Wat is beter spiraal of lattenbodem?

Bijgewerkt: 23 juli 2023

Een goede nachtrust is belangrijk. Bij het uitkiezen van een bed, denken de meesten aan een kwalitatief matras. Maar de bedbodem is net zo belangrijk. Je hebt keuze uit verschillende bedbodems. Wat is beter, spiraal of lattenbodem? Beide modellen hebben hun voor- en nadelen. Waar je voor kiest hangt van verschillende factoren af, bijvoorbeeld welke ondersteuning je nodig hebt.

Spiraalbodem: de oudste bedbodem

Oudere generaties kunnen zich de spiraalbodem nog goed herinneren. Hierna kwamen er andere bedbodems waaronder de lattenbodem, schotelbodem of de boxspring. Van die laatste twee wordt gezegd dat ze de beste ondersteuning bieden. Aan de andere kant zijn die twee ook vrij prijzig.

Wat is beter, de spiraal of lattenbodem? Ontdek de belangrijkste verschillen tussen deze twee. Maar ook welke voordelen en nadelen ze hebben.

Verschil spiraalbodem en lattenbodem

Het grootste verschil tussen spiraal- en lattenbodem zit hem in de vormgeving. Een spiraalbodem is van metaal, terwijl een lattenbodem van hout is gemaakt.

Spiraalbodems worden in de breedte gespannen. Vroeger gebeurde dit in de lengte, maar toen gingen de spiralen snel hangen. Het gevolg was dus een slappe bedbodem. Gelukkig is het tegenwoordig niet meer het geval.

Lattenbodem hebben enkele of dubbel gelegde latten. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende materialen, wat weer de kwaliteit van de bedbodem bepaalt.

Wat is beter, spiraal of lattenbodem?

Ga je voor het beste ligcomfort? Een spiraalbodem ligt vrij hard. Voor sommigen is dit geen probleem, maar deze bedbodem ondersteunt niet zo goed. Hierdoor kun je op den duur last krijgen van de schouders, de heupen of de lendenen.

Een lattenbodem is net zo basic, maar niet wanneer hij aanpasbaar is. Want bij de wat duurdere modellen kun je de hardheid en hiermee de ondersteuning aanpassen (comfortzones). In dat opzicht is een lattenbodem een betere keuze.

Bekijk lattenbodems met comfortzone

Het geluid (kraken, piepen)

Wanneer je op een spiraalbodem ligt dan maakt dit bijna altijd geluid. Bijvoorbeeld tijdens het in- of uit bed stappen, maar ook wanneer je omdraait. Een lattenbodem maakt nauwelijks geluid. Toch hangt dit ook weer een beetje van de houtsoort af. Kwalitatief hout zoals hardhout zal minder hinderlijke geluiden maken. Terwijl heel goedkoop hout soms wel hoorbaar is, hoewel dit veel minder is dan bij de spiraalbodem.

Kijk je naar hinderlijke geluiden, dan is de lattenbodem beter dan de spiraalbodem.

De kwaliteit oftewel levensduur

Wat is beter, spiraal of lattenbodem wanneer je naar de kwaliteit en de levensduur kijkt? Op een spiraalbodem kun je gerust springen, hij zal hooguit meeveren. Alleen de hele oude modellen zullen onder het gewicht doorzakken, maar dit is bij de moderne spiraal bedbodems nauwelijks het geval.

Verbeter je slaapcomfort met een spiraalbodem – optimale ondersteuning, ventilerend én duurzaamheid.

Naar spiraalbodems

Het nadeel van een lattenbodem is dat het hier om een natuurlijk materiaal gaat. Hartstikke duurzaam maar ook een stuk kwetsbaarder. Wanneer je op het bed springt dan kan een latje kapot breken. Soms breken zelfs meerdere latten, en die moeten vervangen worden.

De duurdere lattenbodems zijn van een goede kwaliteit. Ze hebben een levensduur die ongeveer vergelijkbaar is met de spiraalbodem. Een en ander hangt wel van het gebruik af.

Beide bedbodems kunnen beïnvloed worden door externe factoren zoals vocht. Een spiraalbodem kan gaan roesten en een lattenbodem kan gaan rotten. Daarom is het niet aan te raden om deze bedbodems in een vochtige ruimte op te slaan.

Het prijsverschil tussen deze twee

Nog een belangrijk verschil tussen de lattenbodem en de spiraalbodem is de prijs. Voor een lattenbodem met comfortzones betaal je tussen de € 125 en € 200. Moet deze elektrisch verstelbaar zijn, dan ligt de prijs ergens tussen de € 150 en € 350. Een basic lattenbodem is verkrijgbaar vanaf € 19, oplopend tot ongeveer € 99.

Een spiraal bedbodem is niet los verkrijgbaar. Deze is in het bed ingebouwd. Voor een bed met spiraalbodem betaal je vanaf € 99, maar vaak nog veel meer.

Meest populaire bedbodems

Over het algemeen heeft een spiraalbodem een wat langere levensduur, maar is hij niet los verkrijgbaar. Bovendien is het ligcomfort niet zo goed. De meest populaire bedbodem is de (houten) lattenbodem.

Opvallend is dat de modellen met een prijs van € 99 tot € 149 het best verkopen. Gevolgd door de goedkopere modellen van € 30 tot € 50. Houd er wel rekening mee dat de hele goedkope modellen minder comfortabel liggen. Ook zijn ze niet geschikt voor zwaardere personen, maar wel voor lichtere volwassenen en uiteraard voor kinderen.

De handverstelbare lattenbodem is ook geliefd. Deze is niet te duur (onder de € 200) en je kunt zowel het hoofdeinde als het voeteinde verstellen. Fijn om tv te kijken, een boek te lezen of misschien wel om in bed een ontbijtje te nuttigen.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven