7 tips om te slapen bij een hittegolf

Bijgewerkt: 3 februari 2023

Bij een serie van minstens 5 zomerse dagen (waarvan er 3 of meer tropisch) spreek je van een hittegolf. Dit komt in Nederland en België met regelmaat voor. Slapen tijdens een hittegolf is niet makkelijk. Het duurt lang voordat je in slaap valt en wordt meerdere keren per nacht zwetend of met een benauwd gevoel wakker. Met onderstaande tips slaap je deze of de volgende hittegolf perfect.

1. Niet doen: nat wasgoed op de slaapkamer

In dit artikel staat het advies om nat wasgoed binnenshuis te drogen. Het zou de slaapkamer vochtiger en dus ook koeler houden. Dit klopt niet, vochtige lucht voelt veel benauwder aan. Bovendien is het bij een hoge luchtvochtigheid veel moeilijker om de lucht te koelen. Dat is precies de reden waarom een airconditioner de vochtige lucht naar buiten trekt, de droge lucht koelt en de airco geeft dit aan de ruimte af.

Hang tijdens een hittegolf dus nooit het wasgoed binnenshuis te drogen. Lekker buiten in het zonnetje, dan krijgt het ook een frisse geur en is het binnen enkele uurtjes droog.

2. Wel doen: een airconditioner op de slaapkamer

Een airco met buitenunit (multi/split) is de beste keuze om de slaapruimte effectief te koelen. De modernen apparaten zijn voorzien van afstandsbediening maar zijn ook te bedienen via de smartphoneapp. Bovendien stel je de timer in, zodat het apparaat niet de hele nacht hoeft te draaien.

Een mobiele airco is het goedkopere alternatief. Deze is verkrijgbaar vanaf € 149, voor de betere modellen betaal je iets meer. Het voordeel van een mobiele airco is dat deze makkelijk verplaatsbaar is. ‘s Nachts zet je hem in de slaapkamer en overdag in de woonkamer of de werkkamer. Zo heb je altijd airco tot je beschikking.

Krijg je gedurende de nacht last van keelpijn, zorg dan dat de airco niet te veel ontvochtigt. Dit kun je altijd zelf instellen. Daarnaast is het heel belangrijk dat zowel de verdamper als de filters regelmatig worden schoongemaakt, anders kun je last krijgen van tranende ogen, geïrriteerde luchtwegen en keelpijn.

3. Het raam ‘s nachts open laten

Bij een hittegolf kun je de ramen het beste dichthouden. Zo blijft de warme lucht buiten en voelt het binnenshuis koeler aan. Wanneer de zon verdwijnt koelt de lucht af. Het is dan aan te raden om het slaapkamerraam open te zetten. Zo kan de warme lucht sneller verdwijnen en plaatsmaken voor koelere lucht.

Je zit natuurlijk niet te wachten op hinderlijke insecten. Plaats daarom horrengaas voor het raam. Wil je de warme lucht sneller uit de slaapkamer hebben en bovendien insecten weren? Richt een ventilator op de raamopening. Deze blaast de warme lucht naar buiten en insecten kunnen door de luchtstroom niet zo makkelijk naar binnen vliegen.

4. Steek je voeten onder de dekens vandaan

Via het hoofd maar ook via de voeten gaat veel warmte verloren. Door je voeten onder het dekbed of de dekens te steken, kunnen ze beter afkoelen. De warmte ontsnapt wat makkelijker en je voelt je hier veel prettiger bij.

5. Het kussen koelen

Omdat warmte ook via het hoofd verloren gaat, is het handig om het kussen te koelen. Niet alleen je hoofd koelt af maar het hele lichaam. Leg een speciaal gelpadje in de vriezer en leg dit voor het slapengaan onder het hoofdkussen. Door het kussen regelmatig te draaien voelt het telkens koel. Het alternatief is de kussensloop in de vriezer leggen, en hierna weer over het kussen te doen. Leg wel een theedoek of dunne handdoek tussen je hoofd en kussensloop, anders kan er huidbevriezing ontstaan.

Tegenwoordig is ook het hervulbare verkoelend hoofdkussen verkrijgbaar. Dit vul je met (ijs)koud water, waardoor je het kussen niet meer om hoeft te draaien.

6. Niet doen: koud douchen

Het is heel verleidelijk om bij flinke warmte een koude douche te nemen. Je koelt hier zeker tijdelijk van af. Maar omdat je lichaam kouder wordt dan de omgeving, gaat het extra hard aan het werk om weer op te warmen. Het gevolg: je krijgt het binnen no-time spaansbenauwd. Neem daarom liever een lauwe douche, dit werkt ook verkwikkend en voorkomt dat je lichaam wil gaan opwarmen.

7. Je eigen airconditioner maken

Niet iedereen heeft de mogelijkheid om een airconditioner aan te schaffen, of het kost teveel stroom. In dit geval zou je een eigen airconditioner kunnen maken. Hiervoor heb je een ventilator en een bak met ijsklontjes of bevroren flesjes water nodig. Plaats het ijs(water) voor de preventie later. De lucht die de ventilator verplaatst voelt heerlijk koel aan.

Het alternatief is een natte doek over de ventilator hangen. Dit geeft zeker verfrissing, hoewel van korte duur. Ook is het niet altijd goed om vocht in de ruimte te blazen, omdat het dan klammer aan gaat voelen.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven