Waarde van Chinees porselein of servies

Bijgewerkt: 16 juli 2023

Chinees porselein kan ontzettend kostbaar zijn. Houd er wel rekening mee dat er ook veel nep porselein of servies rondcirculeert. Benieuwd naar de waarde van Chinees porselein of Chinees servies? In dit artikel vind je enkele voorbeelden. Maar ook waar je het kunt laten taxeren en hoe je echt porselein herkent.

Verschil tussen aardewerk en (Chinees) porselein

Je hebt gewoon aardewerk, Delfts blauw en Chinees porselein. Wat is het verschil tussen deze drie? Aardewerk bestaat uit keramiek dat tot een temperatuur van 1100 °C uit klei is gebakken. Het heeft altijd een bruine kleur maar wordt vaak bewerkt met glazuur zodat het een leuke kleur krijgt.

Delfts blauw is ook aardewerk maar wordt voorzien van tinglazuur in een opvallend blauwe kleur. Delfts blauw is ooit ontstaan als goedkoop alternatief van Chinees porselein.

Naar delfts blauw servies

Chinees porselein bestaat uit een samenstelling van kaolien, kleimineralen, veldspaat en kwarts. Dit wordt vervolgens op een hoge temperatuurgebakken. Porselein heeft een lange geschiedenis die teruggaat naar China, hier is het ook uitgevonden. Inmiddels heb je ook Duits porselein, Zweeds porselein, Japans porselein en nog veel meer.

Waarde van Chinees porselein

Porselein is duurder dan aardewerk. Omdat Chinees porselein soms zeldzaam is heeft het ook een hogere en emotionele waarde. Het fijne aan Chinees porselein is dat het zijn waarde behoudt. Veel mensen verzamelen dit, niet alleen vanwege de schoonheid van de voorwerpen maar ook door de lange geschiedenis die hieraan vasthangt. Daarnaast zijn deze producten altijd van een hoge kwaliteit en tot in detail afgewerkt.

Wat is de waarde van Chinees porselein? Dat is helemaal afhankelijk van het product, de echtheid en of het wel of niet zeldzaam is. Maar ook in welke staat het is. Over het algemeen zijn kleine voorwerpen waardevoller dan grote voorwerpen.

In het verleden is er wel eens een Mingvaas voor 17 miljoen euro van de hand gegaan. Gelukkig hoeft niet alles zo duur te zijn. Kijk je op Catawiki dan zie je voorwerpen voorbijkomen variërend van € 5 tot € 200. Voor dit bedrag krijg je bijvoorbeeld een set van 6 bordjes (€ 40) of een zeldzaam Chinees porseleinen palet voor € 60.

Een beeldje of vaas kan al snel een waarde hebben van € 10.000 tot wel € 300.000. Wanneer je Chinees porselein op zolder vindt dan is het zeker aan te raden om dit eens te laten taxeren.

Zo herken je echt Chinees porselein

Vaak wordt Chinees porselein en Delfts blauw door elkaar gehaald. Dit komt omdat deze twee uiterlijk veel op elkaar kunnen lijken. Hoe herken je echt Chinees porselein? Aan de onderzijde van het voorwerp moet altijd een merkteken zetten. Dit merkje is voorzien van karaktertekens. Het karakterteken staat gelijk aan de periode waarin een keizer heeft geregeerd. Ook kan het om een eerbetoon aan een oudere keizer gaan.

Heb je Chinees porselein dat tot de Ming- en de Qing- serie behoort dan zie je een kenmerk met de nian-hao. Het kan soms lastig zijn om deze merktekens of karaktertekens te herkennen. In dit geval kun je beter een expert ernaar laten kijken.

Porselein herkennen

Heb je wel een Chinees porseleinen vaas of is het namaak? Allereerst moet je weten of je wel echt met porselein en niet met aardewerk te maken hebt. Porselein is altijd wit van kleur. Wanneer je het tegen het licht houdt dan schijnt het wat door. Natuurlijk wordt het porselein beschilderd, maar de basiskleur is toch wit. Daarnaast is porselein dun en breekbaar. Het is naar verhouding veel lichter en gladder aan dan aardewerk.

Tik eens tegen het voorwerp. Hoor je een heldere klank, dan heb je met porselein te maken. Hoor je juist een doffere klank dan gaat het om aardewerk. Het voorwerp kan ook van glas zijn, in dit geval hoor je een hoge klank.

Porselein kan in de koelkast of vriezer. Het is namelijk goed bestand tegen lage temperaturen. Dit materiaal kan ook in de oven, zolang het maar niet boven de 200 °C uitkomt. Overigens is het niet aan te raden om je duur Chinees porselein in de vriezer of oven te stoppen.

Wat is mijn Chinese vaas waard?

Een Chinese vaas is over het algemeen meer waard dan iets dat al vele malen is geproduceerd. Dit komt omdat Chinese vazen vaak uniek zijn en ook nog eens handgemaakt. Hoe ouder de vaas, hoe meer waarde deze heeft. Ook de beschildering is erg belangrijk. Een unieke en handmatige beschildering zorgt voor een hogere waarde. Daarnaast gaat het om de kwaliteit van de beschildering en in welke staat de vaas is.

Wil je weten wat je Chinese vaas waard is? Laat hem gewoon taxeren, zo eenvoudig is het.

Chinees porselein taxeren

Waar kun je Chinees porselein laten taxeren? Dit kan bij verschillende antiekzaken. Vraag vooraf of ze ervaring hebben met het taxeren van Chinees porselein. Twijfel je hierover dan is het altijd beter om nog eens een andere taxateur er naar te laten kijken.

Chinees porselein kopen

Waarom zou je Chinees porselein kopen? Omdat het zijn waarde behoudt en ook nog eens mooi uitziet. Je kunt dit porselein gewoon in een Nederlandse webshop bestellen. Voor een bordje betaal je ongeveer € 12, een theekopje van Chinees porselein kost rond de € 8.

Er is natuurlijk nog veel meer keuze, bijvoorbeeld een vaas, kommetje of een sierbord. Wees er zeker van dat de voorwerpen handgemaakt en/of handbeschilderd zijn. Wees zuinig op je Chinees porselein of Chinees servies, dan gaat het jarenlang mee en blijft de waarde behouden.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven