Met welk weer kan je een trui aan? De juiste temperatuur!

Bijgewerkt: 13 oktober 2023

Het is buiten 18 °C en je hebt het een beetje koud. Hoewel anderen nog in een T-shirt rondlopen wil jij iets warmers aan. Maar ja, met welk weer kan je eens trui aan? Dit heeft niet direct met de buitentemperatuur te maken, hoewel dit natuurlijk ook meespeelt. Net zo belangrijk is om naar de gevoelstemperatuur te kijken.

T-shirt, dunne trui of dikke trui

Vooral in het voor- en najaar is het continu kiezen tussen een T-shirt, dunne trui of dikke trui. Er is geen regel die je vertelt wat je aan moet trekken. Toch kun je aan de hand van de buitentemperatuur bepalen wat je aandoet. Kijk maar eens naar de onderstaande buitentemperaturen en welk kledingstuk je aantrekt:

  • Onder het vriespunt tot 15 °C: dikke trui
  • 15 °C tot 20 °C: dunne trui
  • Boven de 20 °C: T-shirt
  • Boven de 25 °C: singlet

Damestruien

Trendyol gebreide trui met ritssluiting

Fruit of the Loom Sweater

Is het te warm voor een trui?

De vraag is of het momenteel te warm is voor een trui. Ten eerste kijk je dan naar de buitentemperatuur. Tip: koop een eenvoudig weerstation, zo bekijk je elke ochtend de buitentemperatuur is. Hoef je ook nooit meer te twijfelen wat je vandaag aantrekt.

Of het te warm is voor een trui hangt ook van wat andere zaken af. Bijvoorbeeld de temperatuur binnenshuis. Wanneer de verwarming op 25° of hoger staat dan kan een dikke trui al snel te warm zijn. Beter trek je dan een dunne trui aan waarbij je een vest aan de kant legt. Mocht je het toch te koud krijgen, dan trek je gewoon het vest erbij aan.

Staat de verwarming op 27° of hoger, dan kun je binnenshuis beter in een T-shirt rondlopen. Een dikke of dunne trui is dan veel te warm.

Omgaan met opvliegers

Vanaf ongeveer je 40e jaar kun je last krijgen van opvliegers. Hierbij krijg je het tijdelijk heel erg warm, wordt je gezicht rood of ga je zweten. Heb je hier vaker last van, ga dan voor kleding in laagjes. Kies voor een dunne trui met hier een vest overheen. Of een T-shirt met een dikkere trui. Zodra je een opvlieger krijgt doe je het vest of de trui uit.

Met welk weer kan je een trui aan in de zomer?

Ook in de zomer is een trui af en toe aan te raden. Maar ja, met welk weer kan je een trui aan? Doe dit in ieder geval wanneer de temperatuur onder de 18 °C uitkomt. In de maanden juni, juli en augustus daalt de temperatuur in de avonduren tot onder de 18 °C. In alle overige maanden is het ook overdag kouder dan 18 °C.

Je trekt ook een trui in de zomer aan wanneer je naar een kouder land reist. In Noorwegen wordt het in de zomermaanden nooit warmer dan 20 °C. In de maanden juni en september komt de temperatuur niet boven de 13 °C uit. Reis je naar een van de noordelijke landen, dan heb je zeker een warme trui nodig. Hoe noordelijker je komt, hoe kouder het is.

Wat moet ik morgen aan?

Vandaag ben je warm of juist luchtig gekleed, maar wat moet je morgen aan? Ga uit van het weer van vandaag. Houd er rekening mee dat het weer om kan slaan, waarbij de temperatuur tussen de 1 °C en 5 °C daalt of stijgt.

Heb je een goed weerstation dan doet deze ook voorspellingen voor de volgende dag. Zo weet je direct of het morgen gaat regenen, of de zon schijnt en welke temperatuur het morgen is. Voor een professioneel weerstation betaal je vanaf € 99. Dit is duurder dan de normale stations maar je meet niet alleen de temperatuur maar ook wind, regenval, luchtdruk en nog veel meer.

Herentruien

JACK&JONES

Petrol Industries

Wat doe je aan bij 10 graden?

In het voorjaar maar ook in de herfst ligt de temperatuur vaker rond de 10 °C. Wat doe je aan bij een temperatuur van 10 graden? Het beste kun je dan voor een lange broek gaan, of een jurk/rok met panty of maiilot. Verder doe je een dikke trui aan, of een blouse met hieronder nog een dun truitje. Je hebt met deze temperatuur wel iets met lange mouwen nodig.

Een andere optie is het gebruik van vest. Tegenwoordig zijn er heel veel leuke vesten verkrijgbaar, zowel voor mannen als vrouwen. Een vest kan eigenlijk elk jaargetijde, of het nu zomer of winter is. Bovendien is een vest heel handig om mee op vakantie te nemen. Je weet tenslotte nooit van tevoren of de avonden kouder zijn.

Nog enkele tips

Hier zijn vijf tips om te bepalen wanneer het weer geschikt is om een trui aan te doen:

  1. Kijk naar de temperatuur. Een trui is vooral geschikt om te dragen bij koeler weer, als de temperatuur buiten lager is dan wat je comfortabel vindt. Dit kan variëren, afhankelijk van waar je woont en wat je gewend bent. Over het algemeen is een trui comfortabel bij temperaturen onder de 15 graden Celsius.
  2. Kijk naar de vochtigheid. Bij vochtig weer kan een trui erg comfortabel zijn, omdat het vocht vasthoudt en je lichaam warm houdt.
  3. Kijk naar de wind. Bij winderig weer kan het erg koud aanvoelen, zelfs als de temperatuur niet zo laag is.
  4. Kijk naar het seizoen. In de herfst en winter is een trui meestal een geschikte keuze, maar in de lente en zomer kan het te warm zijn.
  5. Kijk naar je eigen comfort. Het is belangrijk om naar je eigen lichaam te luisteren. Als je het koud hebt, helpt een trui om je warm te houden.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven