Welke pc virussen zijn er?

Bijgewerkt: 23 januari 2023

Een computervirus kan niet alleen de pc maar ook de laptop, tablet of smartphone infecteren. Het vervelende systeem dan niet meer goed werkt. Welke pc virussen zijn er? Je kunt ze onderverdelen in verschillende categorieën. Elke categorie heeft een specifieke werking en vraagt weer om een andere aanpak.

De werking van een computervirus

Er zijn tientallen verschillende computervirussen. Ze werken bijna allemaal hetzelfde: ze beschadigen de computer. Dit doen ze door bestanden over te nemen, aan te passen of te verwijderen. Als gevolg hiervan werkt het systeem niet meer zoals het zou moeten. In sommige gevallen is het apparaat zelfs helemaal onbruikbaar geworden.

Zo merk je dat je computer besmet is met een virus

Met computer wordt ook bedoeld de laptop (Chromebook, MacBook), tablet of smartphone. Hoe merk je dat je computer besmet is met een virus? Dit zijn signalen dat het mogelijk om virusinfectie gaat:

  • Er verschijnen pop-ups in beeld
  • Je startpagina is veranderd
  • Je antivirus software of firewall wordt automatisch uitgeschakeld
  • Er zijn bestanden plots verdwenen
  • Je ziet vreemde meldingen
  • De processor heeft het ineens veel drukker
  • Je apparaat werkt traag

Welke pc-virussen zijn er? Het overzicht

Het ene pc-virus is vrij onschuldig terwijl het andere flink wat schade aan kan richten. Welke computervirussen zijn er allemaal? Hieronder per virus beschreven wat het precies doet en hoe je er vanaf komt.

Computervirus

De meest voorkomende virussen betreft het normale computervirus. Het allereerste computervirus werd in 1986 ontwikkeld. Inmiddels bestaan er duizenden verschillende virussen, en elke maand komen er weer nieuwe bij. Waarbij sommige oude computervirussen van de aardbodem verdwijnen.

Veel van deze virussen kunnen zich niet zelfstandig verspreiden. Dat verspreiden gebeurt door mensenwerk, bijvoorbeeld het openen van een bijlage in een e-mail. Via smartphone vaak door het installeren een app plaats. Via Bluetooth kunnen vervolgens smartphones in de directe omgeving geïnfecteerd worden.

Computervirussen kun je indelen in twee categorieën, de mailvirussen en de mobiele virussen. Die laatste infecteren smartphones maar dat loopt niet zo’n vaart. Dit komt omdat mobiele besturingssystemen over het algemeen goed beveiligd zijn.

Het ergste computervirus ooit

MyDoom dat vanaf het jaar 2004 circuleerde was het ergste computervirus ooit. Het heeft toen voor ruim 48 miljard euro aan schade aangericht. Sindsdien is antivirussoftware een stuk beter geworden.

Zo verwijder je een computervirus

Voorkomen is beter dan genezen. Het is dan ook belangrijk om computervirussen tijdig te herkennen en uit te schakelen. Dit kan het beste met een goede antivirusprogramma. In Windows zit standaard zo’n programma, maar mogelijk is er behoefte aan uitgebreide software. Hiervoor betaal je tussen de € 15 en € 20 per jaar. Sommige beveiligingssoftware is geschikt voor gebruik op meerdere apparaten.

Bekijk antivirus software

Bekende antivirussoftware is McAfee, Norton of AVG. Dit soort software kan ook de e-mailaccounts scannen, waardoor je nog betere beveiligd bent.

Wormen – zelfstandige verspreiding

In tegenstelling dat de standaard computervirussen kunnen wormen zich zelfstandig verspreiden. Dit doen ze vaak via een computernetwerk. Meestal wordt gebruik gemaakt van een lek of kwetsbaarheid in een e-mailprogramma of social media. Een worm kan bestanden verwijderen of stelen.

Let op want een worm zit vaak in het thuisnetwerk. Het infecteert niet alleen de pc of laptop maar via het thuisnetwerk ook je smartphone, laptop, printer en andere aangesloten apparaten. Vooral payload wormen zijn erg schadelijk. Terwijl botworms de hacker in staat stellen om geïnfecteerde computers compleet over te nemen.

Het voorkomen en verwijderen van wormen

Met goede antivirus software voorkom je een infectie met wormen. Zoek de beste manier om er vanaf te komen. Je antivirus programma herkent namelijk de meest voorkomende en schadelijke wormen en verwijdert ze automatisch.

Wees verder voorzichtig met bijlagen uit e-mails, open deze niet zomaar. Klik verder niet klakkeloos op linkjes die je op social media tegenkomt.

Trojans

Dit soort pc-virussen is vernoemd naar het paard van Troje. Het lijkt alsof je een goed programma of applicatie krijgt meer feitelijk zit hier kwaadwillende software in verborgen. Een trojan brengt vaak wijzigingen op het systeem aan. Maar het kan dat er acties worden uitgevoerd waar je geen weet van hebt of waar je geen toestemming voor gegeven hebt.

De betere antivirus software waaronder AVG is in staat om Trojaanse paarden te scannen, verwijderen en blokkeren. AVG is hiermee een goede keuze.

Naar AVG software

Ransomware

Een infectie met ransomware komt steeds vaker voor. Dit is software dat je computer versleutelt en belangrijke gegevens gijzelt. Tegen losgeld worden deze gegevens weer vrijgegeven. Maar wanneer je niet betaalt dan gaan alle gegevens verloren. Ransomware infecteert vooral de computers van grote bedrijven, zodat criminelen zeker weten dat ze geld krijgen.

Ransomware oftewel gijzelsoftware wordt voornamelijk via nepmails verspreid. In die mail staat dat je nog een boete open hebt staan, dat er een pakketje onderweg is of iets anders. De details staan dan in een bijlage of wanneer je op een link klikt. Wanneer je dit doet installeert de software zich op het systeem.

Het is dan ook aan te raden om voorzichtig te zijn met dit soort berichten. Controleer altijd de afzender want vaak worden er bekende namen zoals Ziggo, KPN, Intrum Justitia of de Belastingdienst gebruikt.

Zonder back-up zijn de bestanden vrij altijd verloren. Het is niet aan te raden om te betalen, dit geeft criminelen juist het signaal om het opnieuw te doen. Heb je een back-up, verwijder dan eerst de schadelijke software en haal een virusscanner over het systeem. Plaats dan de back-up terug.

Gebruik een externe harde schijf voor het maken van back-ups. Koppel deze externe harde schijf na het maken van de back-up altijd weer los. Zo kan deze niet geïnfecteerd raken.

Bekijk externe harde schijven

Spyware

Welke pc virussen zijn er nog meer? Spyware kijkt naar je toetsaanslagen en surfgedrag. Aan de hand hiervan kan de crimineel inloggegevens verkrijgen.

Adware

Het vervelende aan adware is dat het ongevraagd hinderlijke advertenties naar hostcomputers verstuurt. Als gevolg hiervan verschijnen er pop-up advertenties op websites. Sommige adware programma’s kunnen ook je gegevens uitschakelen. Op zich is adware niet direct schadelijk maar wel zeer hinderlijk.

Bots

Iedereen heeft wel eens van bots gehoord. Dit zijn programma’s die automatisch handelingen uitvoeren. Vaak zijn bots nuttig, bijvoorbeeld tijdens het gamen of het handelen in cryptocurrency. Maar hackers kunnen ze ook gebruiken, meestal door de computer op afstand over te nemen.

Zo is het voor de hacker mogelijk spam via de geïnfecteerde computer te verspreiden, maar ook om het slachtoffer te bespioneren. Bots worden ook gebruikt voor het uitvoeren van DDoS-aanvallen.

Andere schadelijk pc virussen zijn bugs (gebreken in software) en rootkits.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Eén gedachte over “Welke pc virussen zijn er?

  1. Ik had een virus op mijn smartphone. Het dataverbruik was hoog en ik kreeg steeds popups met reclame te zien. Opstarten in de veilige modus en dan de schadelijke apps verwijderen. Daarna nog gebruik gemaakt van een virusscanner. Ik was ervan af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven