Waarom Donald Duck geen broek aan heeft

Bijgewerkt: 2 oktober 2023

Donald Duck, een van de bekendste Walt Disney figuren. Met zijn matrozenpakje is hij in zijn woonplaats Duckstad heel herkenbaar. Wat nog meer opvalt is dat hij alleen een jasje en een petje draagt. Waarom heeft Donald Duck geen broek aan? Daar is een goede reden voor.

Verboden in Finland omdat hij geen broek draagt

In de jaren 70 was Donald Duck in Finland niet te koop. Omliggende landen dachten dat de strip verboden was. Dat dit met de kleding van deze fictieve eend te maken had. Nee hoor, de Donald Duck was in Finland niet te koop omdat daar een financiële crisis heerste. Winkeliers konden vanwege gebrek aan geld de stripboeken niet importeren.

Waarom heeft Donald Duck geen broek aan?

Eigenlijk best vreemd dat Donald wel een jasje en matrozenpet draagt, maar geen broek. Zijn oom Dagobert en zijn neef Guus Geluk dragen ook geen broek. De neefjes van Donald, kwik kwek en kwak, hebben ook alleen een truitje aan. Terwijl Katrien Duck wel weer een soort broekje aan heeft.

Waarom heeft Donald Duck geen broek aan? Hier zijn de meningen sterk over verdeeld. Er gaat een verhaal de ronde dat tekenaar Walt Disney tijdens zijn werk geen broek aan had. Daarom gaf hij Donald Duck ook geen broek.

Een ander verhaal gaat over het feit dat vogels geen uitwendige geslachtsorganen hebben. Dat dit dus ook niet verborgen hoeft te worden. Ook dit klopt maar of de tekenaar hier rekening mee hield, dat is maar de vraag is.

Donald Duck vroeger en nu

Waarom Donald Duck geen broek aanheeft, dat blijft een beetje vaag. Heel af en toe zie je tekeningen voorbijkomen waarbij de eend wel een broek aanheeft. Dat ziet heel vreemd uit. Snel uit die broek!

Wist je dat Donald Duck vroeger er heel anders uitzag dan nu? Zijn snavel was een stuk langer. Bovendien was zijn truitje ook wat korter. Daarnaast was zijn hoofd in verhouding met zijn lichaam vrij smal.

De moderne Donald Duck heeft een korte en brede snavel en een hoofd dat meer in verhouding met het lichaam staat. Bovendien zijn de zwemvliezen ook breder geworden. De moderne Donald Duck ziet er veel leuker uit!

Zijn temperamentvol karakter

In 1934 verscheen Donald Duck voor het eerst in het verhaal The Wise Little Hen. Hij speelde toen nog geen grote rol maar moest de tekenfilm als figuur opvallen. In latere tekenfilms verscheen Donald opnieuw. Na drie jaar werd Donald Duck ingezet in een stripalbum, hier was hij 18 pagina’s lang te zien. In datzelfde jaar werd ook een animatiefilm rondom Donald Duck gemaakt.

Ondertussen ontwikkelde Donald een geheel eigen karakter. Donald Duck was ondeugend maar vooral temperamentvol. Sommigen noemen het opvliegend, en dat kan wel kloppen. Donald kan om de kleinste dingen ontzettend boos worden. Hij heeft zichzelf dan niet meer onder controle.

Populairste Disney figuur

In de jaren 40 werd Donald Duck steeds populairder. Vanaf toen was hij ook het meest populaire Disney stripfiguur. Tijdens de tweede wereldoorlog speelde deze eend een belangrijke rol in de Amerikaanse propagendafilms. Na de tweede wereldoorlog begon de stripserie, iets dat nog steeds verkrijgbaar is.


Stripboeken, pockets en andere artikelen

De stripboeken van Donald Duck zijn erg populair. Maar ook de pockets verkopen goed, dit zijn compacte stripboeken met aardig wat pagina’s. Daarnaast heb je de Donald-Duck scheurkalender, T-shirts, beddengoed, agenda’s en nog veel meer.

Let op wanneer je iets bij een Aziatische webshop aanschaft. De Donald Duck producten die je hier aantreft zijn niet origineel. Dit zie je doordat ze iets afwijken en ook van een mindere kwaliteit zijn. In China bestaat er namelijk geen wetgeving omtrent namaakproducten.

Weetjes Donald Duck

Je weet nu waarom Donald Duck geen broek aan heeft. Of nou ja, eigenlijk weet je dat niet precies. Hieronder nog enkele weetjes over Donald Duck:

  • Voor het eerst verschenen op 9 juni 1934
  • Heeft meer pech dan geluk
  • Tijdens zijn leven al honderden baantjes gehad
  • Opvliegend karakter
  • Zijn karakter is een combinatie van mensen waar Walt Disney een hekel aan had
  • Bij boosheid hangt zijn pet over zijn ogen
  • Zijn tweelingzus heet Dumbella
  • Dumbella is de moeder van kwik, kwek en kwak
  • De moeder van Donald, Hortensia, is een zus van Dagobert Duck
  • Donald rijdt sinds 1937 in een Duckatti 313 (auto)

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven