Bloed bij ontlasting en zwanger

Bijgewerkt: 6 februari 2023

Ben je zwanger dan is het niet zo gek dat je af en toe wat bloed verliest. Meestal is dit onschuldig. Bloed afkomstig uit de baarmoeder is een veel gehoorde klacht tijdens de zwangerschap. Minder vaak hoor je van bloedverlies vanuit de maag, darmen, endeldarm of anus. Bij inwendige bloedingen in een van deze organen vermengt het bloed zich met de ontlasting en dat is wat je ziet.

Dit merk je van bloed bij de ontlasting

Wanneer de bloeding afkomstig je uit de maag of de darmen dan kleurt de ontlasting een beetje rood. Meestal moet de ontlasting nog een lange weg afleggen en krijgt het bloed hierdoor een andere kleur. Helderrode verkleuring shakers bloeding dicht bij de uitgang zegt, zoals de anus. Een donkere verkleuring krijgt er vaak op dat de bloeding hoger gezet zoals hij de maag of ergens in de darmen.

Soms ligt er alleen een plasje bloed in het toilet zonder dat je ontlasting hebt gehad. Er kan naast bloed ook slijm aanwezig zijn. De oorzaken hiervoor zijn soms anders kan je je niet zwanger bent.

Bloedingen tijdens de zwangerschap: de cijfers

Tijdens de zwangerschap lijken bloedingen wel ‘normaal’ te zijn, hoewel dit natuurlijk niet zo is. Toch heeft ruim de helft van alle vrouwen last heeft van bloedverlies tijdens de zwangerschap. Het gaat hier om bloed dat afkomstig is vanuit de baarmoeder.

Ook kan er bloed bij de ontlasting zitten. Dit heeft weer een hele andere oorzaak en komt minder vaak voor dan bloedingen vanuit de baarmoeder. Geschat wordt dat ruim een kwart van alle zwangere last heeft van bloed bij de ontlasting.

Bloed bij de ontlasting of door de ontlasting?

Let goed op het verschil want je kunt last hebben van invloed bij of door de ontlasting. Bloed door de ontlasting is bloed dat afkomstig is vanuit de baarmoeder. Harde ontlasting kan ervoor zorgen dat je te hard moet persen. Hierdoor knapt er een adertje/ bloedvat in de baarmoederwand, dit heeft een kleine bloeding tot gevolg. Je merkt dit tijdens het afvegen.

Soms zit er ook wat bloed op de ontlasting zelf. Probeer erachter te komen waar dit bloedverlies vandaan komt: vanuit de baarmoeder of vanuit de darmen.

Last van aambeien

Een van de meest voorkomende oorzaken van bloed bij de ontlasting zijn aambeien. Dit zijn eigenlijk spataderen die zich rondom de anus bevinden. Het laatste gedeelte van de endeldarm en de anus bestaat uit een slijmvliesbekleding. Hier kunnen plaatselijke zwellingen ontstaan die sterk doorbloed zijn. Het gaat om uitgerekte en opgezwollen bloedvaatjes in de slijmvliesbekleding.

Dit soort zwellingen noem je aambeien (dus geen aardbeien). De aambeien kunnen zakken en in de anus bekneld raken. Op dat moment ontstaan er klachten van pijn.

Aambeien ontstaan bijna altijd door een verhoogde druk, bijvoorbeeld harde ontlasting of hard persen. Ook vrouwen die te lang op het toilet zitten kunnen last krijgen van aambeien. Soms ontstaan ze tijdens de bevalling door de harde druk van het persen.  Wie eenmaal last heeft gehad van aambeien heeft een grotere kans dat ze later weer terugkomen, of in ieder geval de klachten die hiermee gepaard gaan.

Aambeien bloeden makkelijk. Wanneer er ontlasting langs schuurt, vooral wanneer deze wat harder is, kunnen de aambeien openscheuren. Het gevolg is bloed op de ontlasting. Andere symptomen zijn pijn of jeuk, soms zijn er helemaal geen klachten.

Aambeien behandel je zelf met een pijnstillende zalf. Deze kun je via de huisarts aanvragen maar is ook vrij verkrijgbaar. Zo hoef je niet eerst langs de huisarts.

Soms verdwijnen de aambeien weer na de bevalling. Ernstige aambeien worden soms operatief verwijderd.

Darmontsteking en bloed bij de ontlasting

Soms zorgt een darmontsteking ervoor dat er bloed bij de ontlasting zit. In tegenstelling tot aambeien of een scheurtje in de anus zit het bloed niet op de ontlasting maar soms door de ontlasting. Het is dan goed zoeken naar aanwezigheid van bloed.

Een darmontsteking wordt vaak veroorzaakt door een bacterie of een virus. Je krijgt last van buikkrampen of moeite met de stoelgang. Wanneer de ontsteking lang blijft voortduren dan krijg je niet alleen last van deze klachten en bloedingen maar ook van chronische diarree. Je kunt bijvoorbeeld de ziekte van Crohn krijgen. Een chronische darmontsteking is vaak moeilijk te behandelen. Soms schrijft de arts ontstekingsremmers voor.

Scheurtjes in de anus

Vooral zwangere vrouwen kunnen last hebben van obstipatie oftewel verstopping. Dit heeft te maken met de hormoonhuishouding waardoor de darmen trager gaan werken.  Door harde ontlasting kunnen er kleine scheurtjes in de anus ontstaan. Dit zorgt ervoor dat er bloed op de ontlasting zit.

Bloed bij de ontlasting en zwanger? Drink voldoende water en eet veel vezels. Dit zorgt ervoor dat de klachten van verstopping verminderen. Ook voldoende beweging is belangrijk.

De aanwezigheid van darmpoliepen

De darmen hebben een binnenbekleding die uit slijmvlies bestaat. Wanneer dit slijmvlies gaat woekeren ontstaat er een bolletje of een paddenstoel, ook wel poliep genoemd. Ruim 15 tot 20 procent van alle mensen boven de 50 jaar heeft een of meerdere poliepen. Op jongere leeftijd komt het minder vaak voor.

Tijdens de zwangerschap heb je geen grotere kans op het ontstaan van darmpoliepen. Wel kunnen ze dan makkelijker gaan bloeden waardoor je het eerder opmerkt.

Wat dan wel de oorzaak is? Erfelijke aanleg, roken en voeding spelen mogelijke en rol bij het ontstaan hiervan. Symptomen zijn: bloed bij de ontlasting, onregelmatige stoelgang, harde ontlasting afgewisseld met diarree en onverklaarbare buikpijn. Soms gewichtsverlies. Ruim 5 procent van alle poliepen ontaardt in darmkanker. Darmpoliepen kunnen operatief verwijderd worden.

Medicijngebruik waardoor er bloed bij de ontlasting zit

Sommige medicijnen kunnen ervoor zorgen dat er een bloeding in de darmen ontstaat. Het bloed vermengt zich dan met de ontlasting. Wanneer de bloeding afkomstig is vanuit de maag zal de ontlasting er donker tot zwart uitzien. Bloedingen vanuit de dunne darm geven een vermenging van bloed met de ontlasting. Een bloeding in de dikke darm, vooral tegen de endeldarm aan, geeft bloed óp de ontlasting.

Pijnstillers als ibuprofen en diclofenac kunnen de oorzaak zijn. Ook bloedverdunners of sommige middelen tegen een depressie kunnen voor bloedingen zorgen. Gebruik tijdens de zwangerschap liever paracetamol en alleen wanneer dit echt nodig is.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven