Pijn in knieholte bij hurken – mogelijke oorzaken

Bijgewerkt: 23 januari 2023

Je voelt pijn in de knieholte bij het hurken. Vaak is dit iets onschuldigs maar het kan ook om een (ernstige) aandoening gaan. Je hoeft je niet direct ongerust te maken, maar het is wel goed om eens naar de oorzaak te kijken. Want hurken zou een pijnloze beweging moeten zijn.

Dit is hurken

Niet iedereen verstaat hetzelfde onder hurken. Bij hurken buig je heel ver door de knieën, waarbij de beelden als het ware de achterkant van de voeten raken. Niet iedereen is natuurlijk zo flexibel waardoor het hurken er net iets anders uit kan zien.

Hurken is erg belastend voor de kniegewrichten. Niet alleen moet het kniegewricht ver buigen, ook komt er veel druk op het gewricht te staan. Voor mensen met knieklachten is dit een pijnlijke houding en niet lang vol te houden.

Pijn in knieholte bij hurken

Voor de meeste mensen is het hurken volkomen pijnloos. Kinderen doen dit heel soepel, op oudere leeftijd kan het een stuk lastiger gaan. Maar dan nog zou het geen pijn moeten doen.

Ervaar je pijn in de knieholte bij het hurken? Dit kan een of meerdere oorzaken hebben. Soms is het onschuldig en verdwijnt de pijn net zo snel als deze gekomen is. Maar je kunt ook bij elke hurkbeweging pijn voelen. Soms blijft de pijn lange tijd daarna nog aanhouden. Dan is er toch meer aan de hand.

Overbelasting van het kniegewricht

Pijn in de knieholte bij hurken wordt vaak door overbelasting veroorzaakt. Denk hierbij aan overbelasting door intensief sporten maar ook het maken van een verkeerde beweging. Deze overbelasting is niet altijd direct merkbaar. Maar wanneer je na een verkeerde beweging of intensief sporten hurkt en het doet pijn in de knieholte, dan weet je waarschijnlijk de oorzaak.

Overbelasting geneest in veel gevallen vanzelf. Hierbij is het belangrijk om voldoende rust te nemen. Omdat het kniegewricht soepel moet blijven zul je ook lichtjes moeten bewegen. Denk hierbij aan strekoefeningen of fietsen op een hometrainer. Dit laatste is ideaal bij overbelasting of een knieblessure, omdat je zonder weerstand kunt fietsen.

Beschadiging van de achterste kruisbanden

In de knieholte bevindt zich de aanhechting van de achterste kruisbanden. Bij overbelasting maar ook door een ontsteking kun je hierbij pijn in de knieholte voelen. Bij het hurken maar ook bij lopen nemen de pijnklachten toe. Mogelijk is hurken zo pijnlijk dat je deze houding niet kunt aannemen. Overigens is dit ook niet aan te raden bij beschadiging van de achterste kruisbanden.

De fysiotherapie geeft een behandeling/oefeningen, dit allemaal voor een spoedig herstel. Pijnmedicatie of een ontstekingsremmend middel is soms wel nodig. In ernstige gevallen zal een operatie plaats moeten vinden. Gebruik ter ondersteuning een kniebrace.

Popiliteus tendinitis – ontstoken pees

Een moeilijke benaming voor een ontstoken pees die bij de spier in de knieholte hoort. De oorzaak voor deze ontsteking ligt vaak in het overmatig naar binnen kantelen van een of beide voeten. Denk hierbij aan veel wandelen of hardlopen op een bol wegdek. Wanneer je continu aan dezelfde kant van de weg loopt dan kantelt de voet te vaak. Het kan ook ontstaan door een verkeerde stand van de voet.

Als gevolg hiervan raakt de pees overbelast en ontstoken. Je merkt dit door pijn in de knieholte (ook bij hurken) en pijn aan de buitenkant van de knie. Vaak ontstaat er ook een vertekening en kan het gewricht warm aanvoelen. Je kunt de knie moeilijk buigen of strekken en heuvelafwaarts lopen is nog pijnlijker.

Met voldoende rust en oefeningen versterk je de spieren rondom de knieholte. Een massage kan helpen, net als een speciaal zooltje in de schoenen.

Pijn in knieholte bij hurken door artrose

Helaas kan pijn in de knieholte bij hurken ook het teken zijn van beginnende artrose. Bij knieartrose gaat het kraakbeen in het kniegewricht langzaam verloren. Dit proces neemt normaal gesproken tientallen jaren in beslag. Wanneer de eerste pijnklachten optreden ben je vaak al enkele jaren verder.

Het kraakbeen wordt dunner of brokkelt af. Hierdoor gaat de functie van het gewricht steeds meer verloren. In het begin merk je een vermoeidheid aan de knieën of de benen. Soms ook krakende knieën. Later kan er pijn in de knieholte bij hurken of traplopen ontstaan. Uiteindelijk gaat het over in pijn bij belasting en later een in rust.

Knieartrose is niet te behandelen. Pijnmedicatie en oefeningen verminderen pijnklachten. Ter ondersteuning is het raadzaam om een kniebrace te dragen. Dit maakt de knie een stuk stabieler en vermindert pijnklachten.

Soms wordt er een injectie in de knie geplaatst, dit kan de pijnklachten verminderen. Er zijn ook wat nieuwe behandelmethoden zoals distractie en stamceltherapie. Wanneer het kraakbeen helemaal is weggesleten dan zit er niets anders op dan het plaatsen van een knieprothese. De meeste mensen die een knieprothese krijgen zijn ouder dan 70 jaar. Maar het komt ook op steeds jongere leeftijd voor.

Blijf niet met pijnklachten ontlopen

Dit waren enkele oorzaken van pijn in knieholte bij ‘t hurken. Bedenk echter dat niet alle oorzaken hier staan. Ervaar je veel pijn, bleef deze lang aanhouden of keert deze telkens terug? Ga dan langs een fysiotherapeut of huisarts. Deze kunnen een diagnose stellen en de pijn behandelen.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven