Deze kleding kun je het beste dragen als je eczeem hebt

Bijgewerkt: 21 februari 2023

Eczeem is een huidaandoening die zich kenmerkt door een ontsteking. Er ontstaan rode en schilferige plekken. Heb je eczeem dan weet je als geen ander hoe vervelend dit is. Het dragen van kleding kan best wel lastig zijn. Veel kleding schuurt hinderlijk langs de huid en verergert de klachten.

Atopisch eczeem en kleding

Er zijn verschillende vormen van eczeem. Voornamelijk bij atopisch eczeem speelt de kledingkeuze een belangrijke rol. Hoe weet je of je atopisch eczeem hebt? Het gaat hier om een erfelijke aanleg voor een allergie. Vaak komen eczeem, hooikoorts en/of astma binnen je familie voor.

Kleding heeft een grote invloed op atopisch eczeem. Wanneer je verkeerde kledingkeuzes maakt dan merk je dat er meer roodheid, jeuk en schilfering optreedt. Met de juiste kleding treedt er een vermindering van de klachten op.

Welke kleding kun je het beste dragen met eczeem?

Voor patiënten met eczeem is het belangrijk om kleding te dragen die de huid niet te veel opwarmt. Juist door warmte verergeren de klachten. Ook moet er geen broeierig effect ontstaan. Ongeschikte kleding zijn dan ook:

  • Kunstleder
  • Wol
  • Polyester
  • Acryl
  • Rolkragen
  • Kleding met knoopjes aan de binnenkant

De beste kleding bij eczeem is van een natuurlijke stof. Behalve wol, dit heeft een schurend effect op de huid. Hieronder zie je wat de meest geschikte stoffen bij eczeem zijn.

Kleding van katoen

Katoen is een natuurlijk product en voelt koel op de huid aan. Deze stof ademt en ventileert uitstekend. Dat is precies wat de eczeemhuid nodig heeft. Niet alle kleding bestaat uit 100% katoen. Veel kledingstukken bevatten een mix van twee of meer stoffen. Wanneer er polyester of acryl aan is toegevoegd dan is dit niet het beste keuze.

Zijde broeken, truien en pyjama’s

Wanneer je last van eczeem kun je het beste voor zacht aanvoelende stoffen kiezen. Zijde voldoet aan deze eis. Het is een stof die gemaakt wordt van de draden van de zijderups. Kleding van deze stof is verkrijgbaar als bovenkleding, ondergoed en pyjama’s. Je kunt het ook als beddengoed kiezen.

Het voordeel van zijde is dat het ‘zijdezacht’ aanvoelt (nu weet je gelijk waar die term vandaan komt). Zijde schuurt niet langs de huid waardoor er geen irritatie ontstaat. Bovendien voelt zijde niet broeierig aan. Het is namelijk vochtregulerend en ook nog eens temperatuur regulerend.

Je kledingkast vullen met linnen kleding

Linnen is afkomstig van de vlasplant. Het is dus net als de voorgaande twee ‘n natuurlijke stof. Linnen voelt vooral in de zomermaanden prettig en verkoelend aan. In de winter kan het soms wat frisjes aanvoelen, afhankelijk van het kledingstuk.

Linnen is wel een goede keuze voor mensen met eczeem. Het schuurt niet langs de huid, voert overtollig vocht goed af en is ademend. Linnen is bovendien ook nog eens erg mooi. Het enige nadeel is dat linnen snel kreukt. Wanneer je het een beetje vochtig maakt voordat je het strijkt krijg je de kreukels er makkelijker uit.

Voor mensen met eczeem is hennep ook goed

Hennep voelt fris en cool aan en is hierdoor geschikte kleding voor de zomermaanden. Het is niet zo sterk isolerend dus voor de winter is het een minder goede keuze. Wel is hennep lief voor je eczeemhuid.

Een van de grootste voordelen van hennep is dat het hier om een zeer sterke stof gaat. Het gaat tot wel drie keer langer mee dan katoen. Hennep is bovendien een stof die snel droogt waardoor je het na het wassen alleen maar even buiten hoeft te hangen. Je zult merken dat het ontzettend snel droog is. Dat scheelt weer de wasdroger aanzetten.

Bamboe kleding

Een andere zeer goede keuze is kleding van 100% bamboe. Zeker geschikt wanneer je eczeem of psoriasis hebt. Bamboe kleding is ook nog eens zeer milieuvriendelijk. Bamboe groeit ontzettend snel, heeft geen chemicaliën nodig om gezond te blijven en het neemt weinig ruimte in beslag.

Antibacteriële kleding

Dermatologen adviseren soms om antibacteriële kleding te dragen. Dit is perfecte kleding voor eczeempatiënten. Antibacteriële kleding bestrijdt bacteriën op de huid. Hierdoor wordt de huid wat rustiger. Je merkt dat je minder last van jeuk hebt waardoor je ook minder krabt. Zo voorkom je infecties.

Antibacteriële kleding is verkrijgbaar in de vorm van handschoenen, sokken, broeken en truien. Eigenlijk alles dat je direct op de huid draagt. Je kunt je voorstellen dat een antibacteriële jas weinig nut heeft.

Bij veel patiënten met eczeem geeft antibacteriële kleding goede resultaten. Het is niet zo dat de huidaandoening hiervan geneest maar de klachten worden zichtbaar en voelbaar minder. Dit maakt het leven met eczeem er een stuk draaglijker op.

Het wassen van kledingstukken

Bij eczeem kunnen bepaalde stoffen voor irritatie en dus verergering van de klachten zorgen. Daarom is het belangrijk om kleding met een pH-neutraal wasmiddel te wassen. Gebruik liever geen wasverzachter. Alles waar parfum inzit kan voor irritatie zorgen.

De kleding drogen doe je het beste binnenshuis of in de droger. Wanneer je het buiten ophangt en het is het pollenseizoen dan komen er pollen op de kleding terecht. Dit kan voor een verergering van allergische reactie zorgen.

Wanneer je kleding in de droger stopt gaat het hierdoor niet sneller slijten. Wel wordt het feitelijk schoner want de pluisjes en haren op de kleding worden goed afgevoerd. Dat is iets dat je niet kan realiseren wanneer je kleding binnenshuis op een rekje hangt. Buiten in de wind verdwijnt er wel iets van pluisjes, kledingvezels en haren maar nooit zo effectief als de droger dit kan doen.

Door de droger kan kleding soms wel statisch worden. Het is niet zo dat je hierdoor meer eczeemklachten krijgt maar bij een erg droge lucht kun je last krijgen van statische ontlading. Je kent het wel, van die kleine stroomschokjes wanneer je iets van metaal aanraakt. Heb je hier vaak last van dan is het beter om kleding in erg droge periodes op een rekje te drogen.

Een speciaal dieet

De huid is het grootste orgaan van het lichaam. Het vormt een barrière met de buitenwereld. Het vervelende aan eczeem is dat die barrière is aangetast. Daarom moet je goed voor je huid zorgen. Dit doe je door het dragen van de juiste kleding en regelmatig je huid met een vette zalf verzorgen. De huisarts kan ook een hormoonzalf voorschrijven.

Er lijkt geen verband te zijn tussen voeding en eczeem. Toch kunnen we dit niet helemaal uitsluiten. Sommige voedingsmiddelen kunnen namelijk voor allergische klachten zorgen wanneer ze in aanraking komen met de huid. Denk maar eens aan het              sap van een sinaasappel of een wijntje waar je mee knoeit.

Met eczeem hoef je geen speciaal dieet te volgen. Toch is het altijd goed om zo gezond mogelijk te eten. Vermijd toegevoegde suikers, snelle koolhydraten, transvetten, alcohol en roken.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven