzettend op vooruit gegaan. Ook de games zien er veel realistischer uit dan vroeger. Hierdoor kunnen kinderen helemaal in de game opgaan. Wel is het belangrijk om het kind niet te lang achter elkaar te laten gamen. Dit heeft niet alleen met de ontwikkeling maar ook met de ogen te maken. Voor elke 20 minuten naar een scherm staren zou het kind 20 seconden in de verte moeten kijken.

De nieuwste PlayStation is verkrijgbaar vanaf ongeveer € 290. Vanwege de grote vraag is de nieuwste console nauwelijks verkrijgbaar. Games beginnen vanaf € 20.

Naar PlayStation

Kinderen van 9-12 jaar oud

  • Gamen: maximaal 4 uur per dag

De Xbox is de tegenhanger van de PlayStation. Voordeel van de Xbox is had hij meer exclusiviteit biedt. Dankzij de speciale Game Pass is het namelijk mogelijk om maandelijks uit ontzettend veel nieuwe games te kiezen. De Xbox is ook wat goedkoper in aanschaf en je kijkt bij dit model films en series in een 4K beeldkwaliteit.

De Xbox is te koop vanaf ongeveer € 250, afhankelijk van het model. Deze gameconsole is in verschillende versies verkrijgbaar. Losse spellen zijn over het algemeen wat duurder dan bij de PlayStation.

Gamen voor kinderen die ouder zijn dan 12 jaar

De PlayStation en Xbox zijn zeer geschikt voor iedereen vanaf 12 jaar oud, dus ook voor volwassenen. De Nintendo Switch is het alternatief voor de verdwenen Wii, maar is onder pubers en volwassenen wat minder populair.

Het gamen onder jongeren is een groeiend probleem. In het voortgezet onderwijs gamet ruim 30% van de scholieren dagelijks. Ook nu weer gamen jongens vaker dan meisjes. Opvallend is dat de jeugd vanaf 16 jaar wat minder vaak gamet. De behoefte aan gamen neemt dus met de jaren wat af.

Uit onderzoek is gebleken dat jongeren hun vrije tijd als volgt besteden:

  • Internetten: dagelijks
  • Gamen: dagelijks tot wekelijks
  • Sport: wekelijks
  • Vrienden: wekelijks
  • Boek lezen: nauwelijks
  • Gokken: nooit tot nauwelijks

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven