Bevalling met ruggenprik, pijnloos of ervaringen

Bijgewerkt: 6 februari 2023

Je gaat bevallen met een ruggenprik en zoekt ervaringen. Of je zoekt informatie over pijnbestrijding bij de bevalling. Wil je graag weten of het pijnlijk is en wat de bijwerkingen zijn? Samen bekijken we de feiten over deze verdoving en eventuele complicaties. Bijvoorbeeld op het kwaad kan voor jou én de baby en of je om deze verdoving mag vragen.

Wat is een ruggenprik?

Een ruggenprik wordt ook wel epidurale pijnstilling genoemd. Hierbij worden pijnstillers vlakbij de zenuwen ingespoten. Deze zenuwen liggen buiten het ruggenmerg. Na enige tijd ontstaat er een verdovend gevoel. Pijnprikkels worden niet meer doorgegeven vanaf de navel naar het onderlichaam toe. Het onderlichaam en de benen zijn dus verdoofd. Niet altijd kan de arts een verdoving geven.

De TENS therapie is een vorm van pijnbestrijding tijdens de bevalling.

Het zetten van de ruggenprik

Een ruggenprik word altijd toegediend door een anesthesioloog. Eerst krijg je een infuus met extra vocht. Dit zorgt ervoor dat de bloeddruk niet te snel daalt. Vaak vraagt de anesthesioloog of je op de rand van het bed wil gaan zitten. Hierbij maak je de rug bol. Er ontstaat dan meer ruimte tussen de wervels.

De huid wordt eerst gedesinfecteerd. Dit is niet pijnlijk maar je kan het wel ruiken. Eerst wordt de huid verdoofd. Zo voel je minder van het inbrengen van de naald.

Nu wordt de naald ingebracht. De anesthesioloog schuift de naald tussen de wervels in de epidurale ruimte. Nu wordt de verdoving ingespoten. Dit duurt heel kort. Tegelijkertijd met de naald is er een slangetje in gebracht. Dit slangetje sluit de arts aan op een pompje. Hiermee wordt er telkens een beetje verdovingsvloeistof in het lichaam gebracht.

Werkt de verdoving echt?

Ja, een ruggenprik is zeer effectief. De zenuwen worden tijdelijk verdoofd. Hierdoor ontvangen je hersenen geen pijnprikkels vanuit de bekkenbodem en baarmoeder. Het duurt even voordat de verdoving begint te werken, gemiddeld 15 minuten.

Doet een ruggenprik pijn?

Je leest vaak de ergste verhalen op het internet. Logisch, want mensen delen alleen hun slechte ervaringen. Je bent vast op zoek geweest naar ruggenprik ervaringen. Sommigen hebben er prima ervaringen mee, andere niet. We hebben wat ervaringen met deze verdoving verzameld :

  • “Goede ervaring met een ruggenprik, warm gevoel in onderlichaam”
  • “Nergens last van gehad en de prik werd snel en probleemloos gezet”
  • “Ik kreeg koorts als gevolg van de ruggenprik”
  • “Weeën zakte snel af door de prik”
  • “Nog lange tijd last van rugpijn en hoofdpijn gehad”

Doet het zetten pijn?

Veel vrouwen zijn bang voor de ruggenprik. Op internet lees je de wildste verhalen. Veel vrouwen ervaren een lichte druk zonder pijn. Bedenk dat de huid vooraf verdoofd wordt. Probeer goed te ontspannen en de rug slap te houden. Hoeveel pijn je ervaart, hangt af van je eigen pijngrens. In de praktijk vinden de meeste vrouwen het wel meevallen.

Bijwerkingen bij de vrouw

De verdoving zorgt ervoor dat je geen pijn voelt. De spieren in het onderlichaam worden ook gevoelloos. Hierdoor vermindert de spierkracht. Dat is niet handig wanneer je moet persen. Daarom wordt de verdoving verminderd wanneer je volledige ontsluiting hebt.

Soms kan je na de bevalling je benen niet bewegen. schrik niet, dit is een tijdelijke blokkade. Je moet in bed blijven liggen want je zit aan het infuus. Bovendien zijn je benen gevoelloos. Niet handig wanneer je rond wilt lopen.

Sommige vrouwen krijgen koorts. De temperatuur kan inderdaad stijgen. Dit gebeurt bij gemiddeld 15 tot 20% van de vrouwen die een ruggenprik krijgen. Ook kan de bloeddruk dalen. Wanneer de bloeddruk daalt word je misselijk of duizelig. De arts dient via het infuus medicatie toe.

Een groot nadeel van de ruggenprik is het verloop van de bevalling zelf. Je hebt meer kans om te eindigen met een kunstverlossing. Dit komt omdat je niet voldoende spierkracht hebt om te persen.

Een sterk vertraagde hartslag

Soms gaat het hart een stuk langzamer kloppen als gevolg van de verdoving. Dit ontstaat wanneer de verdovingsvloeistof naar boven loopt. Je kan een benauwd gevoel krijgen. De arts dient zuurstof toe. Bovendien krijg je medicijnen. Infecties en bloedingen als gevolg van de ruggenprik komt zeer zelden voor. Hoofdpijn komt bij 1 op de 100 vrouwen voor. Dit kan tot enkele weken na de bevalling aan blijven houden.

Gevolgen voor de baby

De baby kan ook last krijgen van een trage hartslag. Bovendien is de lever van de baby nog niet volgroeid. Hierdoor blijft de verdovingsvloeistof langer in het bloed.

Mag ik om een ruggenprik vragen?

Ja, je mag tijdens de bevalling om ruggenprik vragen. Bedenk wel dit het alleen in het ziekenhuis mogelijk is. Ben je van tevoren van plan een ruggenprik te vragen, regel dan een ziekenhuisbevalling. Niet iedere verloskundige of gynaecoloog staat hier positief tegenover.

Wil je een ruggenprik dan vraag je dit zo vroeg mogelijk tijdens de ontsluitingsweeën. Soms is de anesthesioloog niet aanwezig. Deze moet dan opgeroepen worden. Dit kan enige tijd duren dus wacht niet te lang met vragen.

Soms kun je geen ruggenprik krijgen, bijvoorbeeld omdat het ziekenhuis hier de mogelijkheid niet toe heeft. Wanneer je overgevoelig bent voor lokale pijnstillers dan val je ook buiten de boot. Hetzelfde geldt bij een verhoogde kans op infecties, bij stollingsstoornissen en bij neurologische stoornissen. Heb je een afwijking aan de wervelkolom of het ruggenmerg? Helaas, ook dat zal de ruggenprik vaak niet mogelijk zijn.

Waarom het niet standaard in Nederland en België wordt gegeven

In sommige landen is het normaal om met een ruggenprik te bevallen. Nederlandse en Belgische vrouwen zijn echte bikkels. We kunnen een natuurlijke bevalling heel goed aan. Toch zijn steeds meer mensen van mening dat we geen onnodig pijn hoeven te lijden.

Ben je bang voor de bevalling, bespreek dit dan met de verloskundige en partner. Vaak blijft de angst later ongegrond te zijn. Het is niet nodig om een verdoving te vragen uit angst voor de bevalling. Een ruggenprik is soms wel nodig bij zeer ernstige pijnklachten.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven