Welke kleding bij eczeem goed is, en welke niet

Bijgewerkt: 5 februari 2024

Bij eczeem is je huid rood, ruw en schilfert. Kleding kan soms oncomfortabel zitten. Terwijl andere kledingstukken de klachten verminderen. Welke kleding bij eczeem is goed, en wat kun je beter niet dragen? In deze gids een uitleg over de juiste stoffen, inclusief praktische tips.

Wat je niet moet doen bij eczeem

Bijna 400.000 mensen hebben constitutioneel eczeem. Waarschijnlijk zijn nog veel meer mensen die een vorm van eczeem hebben, maar die hier nooit mee naar de huisarts gaan.

Eczeem elleboog beschermers
Eczeem leggings

Er zijn een aantal dingen die je beter niet kunnen doen. Bijvoorbeeld aan de eczeemplekken krabben. Dit maakt de jeuk erger, maar ook gaat je huid hier meer van schilferen. Verder is het belangrijk om te weten dat water en zeep je huid uitdrogen.

Wat je ook niet moet doen: kleding dragen die strak om je lichaam zit. Dit kan bestaande klachten verergeren.

Is warmte goed voor eczeem?

In de koude wintermaanden trek je comfortabele en warme kleding aan. Maar is warmte goed voor eczeem, of moet je dit vermijden? Helaas maar waar: warmte kan eczeem verergeren. Met name wanneer je huid vochtig en klam wordt. Zonlicht is goed voor je huid, maar zweten niet.

Draag daarom altijd kleding waar je niet van gaat zweten. Doe op een winterse dag verschillende laagjes over elkaar. Krijg je het te warm, dan kun je makkelijk wat uittrekken. Kies ook voor kleding dat zowel ventileert als ademt.

Welke kleding bij eczeem een goede keuze is

Zachte en ademende stoffen zijn altijd een goede keuze. Deze stoffen zijn mild voor je huid en zorgen ervoor dat je huid goed kan ademen. Het helpt overmatig zweten verminderen. Ook vindt er minder wrijving plaats.

Katoen is een perfecte keuze. Het gaat hier om een natuurlijk materiaal dat van nature vochtregulerend is. Ook is het goed ademend. Zowel in de zomer als in de winter voelt katoen fris en comfortabel aan.

Soms wordt gezegd dat zijde kleding helpt bij eczeem. Maar net als bij katoen werkt het niet verzachtend. Wel zorgen zowel katoen als zijde ervoor dat je minder ernstige klachten ervaart. Onder andere doordat je minder zweet. Zijde is namelijk een ademend natuurproduct dat transpiratievocht uitstekend wegwerkt.

Andere stoffen die glad aanvoelen en vocht goed afvoeren zijn linnen en hennep. De fijne vezels zijn ook nog eens luchtdoorlatend.


Speciale eczeemkleding

Er is maar weinig kleding dat bij eczeem helpt. Meestal is kleding erop gericht om zo min mogelijk te zweten. Want een vochtige huid, dat zorgt voor verergering van de klachten.

Atopisch eczeem houdt niet van warme kleding. Daarom raden artsen zachte en ademende materialen aan. Tegenwoordig is speciale eczeemkleding verkrijgbaar. Deze kleding is gemaakt van zeer zachte stoffen. Bovendien zijn deze stoffen ademend en ventilerend. Sommige merken voegen er zelfs een antibacteriële werking aan toe.

Maar werkt eczeemkleding ook? Een eczeemhuid is heel gevoelig voor infecties door bacteriën. Dit komt omdat je door jeuk gaat krabben. Hierdoor ontstaan er kleine wondjes, waar bacteriën makkelijk binnen kunnen dringen.

Eczeemkleding met antibacteriële werking vermindert de kans op infecties. Bovendien is dit type kleding uitermate geschikt voor mensen met atopisch eczeem. Dit komt omdat bij deze huidaandoening de huid ook op de eigen bacteriën kan reageren.

Tepso eczeem handschoenen

Huid met eczeem heeft frisse lucht nodig

Waar je ook voor kiest, het is belangrijk dat de huid voldoende frisse lucht krijgt. Kies daarom voor kleding die je huid laat ademen. Vezels die veel lucht doorlaten zijn katoen, linnen en hennep. Terwijl zijde juist heel comfortabel aanvoelt.

Soms wordt gedacht dat wol eczeemklachten verergert. Maar dit klopt niet, want wol is een natuurproduct met een uitstekende vochtregulering. Bovendien houdt wol je huid in de winter lekker warm. Zonder dat dit klam wordt. Wol is dus zeker een goede keuze, mits je het ook prettig vindt om te dragen.

Zilver handschoenen bij eczeem: werkt dat ook?

Bedrijven verzinnen van alles om nieuwe producten op de markt te brengen. Als het maar geld oplevert. Dat dit soms over de rug van patiënten gaat, dat is nu eenmaal zo. Denk maar eens aan de medicijnenindustrie: die verdienen miljoenen aan zieke patiënten.

Zilverdraad handschoenen (zilver handschoenen) zijn een van die hulpmiddelen bij eczeem. Ze verbeteren de doorbloeding en hebben een antibacteriële werking. Feit of fictie?

Zilver en de ionen van dit element hebben een antibacteriële werking. Het wordt onder andere gebruikt om drinkwater te zuiveren. In handschoenen en sokken geeft het zilverionen af wanneer het in contact komt met water (of vocht). En juist bij zweten is het belangrijk om bacteriën de das om te doen.

Dus ja, zilverdraad handschoenen bij eczeem lijken een positieve werking te hebben. Maar het is nooit wetenschappelijk bewezen. Aan de andere kant: baat het niet dan schaadt het niet.

Zo zit het met synthetische stoffen

Steeds meer kleding is van synthetische stoffen gemaakt. Denk maar aan polyester en acryl. Deze stoffen zijn sterk en goedkoop. Dat is ook de reden waarom veel fabrikanten hiervoor kiezen.

Heb je eczeem? Dan kun je beter geen kleding van synthetische stoffen dragen. Hoewel deze stoffen zacht en comfortabel aanvoelen, absorberen ze weinig vocht. Hierdoor ga je meer zweten en krijg je ook meer last van eczeemklachten. Bovendien laten synthetische stoffen je huid niet goed ademen. Ook slecht voor je tere eczeemhuidje.

Stoffen die de huid schuren

Als eczeempatiënt weet je hoe gevoelig je huid is. Zodra er iets lang schuurt, ervaar je klachten zoals jeuk en irritatie. Je huid wordt roder en kan steeds meer gaan jeuken. Ook kunnen er schilfertjes ontstaan, of natte plekken. Dit is weer afhankelijk van de soort huidaandoening.

Hoe kan de huid schuren, vooral wanneer je schilferende plekken op de huid hebt. Aan de andere kant werkt wol wel weer vochtregulerend. Verder is het beter om polyester en acryl te vermijden.

Kijk ook goed uit met kleding die dikke naden hebben. Ook dit kan de huid irriteren. Maar sommige patiënten hebben er weinig last van. Vaak is het ook een kwestie van uitproberen wat het meest prettig zit.

Niet alleen bovenkleding maar ook ondergoed en pyjama’s

De beste kleding bij eczeem is van natuurlijke materialen gemaakt. Het schuurt niet, voelt comfortabel aan en weet vocht zeer goed af te voeren. Maak deze keuze niet alleen met betrekking tot bovenkleding maar ook ondergoed en pyjama’s. Ditzelfde geldt voor beddengoed.

Jonge kinderen zijn gevoeliger voor huidklachten. Bij hen is het zeker belangrijk om voor zachte, comfortabele en vochtregulerende stoffen te kiezen.

Nog een extra tip: was kleding en beddengoed met een parfumvrij wasmiddel. Gebruik geen wasverzachter.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven