Verliefd op iemand, wat te doen?

Bijgewerkt: 22 januari 2023

Help, je bent verliefd op iemand! Is het wederzijds of gaat het om een onbeantwoorde verliefdheid? Wat moet je doen wanneer je verliefd bent en kan je iemand verliefd op jou laten worden: lees snel verder.

Verliefdheid kenmerken

Hoe weet je of je verliefd bent? Bij een verliefdheid maken de hersen bepaalde stoffen aan zoals adrenaline en dopamine. Deze stoffen werken oppeppend en geven je (positieve) energie. Hierdoor voel jij je gelukkig en lijk je de hele wereld aan te kunnen. Hieronder de verliefdheid kenmerken:

 • Je hebt alleen maar aandacht voor die speciale persoon
 • Je wilt alleen maar bij hem of haar zijn
 • Je voelt je euforisch
 • Slecht slapen of slapeloosheid
 • Hyperactiviteit
 • Soms verlatingsangst
 • Veel empathie (inlevingsvermogen) richting de persoon in kwestie
 • Je wilt alles wat de ander weten
 • Intense emoties

Bij verliefdheid kijk je alleen naar de positieve eigenschappen van de ander. Hieronder zie je de negatieve eigenschappen niet. Je hebt als het ware een roze bril op. Dit is slechts tijdelijk: de kenmerken van verliefdheid verdwijnen na enkele maanden.

Verliefd op iemand waar je niet verliefd op wilt zijn

Verliefdheid is niet te sturen. Misschien ben je verliefd op iemand waar je niet verliefd op wilt zijn. Kun je verliefdheid stoppen? Ja, dat is zeker mogelijk. Dit doe je volgens onderstaande stappen:

 • Bedenk waarom je niet verliefd wilt zijn
 • Blijf deze gedachte vasthouden
 • Verbreek elk contact
 • Neem tijd om afscheid te nemen van deze verliefdheid
 • Zoek afleiding zoals sport of een hobby

Met bovenstaande stappen is het mogelijk om een verliefdheid te stoppen. Hoe goed dit lukt, verschilt per situatie. Soms ben je tot over je oren verliefd en kom je er moeilijk vanaf. In andere gevallen kan een verliefdheid heel snel over zijn, bijvoorbeeld door een nare gebeurtenis. Ik wil het eigenlijk niet aanraden, maar uit ervaring weet ik dat een ruzie de verliefdheid heel snel kan bekoelen. Probeer ook eens naar de negatieve eigenschappen van de persoon in kwestie te kijken. Zo ben je minder snel verliefd op een persoon waar je niet verliefd op wilt zijn. Het helpt echt!

Iemand verliefd op jou laten worden

Je bent verliefd op hem of haar, maar het is niet wederzijds. Kun je iemand verliefd op jou laten worden? Je kunt verliefdheid uitlokken. Probeer de persoon waarop je verliefd bent eens wat langer in de ogen te kijken. Het is erg belangrijk dat je de blik wat langer vasthoudt. Overdrijf dit echter niet, het moet niet overkomen alsof je een psychopaat bent. Waarom wat langer de blik vasthouden? Iemand diep in de ogen kijken stimuleert de productie van PEA. Dit is een chemisch stofje in de hersenen dat een gevoel van verliefdheid veroorzaakt.

Weet je wanneer het stofje PEA ook aangemaakt wordt? Bij angst en schrik. Laat degene waar je verliefd op bent eens een keer flink schrikken of maak hem of haar bang. Er kunnen nu twee dingen gebeuren: of deze persoon wordt verliefd op jou, of je krijgt een klap in je gezicht. Ik hoop voor jou het eerste.

Iemand verliefd op je laten worden kun je niet afdwingen. Verliefdheid is namelijk een combinatie van chemie en psychologie. Dat is er of dat is er niet.

Verliefd op iemand: wat te doen?

Je zit er maar mooi mee: je bent tot over je oren verliefd. Is het niet wederzijds, dan kun je proberen om de ander verliefd op jou te maken. Lukt dit niet of durf je dit niet? Dit kun je doen bij een onbeantwoorde liefde:

 • De onbeantwoorde liefde loslaten
 • Afscheid nemen (eventueel met een brief)
 • Nieuwe mensen leren kennen

Is het wel wederzijds en is de ander ook verliefd op jou? Dan staat niets jullie in de weg. Lekker flirten via WhatsApp of Facebook Messenger (hou het wel privé). Jullie allereerste date. Na een paar keer daten wordt het tijd om elkaar aan vrienden en familie voor te stellen.

Hoe lang duurt verliefdheid?

Je bent verliefd, maar hoelang duurt dit? Verliefdheid is altijd tijdelijk. Jammer, maar wel een feit. Een verliefdheid duurt ongeveer 10 tot 18 maanden. Het kan echter ook al na een aantal weken voorbij zijn.

Na 10 tot 18 maanden verdwijnen verliefde gevoelens. Er komt iets anders voor in de plaats: houden van Dit is een dieper gevoel dat voor een langdurige verbintenis zorgt. Verliefdheid kan echter ook in een langere relatie af en toe oplaaien. Bijvoorbeeld wanneer de partner andere kleding draagt, bij een bepaalde activiteit of bijzondere gebeurtenis.

Verslaafd aan verliefd op iemand zijn

Sommige mensen krijgen een kick van verliefd op iemand zijn. Dit komt omdat de hormonen die vrijkomen bij een verliefdheid ook verslavend werken. Na een lange periode van verliefdheid neemt de productie van deze hormonen af. Hierdoor verdwijnt het ultieme geluksgevoel. Dit kan zo teleurstellend zijn, dat je de relatie verbreekt en op zoek gaat naar een nieuwe verliefdheid. Dit verklaart waarom sommige mensen van de ene in de andere relatie rollen.

Is hier iets tegen te doen? Ja, door te realiseren dat verliefdheid niet voor eeuwig is. Er komt het houden-van voor in de plaats. Hierbij ervaar je een gevoel van geborgenheid en genegenheid. Veel beter dan die vlinders in je buik waar je toch niet van kan slapen, eten en concentreren.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven