Zelf de cv-ketel onderhouden: 5 dingen die je zelf doet

Bijgewerkt: 6 februari 2023

Heb je een cv-ketel dan sta je nooit in de kou. Hierbij is het wel belangrijk dat je de ketel regelmatig van onderhoud voorziet. Veel mensen laten dit door een onderhoudsmonteur of een gespecialiseerd bedrijf doen. Niet nodig want zelf de CV ketel onderhouden is niet moeilijk. Wanneer je een aantal dingen zelf doet bespaar je jaarlijks een hoop geld.

Hoe vaak er onderhoud nodig is verschilt per ketel

Voor alle ketels geldt dat een jaarlijkse inspectie verstandig is. In sommige handleidingen staat dat een onderhoudscontrole om de twee jaar verplicht is. Dat klopt niet want er is geen wettelijke verplichting voor cv-onderhoud. Wanneer dit toch in de handleiding staat dan gaat het waarschijnlijk om (aanvullende) garantie. Je kunt alleen op deze garantie aanspraak maken wanneer je het onderhoud goed bijhoudt.

Kijk hier een beetje mee uit want er moet altijd garantie op een CV ketel zitten, zelfs wanneer je er jarenlang niet naar omkijkt. Een nieuwe verwarmingsinstallatie heeft een wettelijke garantie van twee jaar of langer. Bij veel installatiebedrijven kun je deze garantie verlengen en sommige fabrikanten geven tot wel 15 jaar garantie op de ketel zelf.

Zelf de cv-ketel onderhouden met deze 5 tips

Op zich is jaarlijks onderhoud van de ketel niet zo duur. Hiervoor betaal je tussen de 75 en € 100. Je krijgt dan een eenmalige onderhoudsbeurt. De uiteindelijke kosten kunnen afwijken. Bijvoorbeeld wanneer er iets niet goed werkt of een onderdeel vervangen moet worden.

Ondanks de lage onderhoudskosten kan dit op de lange duur wel oplopen. Na 10 jaar ben je ruim € 1000 aan onderhoudskosten kwijt. Terwijl je veel dingen heel makkelijk zelf kunt doen. Door regelmatig onderhoud uit te voeren voorkom je ook dat er onderdelen kapot gaat of dat de cv-ketel niet goed werkt. Dat scheelt weer een monteur inschakelen én te hoge stookkosten.

We hebben vijf tips om zelf de cv-ketel te onderhouden. De tips zijn geschikt voor mannen én vrouwen, ook wanneer je twee linkerhanden hebt.

1. De installatie ontluchten

Het is belangrijk dat de radiatoren helemaal gevuld zijn met water. Wanneer er een gedeelte lucht inzit dan geven de radiatoren minder warmte af. Hierdoor gaat je rendement omlaag en ben je meer aan het stoken. Met de hoge energieprijzen word je daar niet vrolijk van.

Lucht in de radiatoren merk je vaak doordat er een raar geluid uit de leidingen of de radiatoren komt. Ook merk je dat je de thermostaat hoger moet zetten om het aangenaam warm te krijgen. Hieronder zie je hoe het ontluchten van de radiatoren werkt.

  • Draai de thermostaat omlaag.
  • Kijk op het display van de ketel of de temperatuur onder de 40 °C uitkomt.
  • Haal de stekker van de ketel uit het stopcontact.
  • Ga naar de radiator op het laagste punt van de woning. Heel soms is dit in de kelder maar in ieder geval op de begane grond.
  • Draai de thermostaatkraan van de radiator dicht.
  • Houd een bakje of doek onder het ventiel van de radiator (er kan water uitkomen).
  • Neem een ontluchtingssleutel of radiatorsleutel en draai het ventiel van de radiator open.
  • Draai het ventiel dicht zodra je ziet dat er water uitkomt.
  • Draai de thermostaatkraan weer open. Herhaal bovenstaande stappen met de volgende radiatoren.
  • Zijn alle radiatoren ontlucht? Steek dan de stekker van de CV-ketel in het stopcontact.

2. De installatie bijvullen

Zelf de CV ketel onderhouden doe je door de installatie regelmatig bij te vullen. Hiermee houd je de waterdruk tussen de 1,5 en 2,0 bar. De minimale waterdruk moet altijd op 1,0 bar liggen. Wanneer je een zeer lage druk ziet dan kan de installatie niet goed werken. Bij een druk van 0 bar is de installatie mogelijk lek.

Let op wanneer er een stand van 2,0 bar of hoger staat. Dit is een te hoge druk op de cv-ketel. Hierdoor kan dit ding sneller slijten of kapotgaan. Ook kan er uiteindelijk water overstromen. Laten we installatie bijvullen. Hiervoor heb je een vulslang nodig.

  • Draai de thermostaat omlaag.
  • Kijk op het display van de ketelthermostaat of deze onder de 40 °C staat.
  • Haal vervolgens de stekker van de cv-ketel uit het stopcontact.
  • Neem een vulslang en koppel deze aan de waterkraan.
  • Vul handmatig de vulslang met water, dus niet de waterkraan openzetten. Doe dit langzaam en gecontroleerd zodat er geen luchtbellen bijkomen.
  • Sluit nu de vulslang op de vulkraan van de cv-ketel aan.
  • Open de waterkraan en draai de vulkraan op de CV-ketel een kwartslag open.
  • Wanneer de manometer 1,5 tot 2,0 bar aangeeft dan draai je beide kranen dicht.

Na het bijvullen van de installatie is het vaak nog nodig om de radiatoren te ontluchten (zie hierboven).

3. Batterij van de thermostaat vervangen

In de woonkamer hangt de kamerthermostaat. Deze werkt vaak op batterij. Wanneer de batterij leeg is dan kan de ketel niet de opdracht krijgen om te verwarmen. Dit merk je doordat het kouder in huis wordt. Controleer elke maand of de batterij het nog doet, mits je er niet al eerder achter bent gekomen.

Preventief kun je de batterij elk jaar vervangen. Of maak gebruik van een batterij met een zeer lange levensduur.

4. Stroomtoevoer van de CV-ketel controleren

De CV-ketel verwarmt wellicht middels gas maar heeft toch stroom nodig om in werking te blijven. Kijk op het display van de ketel of je iets ziet staan. Wanneer je helemaal niets ziet dan betekent dit dat de ketel geen stroom krijgt. Kijk eerst of de stekker wel in het stopcontact zit.

Wanneer de stekker in het stopcontact zit dan controleer je de wandcontactdoos. Misschien werkt deze niet goed of is defect. Kijk ook naar de bekabeling, is deze misschien doorgeknaagd door een rat of muis? Het advies is om eenmaal per jaar de stroomtoevoer van de ketel te controleren.

5. Kranen op lekkages controleren

Het is zonde wanneer kranen lekken want hierdoor loopt er water weg en daar betaal je voor. Wanneer een warmwaterkraan lekt dan kan dit ervoor zorgen dat je wel warm water krijgt maar de woning zich niet verwarmt. Juist door het weglekken van warm water komt de ketel niet goed op temperatuur. Kijk regelmatig naar alle kranen. Draai ze goed dicht en controleer of er druppeltjes water weglekken.

Duurt het je te lang om bij elke kraan te wachten? Leg dan een velletje keukenpapier onder elke dichtgedraaide kraan. Kijk een half uurtje later welke papiertjes nat zijn: dit zijn de lekkende kranen.

Een lekkende kraan zelf repareren is niet zo moeilijk:

  • Sluit de watertoevoer af.
  • Draai de kraanknop los.
  • Verwijder het kraanleertje uit het kraanhuisje.
  • Haal kalkaanslag weg.
  • Monteer een nieuw kraanleertje.
  • Draai de kraanknop weer vast.
  • Draai de hoofdkraan weer open.

Let op met moderne ingreepskranen want hierbij kan de cartouche binnenin de kraan soms gaan lekken.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven