Weighted blanket kopen: de beste keuze

Bijgewerkt: 22 januari 2023

Een weighted blanket kopen doe je niet zomaar. Er is namelijk veel keuze en verschil tussen kwaliteit en prijs. Zo zijn er dekens van € 50 maar ook modellen die wel € 150 kosten. Een weighted blanket kopen? Bekijk de werking van deze deken en waar je op moet letten.

Een verzwaringsdeken

Verzwaringsdekens zijn razend populair. Een andere benaming voor verzwaringsdeken is weighted blanket. Het gaat hier om een deken die 3-6 keer zwaarder is dan een normale deken (of dekbed, dat kan natuurlijk ook).

Zo op het eerste oog lijkt het helemaal niet prettig om onder een weighted blanket te liggen. Vooral niet wanneer je juist voor een lichtgewicht donzen dekbed gaat (of deze al hebt). Toch kan een verzwaringsdeken heel wat voordelen hebben. Vooral voor ouderen of mensen met een psychische of lichamelijke aandoening heeft de weighted blanket een positief effect.

Deze deken werkt kalmerend, ontspannend en zorgt voor een betere en diepere slaap. Ideaal bij verschillende aandoeningen zoals ADD, ADHD, autisme en nog veel meer.

Weighted blanket kopen? Bepaal het gewicht

Bij een weighted blanket kopen is het heel belangrijk dat je voor het juiste gewicht gaat. Een te zware deken ligt absoluut niet fijn en kan zelfs pijn doen. Terwijl een te lichte deken geen of een minimaal effect heeft.

Hoe bepaal je het juiste gewicht van de weighted blanket? Door goed naar je eigen lichaamsgewicht te kijken of naar het lichaamsgewicht van de gebruiker van de deken, mocht je dit niet zelf zijn. Je neemt tussen de 10% en 15% van het lichaamsgewicht. Wanneer iemand 75 kg weegt dan is dit dus 7,5 kg tot 11 kg. dit is het gewicht van de verzwaringsdeken.

De verzwaringsdeken voor kinderen

Zit er een verschil tussen de weighted blanket voor volwassenen of kinderen? Wanneer je een weighted blanket gaat kopen moet je zeker naar de gebruiker kijken. Dit bepaalt namelijk welk gewicht de deken moet hebben.

Voor kinderen tot een jaar of 4 is het niet aan te raden om gebruik te maken van een weighted blanket. Sommige kinderen zijn hier al eerder aan toe, dat is ook een beetje afhankelijk van de ontwikkeling en karakter van het kind. Ook voor kinderen geldt: de deken heeft een gewicht die voor 10% tot 15% met het lichaamsgewicht overeenkomt. Neem zeker geen zwaardere deken!

Een weighted blanket kopen doe je online

Veel verzwaringsdekens koop je gewoon online. Is dit wel betrouwbaar? Ja, het maakt namelijk niet veel verschil waar je de weighted blanket koopt. Let vooral op het gewicht van de deken, de kwaliteit en natuurlijk de prijs.

Waar moet je precies opletten? Natuurlijk allereerst het gewicht van de deken. Koop liever een eenpersoons weighted blanket, ook wanneer jullie allebei voor deze deken gaan. Het komt zelden voor dat zowel jij als je partner hetzelfde lichaamsgewicht hebben. Een tweepersoons weighted blanket kan al snel voor de één bezwaar en voor de ander te licht zijn.

Verder kijk je naar de kwaliteit. Wanneer je een verzwaringsdeken in Nederland koopt dan zit het met de kwaliteit wel goed. Maar wanneer je deze bijvoorbeeld vanuit een Aziatisch land koopt dan kan de kwaliteit beneden de maat zijn. Let op: sommige goedkope aanbieders importeren de dekens vanuit Aziatische landen.

Dit kost een weighted blanket

Wat betaal je nu eigenlijk voor een weighted blanket? De prijzen verschillen maar voor een eenpersoons deken ligt dit ergens tussen de € 50 en € 100. Sommige aanbieders zijn duurder en komen al snel boven de € 120 uit. Of de kwaliteit dan ook beter is? Nee, in veel gevallen niet. Je betaalt waarschijnlijk voor de merknaam.

Ik heb de proef op de som genomen en gekeken naar verzwaringsdekens met een afmeting van 150 X 200 cm en een gewicht van 7-9 kg. Dit zijn de prijzen* met bijbehorende merken, geselecteerd van goedkoop naar duur:

  1. Sleepzzzy 9 kg: € 75
  2. Living Nine 7 kg: € 79
  3. Swiss Night 7 kg: € 79
  4. Diley Dreams 8 kg: € 79
  5. Polar Night 7 kg: € 95
  6. Novaline 8 kg: € 99
  7. Haup 8 kg: € 99
  8. Ella 7 kg: € 99
  9. Calmzy 8 kg: € 109

Sleepzzzy is met € 75 de goedkoopste terwijl Calmzy met € 109 juist de duurste is. Hiertussen zitten nog een aantal goede en zeer bekende merken waarbij je een goede prijs-kwaliteitverhouding ontvangt. Je ziet, een weighted blanket kopen hoeft niet direct ontzettend duur te zijn.

*Prijzen zijn van augustus 2020

Bekijk het overzicht weighted blankets van goedkoop naar duur

De weighted blanket ruilen

Koop je een weighted blanket en blijkt achteraf dat dit niet de goede maat of het juiste gewicht is? Wanneer je in een winkel koopt mag je het product vaak ruilen of terugbrengen. Maar let op, dit is geen recht van jou maar een service van de winkel!

Wanneer je een weighted blanket online koopt dan gelden er andere regels. Je krijgt namelijk te maken met de wet kopen op afstand. Dit betekent dat je het product niet ter plekke kan bezichtigen of uitproberen maar dit thuis moet doen. Hierdoor mag je het product na ontvangst binnen 14 dagen ruilen of retour sturen.

Houd er wel rekening mee dat je een weighted blanket alleen terug mag sturen wanneer deze ongebruikt is. Je mag hem uit de verpakking halen om te beoordelen maar dus niet daadwerkelijk eronder slapen. In dit laatste geval mag de verkoper jouw retourzending weigeren.

Zelf een verzwaringsdeken maken

Een weighted blanket kopen kan een flinke investering zijn. Is het mogelijk om zelf een verzwaringsdeken te maken? Dat kan, maar je hebt wel een zware vulling nodig. Bovendien kost het veel tijd om zelf deze deken te maken. Maar wanneer je handig met de naaimachine bent en ook voldoende tijd hebt dan is het best een leuke bezigheid.

In een volgend artikel laat ik je graag zien hoe je zelf verzwaringsdekens maakt.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven