Brinta met water of melk?

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Brinta met water, dat smaakt toch nergens naar? Toch zijn er mensen die dit eten. Je vraagt je vast af of dit smaakt en of Brinta met water ook voedingswaarde heeft. Natuurlijk bevat melk, iets dat je normaal met Brinta mengt, belangrijke voedingsstoffen. Maar het gaat ook om de tarwevlokken die je binnenkrijgt. Daarom is met water mengen niet zo’n slecht idee.

Dit is Brinta

Brinta is de afkorting van Breakfast instant tarwe. Je moet het maar weten, voor velen is helemaal niet bekend dat het hier om een afkorting gaat. Ook een leuk weetje: Brinta is van Nederlandse bodem. Het gaat om een populair ontbijtproduct.

De belangrijkste grondstof in Brinta is gebroken tarwe. Verder zit er ook een beetje zout in. Het is de bedoeling dat je Brinta mengt met water of melk. Voor veel mensen is het gebruikelijk om melk te kiezen. Wanneer je Brint met een vloeistof mengt ontstaat er een ontbijtpap. Iets dat je ook in de middag of de avond mag eten, of als tussendoortje!

Wist je dat Brinta niet alleen door kinderen veel wordt gegeten maar ook door volwassenen? Vooral door mensen die een gezonde leefstijl najagen of door sporters.

Een vezelrijk ontbijt

Kenmerkend aan Brinta is dat het erg vezelrijk is. Het bevat namelijk 10,5 g voedingsvezel per 100 g onbereid product.

Voedingsvezels zijn erg belangrijk voor de gezondheid. Ten eerste zorgen ze voor een verzadigd gevoel waardoor je minder snel gaat snoepen of snacken. Ook verminderen voedingsvezels het risico op darmkanker, hart- en vaatziekten en diabetes. Het is daarom altijd goed om voor een bord Brinta te gaan.

Brinta met melk

De meeste mensen maken Brinta met melk aan. Eventueel voeg je nog een lepeltje honing toe. Maak je gebruik van melk dan krijg je voldoende calcium binnen. Bovendien bevat melk ook eiwitten, een goede bouwstof voor lichaamscellen.


Brinta met water

Je moet ervan houden: Brinta met water. Dit heeft namelijk een heel andere smaak dan wanneer je er melk aan toevoegt. Bovendien krijgt het bordje pap dan ook een andere voedingswaarde. Brinta met water heeft een aantal voordelen en nadelen.

Het belangrijkste voordeel van Brinta met water is dat het klaargemaakte product minder calorieën bevat. Wie namelijk melk toevoegt krijgt al snel 100-200 kilocalorieën extra binnen. Wanneer je op dieet bent dan is dit natuurlijk niet zo fijn.

Een tweede voordeel is dat water geen allergieën opwekt. Voor mensen met een koemelkallergie is het niet aan te raden om een bordje pap met melk aan te maken. Doe je dit met water dan merk je dat je darmen niet overgevoelig reageren.

Nadelen: met water smaakt niet

Het grootste nadeel van Brinta met water is de smaak. Wanneer je gebruik maakt van water krijg je een vrij flauwe tot nare smaak. Sommigen gruwelen hier zelfs van, je moet er echt van houden. Daarom moet je Brinta met water leren eten. Wanneer je het niet gewend bent is het ook niet te doen.

Wil je toch een keer uitproberen? Zorg dan dat je warm water gebruikt. Wanneer je dit alleen met koud water doet dan wordt het één grote brok. Dat laatste krijg je echt je keel niet door. Overigens zijn er ook mensen die Brinta met water drinken. Je moet het dan heel waterig maken, wil je het snel weg kunnen slikken.

Brinta met water en extra vitaminen wordt ook gebruikt voor het bijvoeren van jonge dieren zoals honden, katten, knaagdieren en soms jonge vogeltjes.

Tips om Brinta met water klaar te maken

Het zijn vooral topsporters die voor Brinta met water gaan. Juist vanwege de voedingsvezels, de onverteerbare koolhydraten zijn namelijk goed voor de darmen. Bovendien verlagen deze voedingsvezels het slechte LDL-cholesterol.

Brinta met water is niet altijd even lekker. Daarom voegen veel mensen er wat honing aan toe, dit geeft een meer zoetere smaak. Je kunt er eventueel ook stukjes fruit of wat krenten doorheen mengen. Dit maakt de Brinta met water er een stuk lekkerder op.

Niet uitproberen bij jonge kinderen

Speciaal voor hele jonge kinderen is er de zogenaamde kinderpap. Maar ook Brinta wordt redelijk veel gegeven. Het is echter aan te raden om geen Brinta met water aan kinderen te geven: gebruik gewoon melk. Dit is een stuk lekkerder en ook nog eens gezonder. Het kind krijgt op deze manier de benodigde hoeveelheid calcium en eiwitten binnen.

Tip: ga bij kinderen tot 2 jaar oud bij voorkeur voor speciale babypap. Hier zijn verschillende varianten in, namelijk voor baby’s vanaf 6 maanden oud maar ook voor kindjes vanaf 12 maanden oud. Zo geef je het kind het beste wat nodig is.

Brinta met moedermelk

Kun je Brinta met moedermelk maken en aan het kind geven? Ja hoor, dit kan heel goed. Het is zelfs aan te raden om bij kinderen tot 1 jaar oud de pap met melkpoeder of moedermelk klaar te maken. Dit is namelijk altijd beter dan het gebruik van koemelk.

Wanneer het kind 1 jaar oud is dan mag je ook Brinta met gewone koemelk aanmaken. Let dan wel even goed op de reactie: de darmen kunnen tijdelijk van streek raken. Sommige kinderen hebben een koemelkallergie, dit merk je snel genoeg. Overigens merk je dit al wanneer je het kind flesvoeding geeft.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven