Arbodienst en luchtkwaliteit

Bijgewerkt: 22 januari 2023

Soms is een ARBO luchtmeting nodig. Een gezonde lucht op kantoor of de arbeidsplaats is namelijk een van de eisen die binnen de Arbowet staat. In dit artikel lees je over het Arbobesluit, luchtkwaliteit op de werkvloer en hoe je een luchtmeting uitvoert.

Lucht kan je ziek maken

Een slecht binnenklimaat kan er voor zorgen dat je allerlei vage klachten ervaart. Denk hierbij aan hoofdpijn en een verminderde concentratie, keelpijn, verkoudheid en zelfs benauwdheid. Vuile lucht ontstaat door het ademen van mensen, uitstoot van elektrische apparatuur, een stoffige omgeving, dampen, bacteriën en virussen.

Wanneer de luchtkwaliteit zeer matig is dan kun je hier ziek voor worden. Je hebt dan een grotere kans op longklachten, hart- en vaatziekten en in ernstige gevallen kanker.

Arbowet luchtkwaliteit: dit moet je weten

Bedrijven zijn verplicht om medewerkers een gezonde werkomgeving aan te bieden. De luchtkwaliteit op kantoor of op het werk wijkt sterk af van de buitenlucht. Dit komt omdat het kantoor op de werkplek een gesloten omgeving is. Hierdoor lopen de concentraties fijnstof, CO2, gassen en dampen hoger op dan gewenst.

In de Arbowet staan eisen met betrekking tot de luchtkwaliteit op de werkvloer. Dit staat in het Arbobeleid artikel 6.2: luchtverversing. Werkgevers hebben zich aan deze wet te houden.

In artikel 6.2 staan de volgende zaken:

  • Er moet voldoende schone lucht aanwezig zijn
  • Er is sprake van een luchtverversingsinstallatie
  • De installatie is voorzien van een controlesysteem bij storingen
  • Werknemers moeten niet worden blootgesteld aan hinderlijke tocht

Artikel 6.2 is niet van toepassing wanneer je een thuiskantoor hebt of vanuit je woonkamer aan het werk bent. Wanneer het gebouw een woonbestemming heeft dan geldt de Arbowet dus niet.

Natuurlijke ventilatie

Het is voor bedrijven niet verplicht om een dure luchtverversingsinstallatie te monteren. Er mag ook sprake zijn van natuurlijke ventilatie. Een raam openzetten biedt meer dan voldoende mogelijkheden. Wel moet er dan sprake zijn van luchtdrukverschil. Ventileren wanneer er lokaal verwarmd wordt zorgt voor de juiste luchtdrukverschillen. Hierdoor kan de lucht zich verplaatsen en verversen.

Wanneer de raamkant eenzelfde temperatuur heeft als de tegenovergestelde muur, dan heeft ventileren niet zoveel zin. De lucht verplaatst zich te weinig om zichzelf te kunnen verversen. In de zomermaanden heeft een raampje openzetten betrekkelijk weinig nut. Terwijl dit in de winter, wanneer er gestookt wordt, wel zinvol is.

Een raam openzetten in combinatie met een staande ventilator is wel weer handig. De ventilator zorgt voor een luchtstroom zodat er verse lucht via het openstaande raam binnenkomt.

Natuurlijk ventilatie mag alleen wanneer werknemers hier geen last van hebben. Ze moeten dus niet op de tocht zitten. Ook moet het geen hinder met zich meebrengen zoals stankoverlast of geluidsoverlast.

Mechanische ventilatie op kantoor of in het bedrijfspand

Een goede manier om de luchtkwaliteit te verbeteren is mechanische ventilatie. Het voordeel van mechanische relatie is dat het voor een continu verse luchtstroom zorgt. Vervuilde lucht wordt afgevoerd.

Het is aan te raden om de mechanische ventilatie tijdens werkuren te laten draaien. Dit komt de luchtkwaliteit op kantoor of binnen het pand alleen maar ten goede. Het is zelfs mogelijk de mechanische ventilatie ook tijdens de nachtelijke uren zijn werk te laten doen.

De Arbo luchtmeting

Het advies is om in kantoorruimten minimaal 30 m³ per uur per persoon lucht te verversen. Wanneer het om fysiek zwaardere inspannende werkzaamheden gaat dan ligt de luchtverversing op minimaal 50 m³, per persoon.

Let ook goed op de aanwezigheid van tocht. In de zomer mag de luchtsnelheid maximaal 0,25 m/s bedragen. Buiten de zomermaanden mag dit niet boven de 0,15m/s zijn. Met een luchtsnelheidmeter achterhaal je de actuele luchtsnelheid. Dit apparaat is geschikt voor binnen en buiten.

Met betrekking tot de luchtkwaliteit is soms een arbo luchtmeting vereist. Hierbij ontdek je of de waarden van de luchtkwaliteit binnen de normen vallen. Wanneer de luchtkwaliteit te laag is dan moet de werkgever hier iets aan doen. Bijvoorbeeld het installeren van mechanische ventilatie of een professioneel ventilatiesysteem.

Arbometingen op de werkplek

Hoe wordt een Arbo luchtmeting uitgevoerd? Het is aan te raden om dit door een professioneel en ervaren meetbedrijf te laten doen. Hiervoor komen één tot twee deskundigen langs. Meestal duurt een Arbo luchtmeting minder dan een uur. Moeten er meerdere stoffen gemeten worden dan kan dit ook wel een dag duren.

In sommige gevallen moeten er zoveel metingen worden gedaan dat hier een week voor wordt uitgetrokken. Denk hierbij aan geluidsmetingen, formaldehyde metingen, trillingsmetingen of het meten van vluchtige stoffen.

Kosten voor het meten van de luchtkwaliteit

Afhankelijk van de afmeting van de ruimte bedragen de kosten voor de luchtmeting tussen de 200 en 1500 euro. Dit kan in sommige gevallen nog duurder zijn. Het is zeker aan te raden om vooraf na de exacte kosten te vragen. Voor bedrijven zijn deze kosten aftrekbaar van de winst.

Laat je een particuliere luchtmeting doen, bijvoorbeeld omdat je thuis werkt? Kijk dan of je de kosten hiervoor bij de werkgever terug kunt vragen. Vaak is dit niet het geval en moet je het uit eigen zak betalen. Je bent namelijk zelf verantwoordelijk voor een gezonde lucht in huis of op je thuiskantoor. Daar kun je anderen niet aansprakelijk voorstellen.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven