Welke Disney film is het oudste of meest bekeken?

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Er zijn meer dan 400 Disney films uitgebracht. Er is dus voldoende keuze, zowel voor volwassenen als kinderen. Disney films staan bekend om hun meeslepende verhalen, realistische beelden en de hoge kwaliteit. Welke Disney film is het oudste? Een goede vraag want Walt Disney bestaat al ontzettend lang. Ook een interessante vraag: welke Disney film is het meest bekeken? Hieronder vind je antwoord op deze twee vragen.

Walt Disney

In het jaar 1901 werd Walt Disney (Walter) geboren. Dit was een bekende Amerikaanse filmproducent maar ook een animator. Hij richtte samen met zijn broer het bedrijf Walt Disney Productions op. Walt is in 1966 overleden maar zijn werk wordt nog steeds voortgezet.

Inmiddels zijn er heel wat animatiefilms van Walt Disney studios uitgebracht. Maar ook gewone films, want dat is waar het bedrijf zich ook mee bezig houdt. In 2021 heeft Disney al 58 animatiefilms gemaakt. Maar nog veel meer gewone films.

Welke Disney film is het oudste?

Je wil natuurlijk weten welke Disneyfilm het oudste is. Daar zijn de meningen over verdeeld, want de allereerste animatiefilm die in de bioscoop draaide was Sneeuwwitje en de zeven dwergen. Later meer hierover, want er is nog een veel oudere Disneyfilm.

De oudste Disneyfilm is, voor zover bekend, Flowers ans Trees. Deze cartoon werd in 1932 gemaakt en uitgebracht. Natuurlijk was deze Disney film nog lang niet zo bekend als latere films, maar het is wel de oudste Disney film.

Benieuwd naar de oudste Disney film? Bekijk hem hieronder.

Sneeuwwitje en de zeven dwergen

Welke Disneyfilm is het oudste en in de bioscoop uitgebracht? Dat is op zich niet zo moeilijk. Op 21 december 1937 werd de animatiefilm Sneeuwwitje en de zeven dwergen officieel uitgebracht en verscheen ook in de bioscoop. Deze film is gebaseerd op het sprookje van de gebroeders Grimm uit de 19e eeuw.

Let op want voorafgaande aan Sneeuwwitje en de zeven dwergen werd ook nog de Disneyfilm Academy Award Review of Walt Disney Cartoons (mei 1937) geïntroduceerd. Dit was een verzameling van vijf korte films die de release van Sneeuwwitje en de zeven dwergen moest aankondigen. Deze verzameling bestaat uit eerder uitgebrachte tekenfilms van Walt Disney. Dit zijn Flowers and Trees, Three little pigs, de schildpad en de haas, drie weeskatjes en The Country Cousin. In 1966 werd dit aangevuld met nog vier korte films.

Welke Disney film is het meest bekeken?

Disney films doen het altijd goed, zowel bij jong als oud. Dit komt dankzij de mooie verhalen maar ook de techniek waar Walt Disney gebruik van maakt. De animatiefilms of gewone films zien er altijd perfect uit. Verhalen waar je nog lang over na blijft praten.

Welke Disney film is het meest bekeken? Die titel gaat naar de Leeuwenkoning (Lion King). Dit is absoluut de best bekeken Disney film ooit. Bovendien is deze film ook het meest populair onder Disney fans.

De Leeuwenkoning werd in 1994 uitgebracht. Dit was de 32e animatiefilm van Disney. Het verhaal gaat over de koning der dieren: de leeuw. De koningleeuw en zijn vrouw krijgen een zoon, genaamd Simba. Op de Afrikaanse savanne beleeft Simba allerlei avonturen. Gelukkig met een goede afloop.

Top 10 beste Disney films aller tijden

Ben je ook zo benieuwd naar de 10 beste Disney films die ooit zijn uitgebracht? Hou je vast want hier komt de top 10 beste Disney films aller tijden. Gebaseerd op best bekeken, en onderstaand lijstje is echt niet mis.

De Leeuwenkoning (The Lion King): natuurlijk staat de Leeuwenkoning op nummer één in de beste Disney films. Uitgebracht in 1994 en nog steeds razend populair. In 1998 verscheen The Lion King deel twee, waar Simba al flink volwassen is.

Belle en het Beest (Beauty and the Beast): deze film werd in 1991 uitgebracht. Een romantisch verhaal tussen een prachtig meisje en een ‘beest’, want liefde kent geen grenzen.

Aladdin: een Disneyfilm uit 1992. Naast Aladdin is ook de geest uit de fles een populair figuur uit deze film.

Frozen: is uitgebracht in 2013 en vooral populair onder jonge meisjes. Het verhaal speelt zich in winterse taferelen af. Een prinses die gered wordt, niet door een prins maar door haar zus.

Sneeuwwitje en de zeven dwergen: dit was de allereerste Disneyfilm die in de bioscoop draaide. Hij stamt uit 1937 maar er zijn later wat nieuwe versies uitgebracht. Het gaat over Sneeuwwitje, haar boze stiefmoeder en natuurlijk de zeven dwergen waar ze tijdelijk woont.

Assepoester (Cinderella): ook dit verhaal draait om een meisje en haar boze stiefmoeder. Gelukkig ziet een prins veel meer in Assepoester, dus het verhaal loopt goed af. De originele assepoesterfilm werd in 1950 uitgebracht. In 2002 volgt er een tweede deel.

Jungle Book: wat je van beren leren kan. Misschien wel het bekendste zinnetje uit deze Disneyfilm. Het gaat over een baby die per ongeluk in de jungle achterblijft. De dieren uit de jungle verzorgen het kind, maar er zijn natuurlijk ook vijanden. De film dateert uit 1967.

Alice in Wonderland: een klassieker uit 1951. Alice belandt in een wondere wereld waar ze van alles meemaakt. Is het droom of werkelijkheid?

Bambi: wie kent het schattige reetje met de grote ogen niet? Bambi beleeft samen met haar vriendjes uit het bos leuke avonturen. Bambi is in 1942 uitgebracht.

Peter Pan: verscheen in 1953. Deze Disney film (animatie) gaat over drie kinderen die door Peter Pan worden meegenomen. Ze belanden in een wereld waarin kinderen altijd kinderen blijven.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Schuiven naar boven