Niet reageren is ook een reactie

Bijgewerkt: 21 februari 2023

Probeer je een reactie van de ander uit te lokken maar komt er helemaal niets? Niet reageren is iets anders dan negeren. Iemand negeren kan stress en zelfs een emotioneel trauma met zich meebrengen. Niet reageren is een reactie op een gebeurtenis. Soms heeft het niet-reageren een onschuldige oorzaak en zit het probleem hem in het geduld van de ander.

Negeren is psychische mishandeling

Niet iedereen tilt er zwaar aan maar feitelijk valt negeren onder psychische mishandeling. Door te weigeren met iemand te spreken, te doen alsof deze persoon niet bestaat of net te doen alsof je hem/haar niet hoort doe je aan negeren. Dit kan zware psychische schade met zich meebrengen.

Vaak wordt negeren als een vorm van straf toegepast. Feitelijk is het een ongezonde manier om een conflict uit de weg te gaan. Degene die genegeerd wordt voelt niet alleen stress maar ook verdriet. Dit kan in uitzonderlijke gevallen tot een depressie leiden.

Alle berichtjes vanaf je smartwatch zichtbaar

Niet-reageren is een reactie

Niet-reageren is toch wat anders dan negeren. Niet-reageren is vaak het gevolg van tijdgebrek, onwetendheid of miscommunicatie. Terwijl negeren opzettelijk gebeurt.

Daarom wordt gezegd dat niet-reageren ook een reactie is. Hieronder enkele redenen waarom iemand niet reageert en hoe je hiermee omgaat.

De ander heeft geen tijd

Stel dat je je partner of crush een berichtje via WhatsApp stuurt. In spanning wacht je zijn of haar reactie af. Die komt niet, ook niet na enkele uren. Langzaam verlies je je geduld. Ook begin je aan jezelf te twijfelen: ben je nog wel leuk genoeg?

De ander reageert vaak niet omdat deze even geen tijd heeft. Bijvoorbeeld te druk met werk of studie. Of er zijn andere zaken die op dat moment grote rol spelen. Denk maar eens aan de zorg voor iets of iemand of het regelen van financiën.

Stelletjes die al langer samen zijn twijfelen niet meer aan elkaar. Dat de partner even niet reageert daar heeft de ander begrip voor. Alleen in ongezonde relaties speelt onzekerheid een grote rol. Dan is het heel vervelend wanneer de ander niks terugstuurt.

Praat er met de ander over. Geef aan dat je je onzeker voelt en dat je het fijn vindt wanneer deze persoon binnen een bepaalde termijn terug reageert. Stel geen onredelijke ultimatums: iemand die op zijn werk is kan echt niet binnen 5 minuten reageren.

Geen zin om tijd aan je te besteden

Het kan natuurlijk ook dat de ander echt geen zin heeft om terug te reageren. Dit heeft niks met drukte maar meer met jullie onderlinge relatie te maken. De ander ziet je niet zitten, jullie hebben ruzie (gehad) of het ontbreekt aan wederzijds vertrouwen.

In dit geval kun je alleen maar accepteren dat de ander niet reageert. Probeer zeker niet opdringerig te zijn. Je kunt immers wel nog een tweede berichtje sturen in de trant van “heb je mijn berichtje ontvangen?”. Wanneer je hier nog steeds geen reactie op krijgt dan kun je het beste hetzelfde doen: even wat afstand bewaren. Vooral wanneer jullie ruzie hebben is WhatsApp of social media niet de beste manier om dit uit te praten.

Niet-reageren omdat je geen hulp durft te vragen

Je stuurt je partner, een goede vriend of collega een berichtje met de vraag hoe het gaat. Je krijgt geen reactie terug. Ligt het aan jou? Wanneer jullie band voorheen goed was dan ligt het waarschijnlijk aan de ander. Misschien loopt hij of zij met een probleem rond en durft hij of zij het niet te vertellen. Of heeft eigenlijk je hulp nodig maar is niet in staat om dit te vragen.

In dit geval is niet-reageren een reactie die voortkomt uit angst, onzekerheid of twijfel. Het is van een afstand heel lastig te bepalen hoe iemand in zijn vel zit. Ken je diegene zeer goed en weet je dat hij of zij normaal altijd reageert? Dan is het niet-reageren een duidelijk signaal dat er iets aan de hand is. Ga persoonlijk langs of bel op, vaak kom je dan veel meer te weten.

Je zoekt de confrontatie op

Waarschijnlijk zit je iets dwars en verstuur je dat via een WhatsApp bericht, sms, e-mail of misschien wel een brief. Dat de ander niet reageert komt omdat je de confrontatie opzoekt. De ander heeft er even geen zin in. Misschien heeft de ander moeite met confrontaties of is er al te veel ruzie of discussie geweest. De ander reageert dan niet om verdere escalatie te vermijden.

Kijk goed uit dat het niet-reageren niet overslaat in negeren. Dit laatste gebeurt altijd opzettelijk en langdurig terwijl niet-reageren vaak tijdelijk is.

Het ligt niet aan jou

Het is goed om te bedenken dat het uitblijven van een reactie vaak niet aan jou ligt. Dat kan natuurlijk wel, bijvoorbeeld omdat je iets gemeens hebt gezegd. In dit geval is het heel begrijpelijk dat de anders niet terug reageert.

Bedenk dus eerst of je iets verkeerds hebt gedaan. Weet je zeker dat dit niet het geval is? Twijfel dan niet langer en leg de hele situatie even langs je neer. Ontspan en laat er enkele uren tot dagen overheen gaan. Grote kans dat je uiteindelijk wel weer contact krijgt of dat jullie het probleem op een andere manier uitpraten.

Wanneer iemand nooit meer op je reageert

Je kent het wel, je stuurt iemand iets en je krijgt geen reactie terug. Een tweede bericht en weer geen reactie. Zo kan het enkele berichten doorgaan. Wanneer iemand nooit meer op jou reageert dan duidt dit op negeren.

Iemand negeren heeft verschillende redenen. De meest voorkomende oorzaak is dat de negerende persoon zich gekwetst, bedrogen of onheus bejegend voelt. Wanneer de ander verbaal te sterk is waardoor de gesprekspartner zich machteloos voelt dan valt di niet onder opzettelijk negeren maar onder niet-reageren. Ken het verschil tussen deze twee.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven