1 ei is geen ei, 2 ei is een half ei, 3 ei is een paasei

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Ken je het liedje of versje “1 ei is geen ei, 2 ei is een half ei, 3 ei is een paasei “. Deze drie regels kom je binnen verschillende tradities voor. Toch heeft het nog het meest met Pasen te maken. Vroeger gingen de kinderen met een paasstok door de straten terwijl ze dit liedje zongen. Zo konden mensen horen dat de jongens eraan kwamen.

Paarstraditie: de paasstok

We vieren bijna allemaal Pasen maar niet iedereen weet waar deze feestdag voor staat. Het is een christelijk feest waarbij we vieren dat Jezus uit de dood is opgestaan. Pasen duurt twee dagen (zondag en maandag).

Vroeger werd Pasen heel anders gevierd dan tegenwoordig. De kerk speelde hier een grote rol in. Op school maakten de jongens een paasstok. Op paaszaterdag, dat is de zaterdag voor Pasen, vertrokken de jongens met hun paasstok langs de deuren. Ze zongen een paaslied, dat zo klonk:

Vrouwke, vrouwke, doe uw best,
Haal de eitjes uit het nest
Van de witte hennen,
God zal ze kennen,
Een ei is geen ei,
Twee ei is een half ei,
Drie is een paasei.
Van die wit en van die zwart,
Geef van elk henneke wat.

Hierbij werd er met de paasstok driftig op de grond gestampt. Zo konden de mensen de jongens aan horen komen.

Waarom de paasstok en het lied

1 ei is geen ei, 2 ei is een half ei, 3 ei is een paasei. Je ziet deze drie zinnetjes in het liedje naar voren komen. Waarom gingen de jongens met een paasstok langs de deuren? Het was de bedoeling dat de mensen de jongens eieren, of in het beste geval, geld meegaven. Soms deden de bewoners niet open, uit onwil of omdat ze het gewoon niet hoorden. Er werd dan een vervolg aan het liedje gegeven:

Er is een gaatje in de deur
Daar kijkt een gierige duivel door.

Hierbij sloegen de jongens soms met hun paasstok op de gesloten deur. Wie het nu nog niet hoorde, moest dan wel goed doof zijn!

De deur met eieren bekogelen

Niet altijd werd de deur open gemaakt. Sommige jongens bekogelden de gesloten deur dan met eieren. Niet leuk voor de bewoners.

De jongens liepen de hele dag door het dorp, totdat ze alle deuren hadden gehad. Daarna kwamen de verschillende groepjes weer bij elkaar om de opbrengst te tellen. Vervolgens werd alles afgegeven aan de pastoor of de koster.

Paaszaterdag heet overigens ook wel stille zaterdag. Op deze dag wordt Jezus herdacht, die in zijn graf verbleef. De kerk reikt op deze dag ook geen Heilige Communie uit.

Palmpasen

De zinnetjes 1 ei is geen ei, 2 ei is een half ei, 3 ei is een paasei kom je ook in een andere situatie tegen. De zondag voor Pasen is het Palmpasen. Traditiegetrouw lopen de kinderen dan met een palmpasenstok over straat.

De stok heeft de vorm van een kruis, met slingers versiert en bovenin een broodhaantje. Volgens de oude traditie worden deze stokken, waaraan nog meer lekkernijen kunnen hangen, afgegeven aan oude, zieke of verzwakte mensen. Hierbij zingen de kinderen dit lied:

palm palm Pasen
hei koerei
over enen zondag
krijgen wij een ei
één ei is geen ei
twee ei is een half ei
drie ei is een paasei

Nieuw leven en het versje

Paaseieren staan voor nieuw leven. Uit een ei wordt namelijk een kuiken geboren. In sommige streken geven de mensen elkaar drie eieren cadeau. Hierbij wordt het volgende versje opgezegd:

eenn ei is geen ei
twee ei is een half ei
drie ei is een paasei

De eieren zijn mooi versierd of geschilderd, zoals het met Pasen hoort. Dit maakt het natuurlijk nog leuker om een paasei cadeau te krijgen of te geven.

Eieren ophalen, een traditie

Vroeger was het met Pasen een traditie om eieren langs de deuren op te halen. De opbrengsten hiervan waren dan voor de pastoor of de koster, of ook wel voor de onderwijzer. In sommige streken verdeelden ze de opbrengst onder de kinderen van het dorp.

Het ophalen van de eieren mocht alleen door de jongens gedaan worden. De meisjes werden dus buitengesloten. Dit was voor veel meisjes ontzettend jammer, want ze wilden graag meedoen. Gelukkig kwam je later verandering in.

Het paasei en de betekenis hierachter

Het paasei stond bij de Joden al bekend om zijn betekenis van de opstanding. Bij begrafenissen werden eieren gegeten. Eieren staan voor nieuw leven, met Pasen worden de eieren vrolijk versierd om er feestelijk uit te zien. Bovendien luiden de paaseieren het begin van de lente in, want ook in de lente is er sprake van nieuw leven.

Paaseieren zullen daarom altijd bij Pasen horen. Tegenwoordig wordt er nog maar weinig aan de oude tradities gedaan. Paasstokken, palmpasenstokken, het wordt ieder jaar steeds minder. Daarom zal ook het bekende versje langzaamaan verdwijnen.

Dat is jammer. Oude versjes en kinderliedjes brengen de kinderen wat geschiedenis bij en houdt een traditie in ere. Maar goed, wie kent tegenwoordig nog de 1 ei is geen ei betekenis nog? Weinig.

Het gezegde

“1 ei is geen ei” is een Nederlands spreekwoord dat betekent dat één ei niet genoeg is om een volledige maaltijd te maken. Of om een recept te bereiden. Het suggereert dat meerdere eieren nodig zijn om een maaltijd te maken. Dit spreekwoord kan je ook figuurlijk gebruiken om aan te geven dat je niet afhankelijk moet zijn van slechts één bron of optie.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven