Vaker thuiswerken? Hier heb je in 2023 recht op

Bijgewerkt: 7 februari 2023

De helft van de werknemers wil vaker thuiswerken. Het is geen recht maar soms een plicht oftewel: de werkgever kan verplichten om thuis te werken (mits dit in het arbeidscontract staat). Aan de andere kant kun je dit niet van je werkgever eisen.

Wil je toch vaker thuiswerken? Bekijk waar je recht op hebt en hoe je het jezelf zo makkelijk en comfortabel mogelijk maakt.

Dit zegt de wet over thuiswerken

Werknemers hebben geen recht op thuiswerken. Toch kun je dit met de werkgever afspreken. Bijvoorbeeld omdat dit voor je thuissituatie makkelijker is (denk aan je partner, kinderen of huisdieren).

Thuiswerken kan wel een plicht zijn. Bijvoorbeeld omdat je dit van tevoren met de werkgever hebt afgesproken. De werkgever mag ook bepalen waar je de werkzaamheden uitvoert. Dit kan op kantoor zijn maar ook bij jou thuis.

Natuurlijk is het belangrijk dat hier van tevoren afspraken over gemaakt wordt. Misschien is het helemaal niet mogelijk om thuis te werken terwijl de werkgever dit wel van jou verlangt. Dan is het wel zo handig dat dit van tevoren duidelijk te maken.

Het ergonomisch rugkussen is ideaal wanneer je regelmatig thuis werkt. Het verlicht en voorkomt rug- en heuppijn.

Vaker thuiswerken in 2023: zo denken Nederlanders erover

Nederlanders zijn koplopers in thuiswerken. Dit zijn de gevolgen van de coronapandemie. Nu die pandemie achter ons ligt blijven Nederlanders massaal thuis werken. Om de cijfertjes erbij te nemen: in Europa werkt 47% vaker op afstand. In Nederland is dit 63%. Ruim 71% van de werknemers werkt minimaal één dag per week vanuit huis.

Opvallend is dat veel Nederlandse werknemers dit prettig vinden en ook in de toekomst willen blijven doen. Thuiswerken heeft hier dus een hogere adoptiegraad.

Je rechten als thuiswerker

Op de werkvloer moet de werkgever zorgen voor een veilige omgeving. Dit geldt ook wanneer je thuis werkt! Je thuiswerkplek moet aan een aantal wettelijke eisen voldoen. Sommige van deze aanpassingen vallen onder de verantwoordelijkheid van de werkgever. Er zijn ook dingen die je zelf moet of kan doen.

De werkgever moet werknemers instructies geven met betrekking tot een goed ingerichte thuiswerkplek. Dit betekent dat je soms meubels of spullen aan moet schaffen om lichamelijke (of psychische) klachten te voorkomen. Wie hiervoor betaalt is een beetje van de situatie afhankelijk. Zijn de meubeltjes of materialen alleen voor het werk nodig dan moet de werkgever deze verschaffen.

Je eigen verantwoordelijkheden

Het is niet zo dat alleen de werkgever verantwoordelijkheden heeft. Wanneer je thuis werkt moet je zelf ook wat dingen doen. Bijvoorbeeld duidelijk aangeven wanneer je bepaalde klachten als gevolg van de werkzaamheden ervaart. De werkgever kan dan naar een oplossing zoeken.

Wanneer de werkgever bepaalde meubels, apparatuur of materialen verstrekt is het wel de bedoeling dat je hier op de juiste wijze gebruik van maakt. Dat is ook je eigen verantwoordelijkheid want de werkgever kan niet op afstand kijken wat je doet.

Bij het inrichten van de thuiswerkplek gaat het vaak om het bureau en de bureaustoel. De onderrug en bovenbenen moeten goed worden ondersteund. Het beeldscherm moet op een bepaalde afstand van de ogen en het lichaam staan. Ook moet de verlichting meer dan voldoende zijn.

Vaker thuiswerken in 2023? Maak het jezelf comfortabel

Allereerst zorg je voor een goede werkplek. Dit doe je in overeenstemming met de werkgever. Daarnaast is het wel zo handig om een bepaald werkritme aan te houden. Voor elke 20 minuten die je naar een beeldscherm staart kijk je gedurende een halve minuut om je heen, het liefst in de verte. Zo kunnen je ogen even tot rust komen.

Bij een ritme denk je aan voldoende pauzes nemen. Begin de dag met een goed ontbijt. Het is aan te raden om aangekleed aan het werk te gaan. In je pyjama werken kan misschien handig zijn maar dan heb je niet het idee dat je serieus iets voor je werkgever doet.

Probeer ook de reistijd na te bootsen. Ben je dagelijks een kwartier onderweg naar je werk? Maak dan voor aanvang van de werkzaamheden een wandeling van 10-15 minuten. Zo blijf je zo dicht mogelijk bij het dagelijks ritme.

Probeer ook de normale pauzes aan te houden. Dus ‘s morgens een pauze, een lunchpauze en in de middag nog een kleine pauze.

Voorkom al te grote afleidingen

Een nadeel van vaker thuiswerken is dat je ook vaker met andere dingen bezig bent. Bijvoorbeeld de was die tussendoor gedaan moet worden, je partner die je iets vraagt of de kinderen die een spelletje willen doen. Dit brengt allemaal afleiding met zich mee waardoor je taken niet op tijd of goed voltooit.

Zorg dat je tijdens je werk zo min mogelijk gestoord wordt. Geef medebewoners aan dat je aan het werk bent en niet gestoord wil worden. Tijdens de pauze kun je uiteraard wel contact zoeken.

Wist je dat kamerplanten op je thuiskantoor voor een betere concentratie zorgen? Kamerplanten zijn ideaal voor het thuiskantoor of de thuiswerkplek. Je zult merken dat de planten voor minder afleiding zorgen en ook nog eens de lucht zuiveren. Bovendien heeft al dat groen een positieve invloed op je gemoedstoestand.

Wanneer je aan het werk bent is het verstandig om je privé telefoon op stil te zetten of helemaal aan de kant te leggen. Trek ook de deurbel eruit of negeer deze. Je bent aan het werk, niet met privédingen bezig!

Het aantal uur per dag thuiswerken

Er zitten niet echt regels aan het aantal uur per dag dat je thuis werkt. Wanneer je langer dan 4 uur per dag beeldschermwerk doet kun je wel last krijgen van wat klachten. Denk hierbij aan nek- en rugklachten, schouderklachten en oogklachten.

Overleg met je werkgever op welke dagen je thuis werkt en voor hoeveel uur. Je werkgever moet er rekening mee houden dat je, wanneer je veel beeldschermwerk doet, regelmatig een korte pauze moet nemen. Dit kan wel van invloed zijn op het totaal aantal uren dat je werkt.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven