Boxspring opmaken: tips om je bed mooi te houden

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Geniet je ook zo van de luxe en comfort van een boxspring bed? Het ligt heerlijk en je slaapkamer ziet er geweldig uit. Toch kan het lastig zijn om je bed dagelijks op te maken en regelmatig te verschonen. Een boxspring opmaken vraagt namelijk om een andere aanpak dan bij een normaal bed.

De opbouw van een boxspringbed

Een normaal bed of ledikant bestaat uit verschillende onderdelen. Dit zijn het frame met hierin de bedbodem. Op de bedbodem, die vaak uit een lattenbodem of spiraalbodem bestaat, komt het matras te liggen. Hier bovenop leg je jouw beddengoed.

Een boxspring bed zit toch wat anders in elkaar. Deze bestaat uit een gestoffeerde box met hierin de bodem. Eigenlijk lijkt de bodem nog het meest op een matras, voorzien van goede vering. In vrijwel alle gevallen betreft het pocketvering of bonellvering.

Bovenop de bedbodem ligt het ondersteunende matras. Ook deze is voorzien van vering, aangevuld met een laag van (traag)schuim. De opbouw van het matras kan verschillen, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.


Veel boxspring bedden zijn ook nog eens voorzien van een topper oftewel topdekmatras. Dit is een dun matras dat voor extra ligcomfort zorgt. Ook beschermt de topper het dikke matras, zodat het veel langer meegaat.

Het gemak van een boxspring opmaken

Niks zo prettig als het opmaken van een boxspring. Omdat veel boxsprings hoger zijn dan normale bedden, hebben ze een ideale werkhoogte. Daarom kom je deze bedden veel in hotelkamers tegen. De kamermeisjes hoeven dankzij deze comfortabele werkhoogte niet zoveel te bukken.

Dit is ook bij jou thuis ideaal: het bespaart je rug en is vooral geschikt voor senioren, mensen met rugklachten of wanneer je snel het bed wil opmaken.

Vrijwel alle mensen met een boxspring kiezen voor een topper. Bij een boxspring opmaken hoef je alleen de topper van een hoeslaken te voorzien.

Jersey Topper Hoeslaken

Molton en hoeslaken: over de topper

Een hoeslaken beschermt het matras tegen vuil, vocht en bacteriën. Zweet je veel of gebeuren er wel eens nachtelijke ongelukjes? Dan biedt een molton extra bescherming. Een molton is een dikker hoeslaken, gemaakt van een zachte stof. Het materiaal is goed in staat om vocht op te nemen.

Of je voor een molton kiest hangt van verschillende factoren af:

 • Last van nachtelijk zweten
 • Een stoffige omgeving
 • Incontinentie of doorlekken bij menstruatie
 • Vaak koud hebben

Zowel een molton en hoeslaken gaan alleen over de topper. Je hoeft dit niet over het matras zelf te doen, omdat je lichaam hiermee niet in aanraking komt.

Een boxspring zonder topper opmaken

Sommigen kiezen ervoor om de topper weg te laten. Vaak heeft het met het financiële plaatje te maken. Een goede topper kost al snel tussen de € 200 en € 500. Heb je het budget ervoor, dan is het zeker aan te raden om een topdekmatras aan te schaffen. Dit zijn de voordelen:

 • Bescherming van het grote matras
 • Het zachter maken van een matras met een hoge hardheid
 • Drukpunten tijdens het slapen verminderen
 • Extra comfort

Laat je de topper liever achterwege? Dan is het nodig om het hoeslaken (en molton) over het grote matras te doen. Houd er rekening mee dat boxspringmatrassen vaak hoger zijn dan normale matrassen. Hierdoor heb je een aangepast hoeslaken nodig, dat de hoogte van het matras aankan.

Hoeslaken voor boxspringbed

Een normaal hoeslaken of eentje voor een splittopper

Heb je een boxspring met een elektrisch verstelbare bodem, dan weet je hoe heerlijk dit is. Bij een tweepersoonsbed zal er vast een tweepersoons topper op de grote matrassen liggen. Omdat de bedbodems onafhankelijk van elkaar verstelbaar zijn, moet je voor een splittopper kiezen. Dit is een topdekmatras met aan de bovenkant een spleet (split), zodat de hoofdeinden onafhankelijk van elkaar versteld kunnen worden.

Met deze combinatie heb je ook een speciaal hoeslaken voor splittoppers nodig. Je kunt geen normaal hoeslaken over een splittopper doen. Tenzij je niet van plan bent om de bedbodems te verstellen.

Is het moeilijk om een boxspring op te maken?

Met een tokdekmatras is je boxspring maken een peulenschil. Een topper is niet zo zwaar en hoger. Hierdoor is hij makkelijk op te tellen waardoor je het hoeslaken er moeiteloos overheen schuift. Dat is een klus die je heel makkelijk in je eentje doet.

Heb je geen topper, dan komt het hoeslaken over het grote matras. Dit kan lastiger zijn, vooral omdat boxspring matrassen zwaarder zijn. Misschien kun je er niet zo goed bij en heb je hulp nodig wanneer je het bed opmaakt.

Aantal keren dat je een boxspring verschoont

Vanwege de hygiëne is het aan te raden om één keer per week je hele bed te verschonen. Haal al het beddengoed ervan af. Gooi dekbedovertrek, hoeslaken en kussens lopen in de was. Vervang alles voor schoon beddengoed.

Als eerste leg je het moltonlaken op het matras, tenzij je dit niet gebruikt. Hier overheen komt het hoeslaken. Vervolgens doe je de kussens lopen om de kussens en legt ze op bed. Nu komt de zwaarste klus: het dekbed in het dekbedovertrek krijgen.

Bij een éénpersoons dekbed gaat dit vaak snel en makkelijk. Maar een tweepersoons dekbed is toch wat lastiger in het overtrek te stoppen.

 • Pak het dekbedovertrek en keer dit binnenstebuiten
 • Leg dit gespreid op het bed neer
 • Pak het dekbed en leg dit precies bovenop het overtrek
 • Rol alles samen op, waarbij je aan de dichte zijde begint
 • Ben je klaar met rollen, steek je de hand tussen de opening van het dekbedovertrek
 • Rol af terwijl je het dekbed stukje voor beetje eruit trekt

Met deze methode maak je moeiteloos de boxspring op, zonder dat dit rugklachten of ergernissen oplevert.

Met z’n tweetjes gaat het opmaken veel sneller. Doe dit zeker wanneer jullie een tweepersoons dekbed hebben.

De stoffering van de boxspring schoonmaken

Bij een boxspring opmaken hoort ook de stoffering schoonmaken. Dit hoeft niet elke week, maar eenmaal per maand is zeker verstandig. Heb je een zachte stoffering (van textiel), neem dan de handstofzuiger. Zuig al het stof weg. Vlekken haal je er met een vochtige doek uit.

Bestaat de stoffering uit (kunststof) leder? Maak dan de stoffering met een vochtige doek schoon. Echt leder moet je eenmaal per jaar invetten, zodat het niet uitdroogt.

Lees ook: Waarom is een boxspring zo duur?

Hoe zwaar is een boxspring?

Het is niet zo dat je een boxspring eventjes verschuift, om hier achter (of onder) schoon te maken. Het gemiddelde boxspring bed weegt rond de 100 kg. Dit komt omdat de box oftewel de ombouw uit hout bestaat. Dit brengt een groot gewicht met zich mee. Ook de bedbodem en het matras met vering is zwaarder dan de ouderwetse matrassen.

Bij een boxspring opmaken is het dus belangrijk om met het hogere gewicht rekening te houden. Wil je het matras optillen en omdraaien, doe dit dan zeker met z’n tweetjes. Let goed op je werkhouding en je rug.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven