Een onbekend nummer opnemen? Liever niet!

Bijgewerkt: 30 augustus 2023

Vaak wordt gedacht dat een onbekend nummer opnemen geen kwaad kan. Tegenwoordig moet je hier heel voorzichtig mee zijn. Er worden verschillende trucjes gebruikt om je geld afhandig te maken. Bijvoorbeeld doordat een crimineel je terug laten bellen. Hierdoor kun je tot honderden euro’s kwijtraken.

Criminelen kunnen zich ook voordoen als je bank, hypotheekverstrekker, Microsoft, T-Mobile of KPN. Dit lijkt allemaal heel betrouwbaar en meestal is de persoon aan de andere kant van de lijn ook nog eens hartstikke behulpzaam. Totdat je je bankrekening leeg ziet lopen. Een onbekend nummer opnemen brengt zekere risico’s met zich mee. Maar zelfs bekende nummers opnemen kan voor flink wat schade zorgen.

Bescherm jezelf en lees onderstaande tips goed door.

Beantwoord geen oproepen van buitenlandse nummers

Tenzij je de buitenlandse oproep herkent is het beter om geen buitenlandse telefoonnummers op te nemen. Zeker niet als het nummer afkomstig is uit een Afrikaans land, India of het Verenigd Koninkrijk. Die laatste lijkt misschien betrouwbaar maar criminelen maken steeds vaker gebruik van VK-telefoonnummers.

Beantwoord geen buitenlandse oproepen en bel zeker niet terug. Een onbekend nummer opnemen kan veel kwaad want het kan je uiteindelijk een hoop geld kosten. Dit geldt ook voor het terugbellen van dit soort nummers.

Wees bedacht op wangiri fraude. Hierbij belt een (buitenlands) nummer je en laat de telefoon één tot twee keer overgaan. Vervolgens hangt deze op je ziet een gemiste oproep. Uit nieuwsgierigheid bel je terug. Je hoort niks of er speelt een ingesproken bandje af. Ondertussen wordt er veel geld van je abonnement of prepaid tegoed gehaald.

Automatisch Opnemen Van Oproepen

Oproep van Microsoft of een technologiebedrijf

Ontvang je een oproep van een onbekend nummer en zegt de beller dat hij van Microsoft of een ander technologiebedrijf is? Geloof dit niet zomaar. Al helemaal niet wanneer ze aangeven dat je problemen met je computer, laptop, tablet of smartphone hebt. Dat soort problemen zul je zelf ook wel ontdekken.

Wees ook voorzichtig wanneer er op je computerscherm een of andere waarschuwing verschijnt waarbij je een telefoonnummer moet bellen. Bel dit nummer zeker niet!

Je wordt gebeld door de bank

Soms word je door je bank gebeld. Dit kan met een onbekend nummer zijn, maar het kan ook dat je het nummer herkent. Hierdoor denk je dat je echt met de bank spreekt maar het kan ook om een crimineel gaan. Criminelen zijn namelijk in staat om bestaande nummers over te nemen. De bank merkt hier helemaal niks van en jij ziet het telefoonnummer van de bank op je scherm verschijnen.

Word je door de bank gebeld en zeggen ze dat je rekening of je geld gevaar loopt? Moet je je geld naar een andere rekening overmaken om het veilig te stellen? Doe dit niet! De bank zal dit nooit vragen. Ook zullen ze niet zeggen dat je een nieuwe rekening moet openen of geld over moet maken. Bovendien zullen ze ook nooit naar je pincode vragen.

Wanneer je het niet vertrouwt is het beter om de oproep te beëindigen. Bel vervolgens met het voor jou bekende telefoonnummer van de bank. Criminelen kunnen zich namelijk voordoen als bankmedewerker en ook via het bekende telefoonnummer bellen, maar ze kunnen oproep niet beantwoorden.

Tip: de nieuwste smartphones + prijslijst

Kan het kwaad om een onbekend 06 nummer op te nemen?

Bovenstaande waarschuwingen geldt ook voor 06 nummers. Over het algemeen behoren 06 nummers aan Nederlandse bedrijven en consumenten toe. Toch kunnen ook criminelen vanaf een 06-nummer bellen. Het kan zijn dat ze een voor jou bekend 06 nummer overnemen en zich voordoen als degene bij wie het telefoonnummer hoort.

Fraude met 06 nummers gebeurt voornamelijk via WhatsApp. Criminelen kunnen zich bijvoorbeeld voordoen als je moeder, broer, collega of beste vriend. Ze nemen hierbij het telefoonnummer van je contactpersoon over. Die merkt hier helemaal niets van. Je ontvangt een WhatsApp bericht van je contactpersoon dus het lijkt echt alsof dit van hem of haar afkomstig is.

Meestal wordt er in het WhatsApp bericht gevraagd om geld te maken. Diegene zou zij telefoon zijn verloren, in financiële problemen zitten of om een andere reden dringend geld nodig hebben. Vervolgens wordt je gevraagd om geld naar een vreemd rekeningnummer over te maken. Vaak met de smoes dat dit een nieuw of tijdelijk rekeningnummer is.

Vraagt iemand via WhatsApp om geld over te maken? Al is het je partner, bel altijd zelf even met diegene. Wanneer je de stem van de ander hoort weet je of het bericht ook klopt. Maak vervolgens alleen geld over naar voor jou bekende bankrekeningnummers. Of laat diegene persoonlijk langskomen.

Wat je moet doen wanneer je een onbekend nummer opneemt

Uit nieuwsgierigheid is het lastig om onbekende oproepen te negeren. Soms wil je terugbellen of neem je direct de oproep aan. Dit moet je doen wanneer je een onbekend nummer opneemt:

 • Zeg alleen je voornaam, zeker niet je achternaam
 • Vraag met wie je spreekt en waarom diegene belt
 • Geef geen adresgegevens door
 • Zeg niet bij welke provider, energieleverancier, verzekeraar of aanbieder je zit
 • Geef geen bankgegevens en zeker geen pincodes door
 • Maak nooit geld over naar aanleiding van een telefoontje of WhatsApp gesprek
 • Controleer altijd de echtheid van de oproep

Wanneer je twijfelt of het niet vertrouwt is het beter om geen onbekende nummers op te nemen of de verbinding direct te verbreken. Blokkeer het ongewenste of onbetrouwbare telefoonnummer.

Telefoonnummers blokkeren op smartphone

 • Open de telefoon app
 • Bekijk de gesprekgeschiedenis
 • Klik op het telefoonnummer dat je wil blokkeren
 • Klik op de optie blokkeren of spam melden

Oproepen blokkeren op vaste telefoon

 • Log in op je account van de provider of open de app van je provider
 • Ga maar het onderdeel Vast bellen/Vaste telefonie
 • Kies het nummer dat je wil blokkeren en volg de stappen

Kom je er niet uit, neem dan contact op met je provider. Deze helpt met het blokkeren van bepaalde nummers op je vaste telefoon.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven