Wat is bingewatchen?

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Doe jij aan bingewatchen? Dit is een term die je steeds meer voorbij ziet komen. Maar ja, wat is bingewatchen eigenlijk? Het gaat om het langdurig televisie kijken. Meestal wordt binge watching of bench watching gebruikt voor mensen die minimaal twee afleveringen van een serie na elkaar kijken. Je kunt het zo sterk overdrijven dat je over comakijken spreekt.

De coronacrisis en bingewatchen

Door de coronacrisis zijn veel mensen thuis komen te zitten. Inmiddels is die crisis weg, maar het bingewatchen is inmiddels wel een trend. Vooral binge watching via Netflix of Videoland is erg populair.

Het bijzondere is dat bingewatchen al veel langer bestond. Alleen deden veel mensen hier niet aan of werd er niet over gesproken. Doordat mensen tijdens de crisis massaal thuis zijn komen te zitten schamen we ons niet meer om dit ‘probleem’ te erkennen. Want soms kan het om een echt privéprobleem gaan!

Wat is bingewatchen?

Bingewatchen noem je ook wel binsj-watsjen of binchen. In sommige gevallen wordt het marathonkijken of comakijken genoemd. Deze term is vanaf het jaar 1990 ontstaan. De videorecorder, dvd verzamelingen en video on demand nam een steeds belangrijkere rol in beslag.

Mensen waren niet langer afhankelijk van het actuele televisie uitzendschema. Ze konden programma’s, films en series opnemen en later terug bekijken. Het was dan ook heel makkelijk om een dagelijkse serie op te nemen en alle afleveringen in het weekend te bekijken. Gewoon achter elkaar.

Pas in het jaar 2009 kreeg bingewatchen vorm. Dit had te maken met de dienst Netflix. Ook andere aanbieders waaronder Videoland, HULU en HBO hebben hieraan bijgedragen.

Zo moet je binchen (binge watchen)

De vraag is wanneer je aan binchen oftewel bingewatchen doet. Dit is het geval wanneer je minimaal twee afleveringen van een en dezelfde serie achter elkaar kijkt. Of minimaal twee films achter elkaar. Dit gebeurt vaker dan je denkt. In het jaar 2017 deed 60% van de Nederlanders wel eens aan bingewatchen. In 2021 is dit gegroeid naar 70%.

Dit is binge watch waardig

Sommige mensen doen het erom: zoveel mogelijk afleveringen van een serie achter elkaar kijken. Hiervoor moet je wel toegang hebben tot video on demand of een streamingdienst. Wat is binge watch waardig? Dit zijn populaire series waarbij het bingewatchen wordt toegepast:

 • La Casa de Papel
 • Mindhunter
 • Peaky Blinders
 • Game of Thrones
 • Vis a Vis
 • Orange Is the New Black
 • Bodyguard
 • The Crown
 • Homeland
 • Virgin River
 • You
 • Emily in Paris
 • Mocro Maffia
 • Bridgerton
 • Lupin
 • The Queen’s Gambit
 • The Bold and the Beautiful
 • The Office

Wil je bingewatchen toepassen op een Nederlandse serie? De soapserie Goede tijden, slechte tijden oftewel GTST leent zich hier uitstekend voor. Maar alleen wanneer je deze serie niet vanaf het begin af aan hebt gevolgd.

Binchen op Netflix, Videoland of hbo

Toegeven, binchen via Netflix is het meest populair. Dit komt omdat deze aanbieder regelmatig nieuwe series uitbrengt. Hierna is HBO de meest populaire aanbieder. Videoland loopt wat achter. Veel series op Videoland zijn wat verouderd. Maar in samenwerking met RTL 4 brengt Videoland ook een aantal leuke series uit.

Wil je professioneel bingewatchen? Koop dan gewoon een complete dvd-serie. Zo heb je altijd een serie in huis en kunt hem bekijken wanneer je wil. Je bent zelfs niet afhankelijk van een internetverbinding. Het enige wat je nodig hebt is een dvd-speler en natuurlijk de dvd-serie.

Of je nu een gezellige avond op de bank wilt doorbrengen of een verzamelaar bent van films en series, bij ons vind je alles wat je zoekt. Ontdek jouw favoriete series of films op dvd, blu-ray, 3D en UHD.

Populaire dvd series zijn The Lucy Show, Chicago Fire, The Crown en nog veel meer. Er is voldoende keuze dus daar zal het niet aan liggen.

Heb je een moderne televisie? Kies dan voor een dvd-speler die speciaal bedoeld is voor de Smart tv. Voorzien van HDR verwerkingstechnologieën waardoor beelden er goed uitzien.

Is bingewatchen slecht?

Soms wordt gezegd dat bingewatchen slecht is. Het is een feit dat je niet langdurig naar een scherm moet staren. De regel is dat je 20 minuten televisie kijkt en dan 20 seconden je ogen ergens anders oprecht. Hiermee voorkom je vermoeide ogen.

Bingewatchen kan slecht zijn omdat het voor slapeloosheid zorgt. Wanneer je vlak voor het slapen gaat nog enkele series kijkt, dan merk je dat je moeilijker in slaap komt. Kijk een uur voordat je naar bed gaat geen televisie meer. Dus ook niet op je smartphone, want dan val je van het ene in het andere gat.

Waarom bingewatchen we zoveel?

Waarom raken we zo geobsedeerd door het bingewatchen van series? Het is moeilijk om de verleiding te weerstaan om nóg een aflevering te kijken. Voordat je het weet, ben je volledig ondergedompeld in het verhaal. Deze drang om door te blijven kijken wordt vaak gevoed door de spannende cliffhangers aan het einde van elke aflevering. Ze laten je in spanning achter en dwingen je bijna om verder te gaan.

Hoewel bingewatchen plezierig kan zijn, is het belangrijk om bewust te zijn van de impact ervan op je gezondheid. Probeer het dus met mate te doen en vermijd om dagelijks urenlang voor het scherm te zitten. Het is niet nodig om volledig te stoppen met bingewatchen, want we begrijpen dat je soms gewoon wilt genieten van een paar afleveringen van je favoriete serie.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

2 gedachten over “Wat is bingewatchen?

 1. Deze betekenis van bingewatchen heb ik nog nooit gehoord. . Ik heb altijd gehoord dat Bingewatchen vergelijkbaar was met Googlen. Googlen wil zeggen dingen opzoeken op internet met Google.
  Bingwatchen is dingen opzoeken op internet via BIng. Dat is wat ik altijd heb geleerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven