Baby in auto laten? Dit waren de grootste babyrampen

Bijgewerkt: 3 februari 2023

Je baby in de auto laten slapen of zitten. Steeds meer ouders doen het. Even snel een boodschap doen, dat moet toch kunnen? Helaas komt het ook voor dat ouders hun kind vergeten. Om er een paar uur later achter te komen dat het kind niet meer leeft. De baby in de auto laten kan op een babyramp uitlopen.

Baby in de auto laten, dit vinden anderen ervan

Wanneer je naar de periode 1995-2010 kijkt dan lieten best veel ouders hun kind even in de auto achter. Bijvoorbeeld voor een boodschap maar ook omdat baby in de auto lag te slapen. Hierna werden er steeds meer babyrampen gesignaleerd. Werkende ouders die vergaten dat baby nog achter in de auto zat. Met soms de dood tot gevolg.

Nederland en België werd in de periode 2007-2010 opgeschrikt door nieuwsberichten omtrent achtergelaten baby’s in auto’s. Een aantal van deze kinderen heeft het helaas niet overleefd. Sinds die periode letten ouders veel beter op hun kind. Maar ook omstanders zijn oplettender geworden.

Hieronder enkele waargebeurde verhalen. Ontdek wat een baby in de auto achterlaten allemaal teweeg kan brengen.

Baby in auto laten: mei 2007

Het eerste verhaal start in mei 2007, in het Belgische Halle. Een moeder brengt haar twee oudste kinderen naar school. In de auto zit haar jongste kind die naar de opvang moet. Door alle hectiek vergeet ze haar kind naar de opvang te brengen. Ze laat de baby alleen in de auto achter.

Tegen de avond wil ze haar vijf maanden oude zoontje ophalen bij de crèche. Ze komt er achter dat de baby nog steeds in de auto zat. De baby was inmiddels overleden. Een drama voor het hele gezin.

11 maanden oude baby in auto achtergelaten

Alweer in 2007, dit keer in Baarle-Nassau. Een moeder rijdt naar een vergadering toe. Ze heeft haar 11 maanden oude zoontje bij zich, deze zal ze op de heenweg afzetten bij de kinderopvang. Dit vergeet ze en ze rijdt daarna door naar de school waar mevrouw werkzaam is.

Later die middag ontdekken omstanders dat er een kind in de auto ligt. Het kind was toen al overleden aan uitdroging en oververhitting, het was namelijk hartje zomer. De justitie verweet de vrouw dood door schuld. Toch werd ze niet aangehouden en voorgeleid.

Handig: auto organizer met tafel. Zo verveelt baby zich nooit.

Brabant: acht maanden oude baby in auto

Het is juli 2008. In het Brabantse Ossendrecht krijgt de politie een melding dat er een acht maanden oude baby in een geparkeerde auto ligt, zonder toezicht. De politie weet de baby te bevrijden, die er al enkele uren inlag.

De moeder beweert dat ze de baby in de auto had achtergelaten zodat de vader het kind kon ophalen. Het vermoeden bestond dat er alcohol in het spel is. De baby mankeerde gelukkig niks. Dat had natuurlijk heel anders af kunnen lopen.

België – baby in auto achtergelaten

Een baby in auto laten is nooit een goed idee. In juni 2009 gaat in het Belgische Kessel-Lo een vader naar zijn werk. Hij zal onderweg zijn 11 maanden oude dochter bij de kinderopvang afzetten. Helaas vergeet hij dit en rijdt rechtstreeks door naar zijn werk.

Later die dag wil de moeder haar dochter gaan ophalen. Ze haalt hiervoor eerst het kinderstoeltje uit de auto van de vader. Bij de auto aangekomen, komt ze tot de ontdekking dat haar dochter sinds die ochtend nog steeds in het stoeltje zit, en door uitdroging en oververhitting is overleden.

2012: meisje van 6 maanden omgekomen

In het Belgische Evere is in 2012 een meisje van zes maanden oud omgekomen doordat ze in de auto achterbleef. De vader van het meisje vergat haar toen hij naar zijn werk reed. Helaas overleed de baby door de hitte.

Europa en wereldwijd

Een baby in de auto laten komt ook in de rest van Europa en wereldwijd voor. Bijvoorbeeld in Italië waar een moeder haar tweejarige dochter uit de auto vergeet te halen. Vijf uur later treft de moeder het meisje dood aan. Of in Frankrijk, waar een meisje van 3 overlijdt nadat haar vader haar heeft achtergelaten in de auto.

Ook recente verhalen doen de ronde. Een baby van 11 maanden is in juni 2020 overleden nadat haar vader haar was vergeten. Dit gebeurde in de VS, waarbij vader de baby in een auto zette om haar naar de crèche te brengen. Vervolgens stapte hij in een andere auto om zijn andere kind weg te brengen. Pas laat in de middag kwam hij erachter dat de 11 maanden oude baby nog in de eerste auto zat.

In New York kwam een tweeling van net geen jaar oud om nadat ze door hun vader in de auto werden achtergelaten. De vader was de tweeling helemaal vergeten. Dit gebeurde in juli 2019.

Hoe lang kan ik baby alleen in de auto laten?

Sommige ouders vragen zich af hoe lang ze de baby alleen in de auto kunnen laten. Het antwoord: nog geen halve minuut. Het is heel verleidelijk: even snel naar de winkel als baby in de auto ligt te slapen. Bedenk dat de temperatuur in de auto snel kan oplopen.

Is de buitentemperatuur 21°, dan is de temperatuur in de auto na een half uur opgelopen tot 40°. Bij een buitentemperatuur van 32 °C is dit na een half uur binnen al 51 °C.

Houd er ook rekening mee dat je zelf iets kan overkomen. Bijvoorbeeld een valpartij waarbij je bewusteloos raakt en naar het ziekenhuis wordt afgevoerd. Ondertussen lig je baby urenlang alleen in de auto.

Daarnaast kan een kind ook in paniek raken of de opsluiting in de auto als naar ervaren. Het is dan niet meer zo makkelijk om het kind nog ontspannen in de auto te laten zitten. Als laatste is het goed om te bedenken dat je door alle hectiek van de dag het kind gewoonweg kan vergeten.

Een nachtmerrie voor ouders

Je baby in de auto laten en er later achter komen dat je het vergeten bent. Een nachtmerrie voor elke ouder. Dit vergeef je jezelf nooit meer. Als ouder krijg je dan ook nog eens veel kritiek over je heen. Laat je daarom niet verleiden tot het alleen achterlaten van een baby in de auto.

Neem het kind altijd mee. Is dit niet mogelijk omdat je veel boodschappen moet doen? Laat je kind dan bij de partner of oppas achter. Of zorgt dat een volwassenen bij baby in de auto achterblijft.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven