Brandende ogen en hoofdpijn in huis of op het werk

Bijgewerkt: 30 augustus 2023

Wanneer je last hebt van brandende ogen kan dit op irritatie of voor oververmoeidheid duiden. Komt hier hoofdpijn bij dan zou het zomaar aan het binnenklimaat kunnen liggen. Ervaar je vaker brandende ogen en hoofdpijn wanneer je thuis bent of op het werk? Ontdek de oorzaken en wat je hiertegen kunt doen.

De oorzaak van branderige ogen

Bij een slecht binnenklimaat kun je last krijgen van brandende ogen en hoofdpijn. Maar het kan ook dat je alleen maar branderige ogen ervaart. Dit heeft verschillende oorzaken. Vaak ligt dit in een allergie zoals huisstofmijtallergie of hooikoorts. Hierbij reageert je lichaam overgevoelig op bepaalde stoffen (allergenen).

Brandende ogen kan ook veroorzaakt worden door een onderliggende ziekte of aandoening zoals diabetes of een oogontsteking.

Verschillende oorzaken van hoofdpijn

Wist je dat je hoofdpijn kunt krijgen van je ogen? Wanneer je ogen zich de hele dag moeten corrigeren dan raken ze oververmoeid. Dit leidt weer tot hoofdpijnklachten. Wanneer je veel naar een computerscherm of beeldscherm staart dan zou dit dus de oorzaak kunnen zijn.

Hoofdpijn heeft daarnaast nog een aantal andere oorzaken. Denk hierbij aan een vochttekort, hormonen of het inademen van schadelijke dampen of gassen.

Een slecht binnenklimaat

Een van de grootste veroorzakers van brandende ogen en hoofdpijn is een slecht binnenklimaat. Hierbij is de lucht in huis of op kantoor veel te vochtig of juist de droog. Ook kan er teveel kooldioxide in de lucht aanwezig zijn, of een van de andere schadelijke gassen. Heb je ook wel eens stilgestaan bij koolmonoxide, de sluipmoordenaar onder de gassen?

Niet meteen schrikken en denken dat het binnenmilieu ongezond is. Het kan best dat het binnenklimaat redelijk op orde is. Dit test je zelf met een luchtkwaliteitsmeter. Zorg dat je deze altijd in huis hebt en af en toe ook mee naar het werk neemt.


Het prettige aan dit apparaatje is dat het alles meet wat je moet weten. Dit zijn onder andere de concentratie vocht, CO2, CO, fijnstof en nog veel meer belangrijke zaken. Zeker aan te raden wanneer je allergisch bent of wanneer je vaak last hebt van vage klachten.

Koolstofdioxide binnenshuis

Bij verbranding van fossiele brandstoffen komt er koolstofdioxide vrij. Dit staat ook wel bekend als CO2. In hoge concentraties is dit zeer schadelijk en het kan zelfs tot de dood leiden. Omdat koolstofdioxide zwaarder is dan lucht kan het zich in lager gelegen ruimten ophopen.

Bij een defect of een slechte verbranding van de cv-ketel zal koolstofdioxide naar beneden vallen en zo op de slaapkamers of in de woonkamer terechtkomen. Het probleem met koolstofdioxide is dat je het niet ruikt of ziet. De eerste klachten die je ervaart zijn hoofdpijn, benauwdheid, sufheid, brandende ogen en een slechte eetlust. Ook krijg je last van een verminderde concentratie.

Uiteindelijk krijg je last van zware hoofdpijn en misselijkheid, bewusteloosheid en uiteindelijk verstikking. Het is dus belangrijk om de CO2-concentratie regelmatig te meten. Zorg ook altijd voor een goede ventilatie in huis.

Schimmels in huis

Wist je dat schimmels in huis dodelijk kunnen zijn? Jaarlijks overlijden er een aantal mensen aan. Het gaat dan om woningen waarvan muren vol met schimmels zitten. Wanneer er veel schimmels aanwezig zijn dan duidt dit op een te vochtige en vaak warme binnenlucht.

Schimmels verspreiden zich door sporen die door de lucht zweven. Wanneer je die inademt krijg je last van brandende ogen, hoofdpijn en soms benauwdheid. Zie je schimmels in de badkamer of ergens op de muren zitten? Ga ze direct te lijf met een goede schimmelreiniger.

Naar schimmelreinigers

Zorg dat de luchtvochtigheid niet boven de 60% uitkomt. Hiermee voorkom je nieuwe schimmelaanslag.

Het gas formaldehyde

In sommige materialen wordt formaldehyde gebruikt. Het gaat voornamelijk om materialen die met elkaar verlijmd zijn zoals MDF, triplex en spaanplaat. Formaldehyde is een gas dat sterk ruikt. Het zorgt voor een prikkelend gevoel in de ogen. Bovendien kun je hier flink hoofdpijn van krijgen.

Wanneer je materialen verwerkt met formaldehyde is het beter om dit buiten of in een goed geventileerde ruimte te doen. Draag voor de zekerheid altijd een beschermend masker.

Te hoge of te lage luchtvochtigheid

Wanneer de lucht in huis te droog is (onder 40%) krijg je last van hoofdpijn en brandende ogen. In dit geval is het verstandig om de luchtvochtigheid omhoog te brengen. Dit doe je met luchtzuiverende planten, de douchedeuren open laten staan of plaats wat bakjes met water op de verwarming. Koop eventueel een luchtbevochtiger.

Is de luchtvochtigheid te hoog dan krijg je last van schimmelaanslag. Ook kun je last krijgen van bepaalde klachten zoals verkoudheid of allergische reacties. Soms krijg je het benauwd. De luchtvochtigheid breng je snel omlaag met een luchtontvochtiger. Het is aan te raden om dit apparaat af en toe in vochtige ruimtes te laten draaien zoals een garage, kelder of badkamer.

Teveel kunstlicht en te weinig daglicht

Eigenlijk zijn we niet gemaakt om de hele dag binnenshuis door te brengen. De luchtkwaliteit is altijd lager dan buiten. Bovendien krijg je te weinig daglicht. Kunstlicht kan ervoor zorgen dat er hoofdpijn ontstaat of dat de ogen gaan branden. Ga eens wat vaker naar buiten of zorg voor voldoende natuurlijke lichtinval.

Chemicaliën in huis of op het werk

Werk je met chemicaliën en adem je dampen hiervan in? Dan is het niet vreemd dat de ogen gaan branden en dat je hoofdpijn krijgt. Werk met chemicaliën altijd in een goed geventileerde ruimte. Draag beschermende middelen. Is dit op het werk dan is de werkgever zelfs verplicht om voor beschermingsmiddelen te zorgen.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven