Teek verwijderen: een praktische handleiding

Bijgewerkt: 22 januari 2023

Moet je een teek verwijderen? Het is belangrijk om het verwijderen van een teek binnen 24 uur te doen. Het maakt niet uit of je een teek verwijdert bij een hond, kat, paard of jezelf. De manier van verwijderen blijft hetzelfde. Hierbij kun je gebruik maken van verschillende hulpmiddelen.

Het gevaar van een teek

Wanneer je door een teek bent gebeten (of je huisdier) dan blijft deze parasiet enige tijd zitten. Pas wanneer de teek zich helemaal heeft volgezogen dan laat hij zich op de grond vallen.

Veel teken dragen bacteriën met zich mee. Deze bacteriën kunnen verschillende ziekten veroorzaken. De ziekte van Lyme is hier een bekende van. Wanneer je eenmaal de ziekte van Lyme hebt ervaar je zeer veel klachten. Bij sommige mensen zet dit het hele leven op de kop.

Een teek die zich aan de huid vasthecht begint na ongeveer 24 uur speeksel te produceren en eventueel bacteriën uit te wisselen. Het is daarom van belang dat je de teek binnen 24 uur verwijdert.

Verwijderen van een teek: verschillende methodes

Ga je een teek verwijderen? Dan is het belangrijk dat je niet alleen het lichaam van de teek maar ook de volledige kop verwijdert. De teek moet hierbij dus intact zijn. Het is belangrijk dat je de teek heel rustig uit de huid haalt. Wanneer de teek in paniek raakt is de kans groot dat hij zijn maaginhoud in de huid uitspuugt. Dit vergroot de kans op besmettingen.

Hieronder zie je de verschillende methoden om een teek te verwijderen. Maak hierbij gebruik van een pincet, tekenlepel of lasso. Maar let op, je moet wel de juiste producten in huis halen.

Teek verwijderen: een waarschuwing vooraf

Veel mensen verdoven vooraf de teek met alcohol. Het is aan te raden om dit niet te doen. Door de alcohol raakt de teek in paniek en zal in de huid spugen. Het heeft ook geen zin om boter op de teek te smeren. Dit zorgt er echt niet voor dat de teek makkelijker loslaat. Bovendien kun je door boter te smeren de teek verstikken waardoor deze alsnog in de huid spuugt.

Tekenpincet gebruiken

De makkelijkste methode voor het verwijderen van een teek is een tekenpincet gebruiken. Dit is dus geen normale pincet. Een tekenpincet oftewel een tekentang heeft een kop die perfect over de kop van de teek past. Zo is het een stuk makkelijker om de teek uit de huid te halen.

Hoe moet je een tekenpincet gebruiken? Zorg dat de teek goed benaderbaar is. Hiervoor zul je misschien kleding uit moeten trekken. Moet je een teek bij een hond of kat verwijderen, schuif dan de haren van de vacht zo goed mogelijk opzij.

Druk op de knop bovenop de tekentang. Hierdoor opent de kop van de tang zich. Zet de kop van de tang over de kop van de teek heen en duw de tang zo dicht mogelijk tegen de huid. Laat de knop los, de tang sluit zich. Trek met een ronddraaiende beweging de teek langzaam van de huid los.

Linksom of rechtsom draaien?

Bij veel tekentangen zie je een pijltje waarop staat dat je linksom moet draaien. Dit is ooit door iemand bedacht maar is de grootste onzin. De zuigmond van een teek bestaat niet uit een schroefdraad. Het maakt dus helemaal niet uit welke kant je de teek opdraait. Draai gewoon die richting op wat voor jou het makkelijkste is.

Een tekenlepel gebruiken

Je hebt ook de tekenlepel. Dit noem je ook wel een tekenhaakje. Dit is een bolle lepel met een inkeping waar de kop van de teek inpast. Plaats de lepel zo dicht mogelijk bij de teek, met de inkeping voor de kop van de teek.

Druk de lepel iets in de huid en schuif de lepel richting de teek, waarbij de kop van de teek door de inkeping heen schuift. Door de lepel nog verder door te schuiven wordt de teek losgetrokken van de huid. Let wel op dat de teek niet wegwandelt, want hij ligt nu los op de lepel.

Met een lasso een teek verwijderen

Met een echte lasso krijg je geen teek weg, maar wel met de speciale tekenlasso. Dit bestaat uit een dun draadje dat je om de kop van de teek doet. Uiteraard zo dicht mogelijk bij de huid. Trek vervolgens de lasso strak; de teek laat de huid los.

Sommigen beweren dat de teek door het gebruik van de lasso minder in paniek raken, dit is echter nooit wetenschappelijk bewezen. Welke methode je ook gebruikt, de teek vindt het allemaal niet prettig.

De tekenlasso wordt niet meer zoveel verkocht. Het meest populair is toch de tekentang.

Gebruik van de tekenkaart

Een tekenkaart is geen kaartje waarop je tekent. Het gaat hier om een kaart op creditcardformaat. Voordeel hiervan is dat je deze makkelijk in je portefeuille of smartphonehoesje bewaart. Deze kaart bevat een inkeping die je over de kop van de teek schuift. Vervolgens trek je de teek hier langzaam mee de huid uit.

Nadeel van de tekenkaart is dat deze niet bruikbaar is op lastig bereikbare plaatsen. Aan de andere kant heb je deze tekenkaart altijd bij je.

Na verwijderen goed controleren

Heb je de teek verwijderd? Bekijk of de teek intact is. Je moet een zuigmond met aan weerszijden twee tastdelen zien. Ook alle pootjes moeten aanwezig zijn. Een volwassene teek heeft acht poten maar een larve heeft zes poten. Een larve ziet er hetzelfde uit als de volwassen versie maar is een stuk kleiner.

Na het verwijderen van de teek ontsmet je de huid met wat alcohol. Je kunt ook jodium of betadinezalf gebruiken.

Bevriezing van een teek

Soms wordt bij het verwijderen van een teek gebruik gemaakt van bevriezing. Een koude vloeistof op de teek zorgt ervoor dat deze bevriest. Deze methode wordt minder vaak toegepast omdat de teek van schrik zijn maaginhoud in de huid kan spuiten, met de kans op besmettingen. Andere methoden zoals de tekentang, lasso of lepel zijn wat veiliger in gebruik.

Een teek bedwelmen

Nog een gevaarlijke methode is de teek verdoven of bedwelmen met alcohol. Ook hier kan de teek van schrik zijn maaginhoud terug spugen in de huid. Soms wordt de teek vóór het gebruik van de tekentang of tekenlepel verdoofd met alcohol: doe dit niet!

Het heeft geen nut want de teek wordt toch al verwijderd met de tang, maar daarbij is de kans op besmetting vele malen groter bij het gebruik van alcohol op de teek.

Fabels over teken

Helaas doen er ook veel fabels over teken de ronde. Kijk maar eens hieronder naar wat fabeltjes.

Teken hebben voorkeur voor bepaalde mensen. Nee hoor, de teek pakt alles wat hij krijgen kan. Veel larven sterven al een hongerdood voordat ze een gastheer hebben gevonden: om die reden zijn ze blij met alles wat langskomt.

Teken zitten hoog in bomen. De teek klimt hooguit een meter of twee naar boven. Hoe hoger de teek zit, hoe minder kans hij heeft rechtstreeks op de gastheer terecht te komen.

Teken moeten linksom gedraaid worden. Absolute fabel, maar nog steeds staat het op de tang aangegeven. Een teek bezit geen schroefdraad aan zijn zuigmond.

Teken zitten vooral bij eikenbomen. Het zal de teek niks uitmaken waar hij zit, als er maar gastheren voorbijkomen.

Tekenkoppen groeien opnieuw aan. Een kop die in de huid achter blijft, zal niet opnieuw aangroeien tot teek.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven