Airco reageert niet op afstandsbediening

Bijgewerkt: 16 juli 2023

Een airconditioner is geweldig, maar dan moet hij het wel doen. Soms reageert de airco niet op de afstandsbediening. Dit heeft verschillende oorzaken. Van iets heel eenvoudigs tot een probleem dat moeilijk is op te lossen. Daarnaast is het probleem afhankelijk van het merk. In dit artikel de meest voorkomende oorzaken en hoe je ervoor zorgt dat de airco weer op de afstandsbediening reageert.

Batterijen in de afstandsbediening zijn leeg

De meest logische oorzaak is dat de batterijen in de afstandsbediening leeg zijn. Aan de achterkant bevindt zich een klepje. Maak dit open en haal de batterijen eruit. Stop nieuwe batterijen erin en kijk of de airco nu wel op de afstandsbediening reageert.

Onlangs nieuwe batterijen erin gedaan? Vervang ze toch. Soms gaat het om slechte batterijen of lopen ze onder bepaalde omstandigheden snel leeg.

Blokkade tussen afstandsbediening en IR- ontvanger

De (mobiele) airco is voorzien van een IR- ontvanger. Deze vangt het signaal van de afstandsbediening op. Wanneer er iets tussen de afstandsbediening en de IR- ontvanger zit dan kan de airco niet reageren.

Bekende blokkades zijn een muur, kast of ander groot meubelstuk. Ook elektrische apparatuur kan soms voor een verstoring van het signaal zorgen.

Tip: de mobiele airco met verwarmingsfunctie is erg populair. Niet alleen geschikt voor de woonkamer maar ook de hobbyruimte of de slaapkamer. In de winter aangenaam warm, in de zomer heerlijk koel. Wordt altijd geleverd inclusief afstandsbediening.
Bekijk airco’s met verwarmingsfunctie

Niet goed op elkaar afgestemd

Bij het eerste gebruik is het belangrijk om de afstandsbediening af te stemmen op het airconditioningsysteem. Hoe dit instellen moet hangt van het merk en type af. Hieronder vind je een algemene handleiding. Werkt dit niet, haal dan de handleiding van de airco erbij.

  1. Richt de afstandsbediening op de airco en druk op de set-up toets.
  2. Houd deze toets ingedrukt, net zolang totdat er een rood ledlampje op de IR- ontvanger knippert.
  3. Laat de set-up knop los: de afstandsbediening is nu ingesteld.

De afstandsbediening is defect

Een andere oorzaak is een defecte afstandsbediening. Meestal ontstaat dit door een valpartij, maar het kan ook aan ouderdom liggen. Probeer in dit geval een alternatieve bediening voor de airco. Vrijwel alle modellen zijn middels de hand te bedienen.

Koop eventueel een universele airco afstandsbediening. Deze kost tussen de € 10 en € 15 (inclusief verzenden). Een universele afstandsbediening is geschikt voor verschillende modellen. Hij is uitgerust met veelzijdige functies en knoppen.

Bekijk universele afstandsbediening (airco)

Installatie is zeer eenvoudig, dit staat ook in de bijgeleverde handleiding. Nog een extra tip: zorg dat er altijd een reserve afstandsbediening in huis ligt.

Een kapotte airco

De airco reageert niet op de afstandsbediening en je hebt bovenstaande stappen geprobeerd. De laatste oorzaak is een kapotte airco. Om dit te controleren bedien je de airconditioner handmatig. Reageert hij ook nu niet? Dan ligt het dus niet aan de afstandsbediening maar aan de airconditioner.

Laat een defecte airco nakijken en repareren. Het is verstandig om vooraf wat offertes aan te vragen. Of laat de airco nakijken waarbij je eerst een prijsopgaaf krijgt en dan pas een beslissing maakt. Het laten repareren van een airconditioner kan soms erg duur zijn.

Wanneer je gebruik maakt van een app:

Moderne airco’s zijn voorzien van een wifimodule. Hierdoor is het mogelijk om de airco via een smartphone app aan te sturen. Dit is een goede vervanging voor de traditionele afstandsbediening. Bovendien kun je de airco vanuit de app aan- of uitzetten wanneer je thuis bent.

Reageert de airco niet op de app? Bekijk hieronder de drie meest voorkomende oorzaken.

Een onstabiel wifisignaal

Vaak maakt de airco via een geïntegreerde wifi adapter verbinding met het netwerk. Wanneer je een onstabiel wifisignaal hebt dan kan het dat de airco zijn connectie met de app verliest. Werk eerst aan een stabiel wifinetwerk.

Een drukke frequentie

Zitten er meerdere apparaten op het wifisignaal? Dat hoeft niet alleen in je eigen woning te zijn, buren kunnen ook op dezelfde frequentie zitten. Wanneer de frequentie erg druk is dan wordt de verbinding onstabiel. Hierdoor kan de airco niet goed verbinding houden en valt het signaal af en toe weg. Dit kan verklaren waarom de airco niet reageert op de app.

Probeer in dit geval over te schakelen naar een andere frequentie en pas hier de wifi routerinstellingen op aan. Controleer of de airco nu wel goed reageert.

Onbekend probleem

Het is helaas niet altijd duidelijk waarom de airco niet op de app reageert. Een oplossing die vrijwel altijd werkt is de wifi adapter van de binnenunit of de mobiele airco resetten naar fabrieksinstellingen. Meld de airco opnieuw in het thuisnetwerk aan. Maak vervolgens een nieuw account in de app aan. In meer dan 95% van de gevallen is dit een goede oplossing voor het probleem.

Contact opnemen met de verkoper of fabrikant

Wanneer je problemen met de app aan blijft houden, neem dan contact op met de verkoper of de fabrikant. Soms hebben die wat nuttige tips. De fabrikant kan ook kijken of er sprake is van een bug in de app.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven