Oud en nieuw feestje organiseren: 5 tips

Bijgewerkt: 19 november 2023

31 december: de laatste dag van het jaar en dat moet je vieren. Een oud en nieuw feestje organiseren, bijvoorbeeld voor familie, vriendinnen, de vriendengroep of collega’s? Bekijk de vijf leukste ideeën om zelf een nieuwjaarsfuif te organiseren.

1. De jaren 70/80/90 party

Moet je een oud en nieuw feestje organiseren maar weet je niet hoe je dit aanpakt? Iets dat bij iedereen in de smaak valt is een jaren 70, 80 of 90 party. Voor welk decennium je kiest hangt van de groep af. Gaat het om vijftigplussers dan kun je beter voor een party met het thema jaren 70 kiezen. Terwijl de jongere generatie meer herinneringen heeft bij de jaren 90.

Kun je dit soort feestjes ook houden voor mensen die na het jaar 2000 zijn geboren? Ja hoor want het is altijd leuk om terug de tijd in te gaan. Maak met de gasten een tijdreis en ga op deze manier knallend het jaar uit.

Dit heb je allemaal nodig voor een jaren 70/80/90 party:

 • Versieringpakket met slingers, ballonnen, vlaggen en andere dingen. Kies vooral voor glitter en goud, dat staat heel leuk op een oud en nieuw feestje.
 • Verkleedkleren uit die periode: in de jaren 70 waren bloemenprints, broeken met wijde pijpen en lange jurken populair. In de jaren 80 waren het lange en wijde rokken, wielrennersbroekjes en strakke minirokjes. De trend in de jaren 90 was de spijkerblouse, de driekwart broek, de zwarte spijkerjack, tuinbroek, korte jurkjes en beenwarmers.
 • Muziek, dat is onmisbaar bij dit thema. Muziek uit de jaren 70 werd gekenmerkt door Meat Loaf, Santana en Dr. Hook. De jaren 80 waren voor Cyndi Lauper, Bonnie Tyler en Madonna. Terwijl je de jaren 90 party aankleedt met muziek van 2 Unlimited, Haddaway en Candyman.

2. Beachparty midden in de winter

Wat is er leuker dan een oud en nieuw feestje organiseren met een tropisch karakter. Ga voor een beachparty, dat is iets dat niemand verwacht. Maar wat wel hartstikke leuk om te doen. Een beachparty vraagt wel om wat voorbereiding.

Dit regel je voor een beach- oud en nieuw feestje:

 • Zand op de vloer. Dit kan niet overal maar wanneer je er de mogelijkheid toe hebt dan is dit een geweldig idee om je beachparty compleet te maken. Zorg ook voor wat schelpen.
 • Opblaasbare dieren zoals de welbekende eenhoorn (unicorn). Versier de ruimte met deze opblaasbare dieren. Als aanvulling kun je ook een strandlaken, opblaasbaar strandbed en wat bikini’s en zwembroeken ophangen.

Opblaasbare eenhoorn 

 • Cocktails, hier heb je er veel van nodig. Maak eventueel een (mini) cocktailbar, afzonderlijk van de normale bar of het gedeelte waar de gasten hun drinken kunnen pakken.
 • Natuurlijk heb je ook muziek nodig, ga voor strandmuziek. Zoek vooral naar zomerhits met gitaarmuziek. Denk bijvoorbeeld aan Summer Time, Lambada (Kaoma) en ‘Can’t Stop The Feeling’ (Justin Timberlake). Vergeet ook niet de opzwepende muziek van Deorro en Elvis Crespo met het nummer ‘Bailar’.

3. Black and white

Een ander leuk idee is het black and white feestje. Je versiert de ruimte met zwarte en witte decoratie (slingers, ballonnen en andere spulletjes). Vraag de gasten of ze in het zwart of wit komen.

Benodigdheden:

 • Zwarte en witte ballonnen, vlaggen en slingers.
 • Witte en zwarte kleding. Optioneel: witte en zwarte zonnebrillen (monturen) of hoedjes
 • Witte en zwarte drankjes zoals pina colada (wit), cola (zwart), scroppino (wit) of dropshot (zwart). Denk ook aan witte en zwarte hapjes.
 • Als laatste witte en zwarte muziek, hoewel dit af en toe vrij lastig kan zijn. Goede muzieknummers zijn Black Or White van Michael Jackson, White Wedding van Billy Idol, White Shadows van Coldplay of Black van Pearl Jam. Het zijn niet allemaal lekker swingende nummers dus kijk of ze wel geschikt zijn, en kies anders gewoon een playlist waar iedereen vrolijk van wordt.

4. Duurzaam oud en nieuw feestje

Duurzaamheid speelt binnen veel huishoudens en bedrijven een belangrijke rol. Moet je een oud en nieuw feestje organiseren voor het bedrijf? Dan zou je zeker iets met duurzaamheid kunnen doen. Hierbij maak je gebruik van duurzame decoratie, ben je energiezuinig bezig en besteed je op andere manieren aandacht aan het milieu en de toekomst van de aarde.

Zo organiseer je een duurzaam feestje:

 • Duurzame decoratie zoals herbruikbare ballonnen, eetbare slingers (die bestaan echt), biologisch afbreekbare glitters en papieren of kartonnen decoratie.
 • Gebruik alleen ledverlichting om het feestje sfeer te geven. Denk hierbij aan vrolijk gekleurde ledstrips of prikkabel ledlampen (met van die vrolijke bollen).
 • Gebruik bordjes en bekers van suikerriet en/of mais. Drinken de gasten graag met een rietje? Dan gebruik je papieren rietjes of van die metalen dingen die je af kunt wassen. In ieder geval geen plastic rietjes.
 • Eten en drinken mag op het feestje niet ontbreken. Bij een duurzaam feestje kies je vooral voor vegan opties. Denk hierbij aan zongedroogde tomaatjes, olijven, crackers, vegan kaasblokjes en er zijn nog veel meer lekkere dingen te noemen.

5. Het superhelden feest

Niet iedereen houdt ervan en toch, wanneer het feest eenmaal gaande is, blijken superhelden superleuk te zijn. Organiseer een oud en nieuw feestje in het thema superhelden. Het is nog leuker wanneer iedereen als superheld verkleed komt maar dit is geen harde eis.

Hoe pak je dit aan? Je hebt vooral veel superheldenspulletjes nodig. Kijk maar eens wat je allemaal in huis moet halen om dit tot een geslaagd oud en nieuw feestje maken.

 • Slingers en decoratie met het thema superhelden. Probeer ook aan wat posters, bijvoorbeeld via de bioscoop of bestel ze online.

Spiderman ballon set

 • Superhelden maskers. Leg er een paar neer zodat gasten of genodigden ze op kunnen zetten. Uiteraard vrijwillig, maar naarmate de avond vordert zul je merken dat steeds meer mensen meedoen.
 • Superhelden muziek kan misschien wat kinderachtig aanvoelen maar het hoort erbij. Toch is er superheroes muziek die goed bij een feestje voor volwassenen past. Denk aan het nummer Superheroes van BLITZ, Nobody Loves the Hulk van Roy Head of filmmuziek.

Met bovenstaande tips en ideeën organiseer je het meest geweldige oud en nieuw feestje ooit. Heb je nog andere ideeën? Laat het gerust weten.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven