Zo zeg je dat je een cadeau niet leuk vindt

Bijgewerkt: 8 oktober 2023

Iemand geeft je een cadeau en het is even schrikken wanneer je het openmaakt. Zoiets lelijks of onbruikbaars had je nooit verwacht. Maar ja, kan je dat eigenlijk wel tegen de gulle gever zeggen? Het is heel vervelend om iemand die het goed bedoelt tegen zijn hoofd te stoten.

Toch is het wel handig om te zeggen dat je een cadeau niet leuk vindt. Misschien kan de gever het nog ruilen voor iets dat je echt leuk vindt. Eerlijkheid duurt het langst: ontdek hoe je zegt dat je niet zo blij bent met je presentje.

Waarom mannen vaak een fout cadeau kopen

Het zijn vaak mannen die voor hun vrouw of vriendin een fout cadeau kopen. Ongeveer 13% van de vrouwen brengt af en toe een cadeautje terug naar de winkel omdat een man het verkeerde heeft gekocht.

Een fout cadeau krijg je ook vaker van iemand die wat verder van je af staat. Bijvoorbeeld een collega of een (vage) bekende. De oorzaak: de gever weet niet zoveel over jou. Of hij of zij heeft niet de moeite genomen om zich hierin te verdiepen.

Verberg je teleurstelling

Vind je het cadeau niet leuk? Ten eerste is het belangrijk om je teleurstelling te verbergen. Het is voor de gever heel vervelend wanneer je er met een lang gezicht bij staat. Probeer dus toch iets van een glimlach eruit te persen.


Bedank voor het cadeautje

Het is goed om te weten dat de ander moeite heeft gedaan om iets voor je te kopen. Misschien heeft diegene wel urenlang door winkels gestruind. Maar het kan natuurlijk ook dat diegene nog iets had liggen en dat aan jou doorgeeft. Het maakt niet uit, het is al heel leuk dat de ander iets heeft meegenomen.

Ook al vind je het cadeau niet leuk, bedank de ander dat hij of zij jou iets geeft. Weet je je teleurstelling te verbergen en heb je netjes bedankt? Dan wordt het nu tijd om te zeggen dat je het cadeau niet leuk vindt.

Dank je wel wenskaarten – 36 stuks


Tegen je partner, kinderen, familie of goede vrienden

Wanneer je een cadeau van je partner of kinderen krijgt (of een ander familielid) óf een goede vriend(in) dan is het veel makkelijker om aan te geven dat je het niet zo leuk vindt. Zeg bijvoorbeeld dat het je smaak, kleur of je maat niet is. Vraag of het bonnetje nog aanwezig is zodat je het zelf kunt ruilen. Of misschien wil de schenker het wel voor jou ruilen.

Wees voorzichtig bij bekenden of collega’s

Krijg je een cadeau van iemand waar je af en toe contact mee hebt of die verder van je af staat? Dan kun je niet zomaar zeggen dat je het cadeau niet leuk vindt. In dit geval geldt de etiquetteregel: verberg je teleurstelling, bedank vriendelijk en zeg er liever niets van.

Ben je zo iemand die er geen doekjes om windt en direct aan wil geven dat je het cadeau niet leuk vindt? Vooruit dan, hieronder enkele zinnen om dit zo tactisch mogelijk te brengen.

Hartstikke bedankt voor het cadeau, ik zie alleen dat het een maatje te groot/klein is. Is het mogelijk om dit te ruilen?

Wat leuk dat je iets hebt meegebracht. Helaas drink ik geen wijn, zal ik voor jou een glaasje inschenken?

Heerlijk die chocolade! Ik ben momenteel op dieet en ik vind het moeilijk om hier tegenaan te kijken. Vind je het erg dat ik een goede vriend/vriendin hier blij mee maak?

Wat een leuke vaas/ bloempot/ blikopener/ deken. Jammer dat het niet zo goed bij mijn interieur past. Zullen we samen kijken of we het voor iets anders kunnen ruilen? Dan maak je mij helemaal blij.

Je kan het ook op de botte manier zeggen

Je krijgt een spuuglelijk cadeau van iemand waar je een grote hekel aan hebt. Je weet wel, die collega die altijd zo neerbuigend over jou doet. Of dat familielid dat altijd over jou iets te klagen heeft. Of die vriend of vriendin die eigenlijk helemaal niet tot je vriendenkring gehoord is, maar je hebt er contact mee omdat je hem of haar anders zo zielig vindt.

Dat diegene een cadeautje voor je mee heeft gebracht is aardig maar van jou hoeft dat eigenlijk niet zo. Dan zijn er wel wat manieren om diegene eindelijk terug te pakken.

  • Bedankt voor je cadeau, ik zal kijken wie ik er blij mee kan maken.
  • Zo, je hebt aardig je best gedaan om het meest lelijke cadeau te vinden.
  • Oh wat leuk, iets voor de kringloopwinkel.

Een enveloppe met geld

Een van de meest onpersoonlijke cadeautjes is een enveloppe met geld. Maar vaak wel heel praktisch want de ontvanger kan zelf iets kopen. Het lastige aan een enveloppe met geld is dat de ontvanger vaak teleurgesteld is over het bedrag. Terwijl je bij een cadeau vaak niet weet wat het gekost heeft.

Valt het bedrag je een beetje tegen? Bedenk dan dat je ook een heel goedkoop cadeautje had kunnen krijgen. Tegenwoordig koop je bij AliExpress voor 1 euro de leukste en mooiste gadgets. Dan is dat tientje dat in de enveloppe zit, nog niet eens zo gek.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven