Negatieve mensen loslaten

Bijgewerkt: 22 januari 2023

Negatieve mensen loslaten bespaart je een hoop energie. Hoe herken je negatieve personen die veel druk op je uitoefenen? Wanneer je negatieve mensen loslaat zul je merken dat je direct positiever in het leven staat. Kijk maar eens hoe je dit doet.

Zo herken je negatieve mensen

Hoe weet je of je met negatieve mensen te maken? Eigenlijk is dit helemaal niet moeilijk: negatieve personen klagen en zeuren heel veel. Ze staan vijandig tegenover anderen. Daarnaast nemen ze dingen veel te serieus.

Dit zijn de belangrijkste kenmerken van negatieve mensen:

  1. Klagen en zeuren in het echte leven of op social media
  2. Zichzelf of anderen met elkaar vergelijken
  3. Grote mate van vijandigheid
  4. Snel opgeven
  5. Niet accepteren wanneer iets niet kan of lukt
  6. Alles serieus nemen

Verder gebruiken negatieve personen veel de woordjes ‘maar’ of ‘als’, let er maar eens op. Bovendien vertellen negatieve mensen je het liefst het meest slechte nieuws. Of dit nu uit de media komt of uit het eigen leven: als het maar negatief is.

Iedereen heeft negatieve personen in zijn omgeving

Aan de hand van bovenstaande kenmerken kun je vast wel een of meerdere negatieve personen opnoemen. Het is echt waar, iedereen heeft wel negatieve mensen in zijn omgeving. Het probleem met dit soort mensen is dat ze heel veel energie kosten. Je stopt er veel in maar je krijgt er niets of weinig voor terug. Bovendien heeft al die negativiteit ook weer invloed op jouw humeur.

Negatieve mensen loslaten

Hoe makkelijk is het om negatieve mensen los te laten? Vrij makkelijk wanneer deze personen verder van je afstaan. Maar wanneer het je partner, moeder, beste vriend of collega betreft dan wordt het een stuk lastiger. Daarom hieronder enkele tips.

Psychologische boeken – extra tip

Voordat je verder gaat met negatieve mensen loslaten is het interessant om meer over het menselijk gedrag of het menselijk brein te weten. Waarom is iemand negatief? De best verkochte psychologische boeken gaan dieper in op negatieve gevoelens en gewoonten of waarom het brein op een bepaalde manier reageert. Kijk maar eens naar de best verkochte boeken.

5 tips om negatieve mensen los te laten

Goed, je wil negatieve mensen loslaten. Wanneer het hier familie of vrienden betreft is dit lastiger maar zeker niet onmogelijk. Je hoeft deze mensen namelijk niet letterlijk los te laten.

Tip 1: onderbreek het gesprek

Iemand zeurt ontzettend veel over zijn of haar lichamelijke klachten. Natuurlijk is het vervelend dat iemand een ziekte of lichamelijke klachten heeft maar er continu over zeuren heeft geen zin. Sterker nog: zo iemand gaat zich er alleen maar slechter door voelen. Of iemand klaagt over de politiek, wetgeving, het feit dat asielzoekers eerder een woning krijgen of dat de werkgever niet menselijk is.

Onderbreek het gesprek. Je hoeft niet alleen maar naar dit soort negatieve dingen te luisteren. Een enkele keer is oké maar wanneer de persoon dit blijft herhalen dan ben je er snel klaar mee. Vooral wanneer het onderwerp in elk gesprek weer terugkomt. Onderbreek het gesprek en stap over op een ander gespreksonderwerp. Maar dan wel een positief onderwerp.

Tip 2: reageer niet op social media berichten

Negatieve mensen loslaten betekent ook niet reageren op hun social media berichten. Deze mensen klagen namelijk over alles wat ze maar te binnen schiet. Dit wordt op social media gedeeld met als doel dat ze bijval vinden.

Wanneer je op deze berichten reageert dan ondersteun je in de negativiteit. De kans is dan ook groot dat deze persoon je de volgende keer als aanspreekpunt ziet. Negeer de social media berichten. Je kunt deze persoon desnoods uit je nieuwsoverzicht verwijderen zonder dat je hem of haar ook als vriend verwijdert of ontvolgt.

Tip 3: het contact laten verwateren

Negatieve mensen willen altijd hun gelijk halen. Ze luisteren niet eens naar jouw argumenten of wuiven dit direct weg. Wanneer dit je heel veel energie kost dan kun je het contact laten verwateren. Dit betekent dat je niet zelf actief contact zoekt. Uiteindelijk worden de contactmomenten steeds minder. Je bent elkaar niet uit het oog verloren maar je zet de ‘relatie’ even aan de kant.

Tip 4: je bent geen psycholoog

Heel vervelend, al die negativiteit. Waarschijnlijk wil je als psycholoog optreden. Maar eerlijk, je bent nu eenmaal geen psycholoog. Of toevallig wel, maar dan weet je ook wel hoe negatieve mensen loslaten werkt.

Probeer de ander niet te helpen, dit heeft toch geen zin. Negatieve personen kunnen alleen zichzelf helpen. Hierbij is professionele hulp gewenst. Of misschien een ommekeer in het leven, maar ook hier kun je niet veel aan veranderen.

Tip 5: zoek mensen met positieve energie

Het probleem met negatieve personen is dat je mee omlaag wordt getrokken. Hierdoor voel jij je boos, gefrustreerd, verdrietig of misschien wel angstig. Het kan ook dat je met negatieve gedachten rondloopt of continu blijft piekeren.

Negatieve mensen loslaten betekent een balans zoeken. Zoek mensen met positieve energie op. Hierdoor vergeet je al snel al die negativiteit. Bovendien kun je zware gesprekken met de negatieve persoon ook makkelijker loslaten.

Omgaan met een negatief persoon heeft invloed op jou

Ben je hooggevoelig dan word je helemaal meegezogen in de negativiteit van een ander. Maar ook in andere gevallen kun je je aangevallen voelen of voel je een zekere spanning. Dit is helemaal niet prettig.

Heb je hier vaker last van, dan is negatieve mensen loslaten zeker aan te raden. Je hoeft ze niet direct te vermijden en alleen maar met positieve mensen om te gaan. Met bovenstaande tips kom je al heel ver.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven