Suriname strand en zee: dit moet je écht weten

Bijgewerkt: 31 augustus 2023

Feit: Suriname heeft een zee en stranden. Helaas zijn het niet de mooiste stranden van de wereld. De meesten hiervan zijn onbegaanbaar, waardoor je als toerist bedrogen uitkomt. Wie toch op zoek is naar een Surinaams strand, moet dit even lezen. Want het land werkt hard aan toeristische trekpleisters.

Heeft Suriname een zee?

Door het ontbreken van mooie stranden wordt vaak gedacht dat Suriname geen zee heeft. Jawel hoor, Suriname en zee gaan zeker samen. Dit land bevindt zich aan de noordkust van Zuid-Amerika. hierdoor heeft het een kustlijn van 386 km, grenzend aan de Atlantische Oceaan.


Stranden in Suriname zijn erg moddderig

Een strandvakantie in Suriname? Dat zal nog vies tegenvallen. Dit komt omdat de meeste stranden in Suriname erg modderig zijn. De Caribische kust is namelijk erg moerassig. De stranden zien er bruin en vies uit. Niet echt aantrekkelijk om hier een middagje door te brengen.

Dus: het gemiddelde Surinaamse strand is modderig en bestaat uit kleigrond. Maar niet alle stranden in dit land zijn zo slecht. Het land maakte namelijk een aantal stranden geschikt voor toeristen en recreatie. Het gaat dan om strandjes aan de rivieren.

De zee van Suriname: erg troebel

Voor de kust bevindt zich Amazone slib. Hierdoor ziet de ‘Suriname zee’ er troebel uit. Dit maakt het water langs de kustlijn niet echt geschikt om te snorkelen of te duiken.

Mooiste stranden van Suriname

Een echt Suriname strand zul je hier dus niet tegen komen. Ze zijn modderig en vies, en je moet eerst door dichtbegroeide bossen voordat je er komt. Maar toch zijn er een aantal prachtige stranden in dit land. Suriname heeft echt hard gewerkt aan het creëren van prachtige recreatiegebieden. hieronder vind je een paar van de mooiste stranden van Suriname.

White beach

De naam verraadt het al een beetje: het witte strand. Oftewel hagelwit zand, palmbomen, rieten hutjes en natuurlijk ligstoelen. Precies wat je als toerist in gedachten had. White beach bevindt zich aan de Surinamerivier. Je vindt dit strand vlak bij Paramaribo, in het plaatsje Domburg. Vanuit Paramaribo is het drie kwartier rijden, maar je kunt ook het openbaar vervoer nemen.

Voor White beach betaal je een toegangsprijs van een paar euro. Een hangmat, ligstoel of schaduwhut zit niet bij de prijs inbegrepen, die moet je apart huren. je betaalt de entreeprijs voor het onderhoud en verzorging van dit strand. Zo is de rivier met netten afgezet zodat je er veilig kunt zwemmen, zonder dat er een piranha aan je been hangt.

Cola kreek

Een mooie natuurbadplaats is Cola kreek. Het water hier is bruin, veroorzaakt door de meegevoerde modder. Vandaar ook de naam cola kreek. Hier kom je vooral lokale bevolking tegen maar ook een speeltuin, barbecue, bar, restaurant en natuurlijk muziek. Het draait hier allemaal om gezelligheid, ontspanning en het zoeken van verkoeling.

Cola kreek ligt aan de zuidkant van de luchthaven van Paramaribo. Je bereikt het per auto of openbaar vervoer.

Waarom heeft Suriname geen blauwe zee?

De Malediven, Belize of Curaçao. Zomaar wat plaatsen waar je de meest blauwe zee tegenkomt. Maar in Suriname ziet het water er bruin en troebel uit. Waarom heeft Suriname geen blauwe zee? Zeewater krijgt zijn kleur door de zon.

Eigenlijk doet het water niks anders dan het licht van de zon weerkaatsen. Wanneer het water troebel is door planten dan botst het licht er tegenaan en wordt teruggekaatst. Hierdoor ziet het water er groen uit. Is er veel modder in het water aanwezig dan wordt het licht als een bruine kleur teruggekaatst. Oftewel: het modder in de Surinaamse zee veroorzaakt de bruine kleur.

Is het veilig in Paramaribo?

De bekendste trekpleister van Suriname is Paramaribo, tevens de hoofdstad van dit land. Opvallend is dat er niet zoveel criminaliteit in Paramaribo is. Natuurlijk komt het hier wel voor maar minder dan in andere Zuid-Amerikaanse steden. Wees wel voorzichtig wanneer je in Albina bent, dit bevindt zich in het Westen. Hier is wel meer criminaliteit.

Verblijf je in Paramaribo, neem dan altijd voorzorgsmaatregelen. Reis met minimaal twee personen, al helemaal wanneer het donker is. Zorg dat bankpassen en creditcards veilig zijn opgeborgen in een anti skim tasje. Zo voorkom je dat anderen tijdens je wandeling geld van je rekening halen.

Bekijk anti skim tasjes

Verder neem je niet teveel waardevolle spullen mee. Ga ook niet zomaar met vreemden mee, zelfs wanneer ze je (gratis) hulp of iets anders aanbieden. Zo blijft je reis en verblijf in Paramaribo veilig.

Is Suriname van Nederland?

Heel lang is Suriname in handen van Nederland geweest. Sinds november 1975 is Suriname onafhankelijk. Toch is het Nederlands hier nog steeds de officiële taal. Ruim 73% van de bevolking spreekt Nederlands. Mocht je dus op zoek zijn naar een lokaal Suriname strand, dan kun je gewoon in het Nederlands de weg vragen.

3 leuke weetjes

  1. Cultuurrijke Smeltkroes: Suriname is als een kleurrijk mozaïek! 🎨 Met een mix van inheemse, Javaanse, Hindoestaanse, Creoolse en andere culturen.
  2. Historisch Erfgoed: Paramaribo, de hoofdstad, is een UNESCO-werelderfgoedlocatie! 🏛️🌆 De unieke architectuur vertelt het verhaal van een rijke geschiedenis.
  3. Bruisend Rivierenrijk: De Marowijne, Suriname en Commewijne rivieren doorkruisen het land als zilveren linten. Ze zijn een levensader voor transport en avontuurlijke ontdekkingen. 🚣‍♂️🌉

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven