Wat is een doezoe? Straattaal uitgelegd

Bijgewerkt: 6 februari 2023

Doezoe is typische straattaal. Dit is jongerentaal die voortkomt uit verschillende sociale achtergronden. Opvallend is dat de muziek bepaalde woorden heel populair maken.

Uitleg over doezoe

In het woord doezoe is ‘duizend’ duidelijk herkenbaar. Doezoe staat dan ook voor 1000. In feite wordt hier 1000 euro mee bedoeld. Dus: doezoe = € 1000.

Een doezoe geld is €1000. . €1000 wordt ook wel een kop genoemd. Zowel het woord kop als doezoe komen in de straattaal voor. €100 wordt een Barkie genoemd. €10 heet een Donnie en €5 Lotto.

Een doezoe krantenwijk

Lil Kleine heeft in samenwerking met Boef de hit ‘Krantenwijk’ uitgebracht. Tijdens deze track komt de volgende zin voorbij: “Ik ging slapen met een doezoe, werd wakker met een ton”. De videoclip Krantenwijk werd binnen 12 uur ruim 500.000 keer bekeken. Een aanzienlijke prestatie op YouTube.

Over Lil Kleine

Lil Kleine is een Nederlandse muzikant en acteur. Hij is bekend van het nummer ‘Zo verdomd alleen’ samen met Danny de Munk. In 2015 behaalde hij een nummer 1 positie met het nummer ‘Drank en drugs’. Dit bracht hij samen met Ronnie Flex uit. Het nummer Krantenwijk maakte hij samen met de Nederlandstalige rapper Boef.

Over Boef

Boef is de artiestennaam van rapper Sofiane Boussaadia. Hij heeft een Franse nationaliteit maar is wel een Nederlandstalige rapper. Boef is op zijn dertiende verhuist naar Alkmaar. Hij was in zijn jeugdjaren geen lieverdje, hij bracht een half jaar in jeugddetentie door. Nummers die rapper Boef uitbracht waren ‘Paperchase’ uit 2016 en ‘geen moeite’ uit 2017. Ook maakte hij samen met Ali B het nummer ‘ik ga weg’.

Straattaal

Doezoe is een bekend voorbeeld van straattaal. In Nederland heeft straattaal het Nederlands als basis. Dit wordt vermengd met woorden uit verschillende sociale en culturele achtergronden. Vaak zijn dit woorden uit het Marokkaans-Arabisch, Papiaments en Surinaams. Ook Turkse en Engelse woorden worden veel gebruikt.

Straattaal verandert zeer snel. Er komen nieuwe woorden bij en oude verdwijnen. Soms wordt gedacht dat straattaal iets voor de lagere sociale klasse is. Toch klopt dit niet, jongeren die straattaal hanteren, hebben het Nederlands goed onder de knie.

Straattaal wordt veel in Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Utrecht gesproken. Er bestaat een speciaal straattaal woordenboek. Hierin staan alle woorden en zinnen die momenteel populair zijn.

Wat is een doekoe?

Een woord dat veel op doezoe lijkt is doekoe. Dit is Surinaams en betekent geld. Het woord doekoe werd in 1999 erg populair. De rapper Def Rhymz bracht het nummer Doekoe uit. Het nummer stond 12 weken lang in de Nederlandse Top 40. Doekoe werd in die tijd veel binnen de straattaal gebruikt. Jongeren gebruiken dit niet meer, het woord doezoe is sinds 2017 juist heel populair. Dit geeft aan dat straattaal erg betrekkelijk is en continu verandert.

Wat is een doezoe en een ton?

Er is al eerder uitgelegd dat doezoe voor €1000 staat. Een ton is gelijk aan €100.000. In het nummer van Lil Kleine spreekt hij over slapen gaan met een doezoe en wakker worden met een ton. Dit betekent dat hij is gaan slapen met €1000 en wakker werd met €100.000. Overigens komt een ton niet in de straattaal voor. In het Amsterdamse straattaal woordenboek komt alleen de benaming mille voor, dat gelijk staat aan 1 miljoen euro.

Dit kun je doen met 1000 euro

Er valt niet meer te vertellen over de betekenis van doezoe en waar dit woord vandaan komt. Daarom gingen we op zoek naar andere internetvragen. We kwamen al snel de vraag ‘wat kun je doen met 1000 euro’ tegen. Een bijzondere vraag, het lijkt alsof mensen niet weten wat ze met hun geld aan moeten.

Wat kun je doen met 1000 euro? Sparen levert dankzij de lage spaarrente nauwelijks iets op. Beleggen en goed spreiden is een goede manier om €1000 te besteden. Daarnaast is het mogelijk om het geld aan een goed doel te geven. Mogelijk is er recht op aftrek van de belastingdienst. Dit geldt ook bij schenking aan kinderen of kleinkinderen.

Wat kun je nog meer doen met 1000 euro? Een leuke vakantie, duur uit eten, nieuwe meubels kopen of de woning laten schilderen, er is genoeg om aan uit te geven.

Wie een doezoe heeft kan dit ook spenderen aan cryptomunten. In 2017 stond de Bitcoin ergens tussen de €3500 en €4000. In 2021 zelfs op bijna 60.000 euro. Een doezoe is te weinig voor een hele Bitcoin, je kan hier wel een gedeelte mee kopen. Daarnaast zijn er veel andere cryptomunten die onder dit bedrag liggen.

 Nog andere ideeën nodig, bijvoorbeeld wat je kan kopen voor 1000 euro? Sommigen kiezen voor doorsparen, anderen gaan er van shoppen. Ook het maken van een mooie reis of aanschaf van sieraden is erg populair.

Bronnen:
https://straatwoordenboek.nl/letter/D/doezoe
http://www.betekenis-definitie.nl/doezoe

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven