Luchtstroom meten in huis

Bijgewerkt: 25 januari 2023

Je kent het wel: je zit op de bank en voelt ineens een luchtstroom langs je heen gaan. De oorzaak zit hem in tocht en vocht. Meestal ontstaat dit doordat je woning niet goed geïsoleerd is. Je merkt niet alleen een luchtstroom, ook ervaar je vochtproblemen en groeien er schimmels op muren.

Een beetje luchtstroom is altijd goed, dit zorgt namelijk voor de aanvoer van verse lucht. Maar wanneer dit voor klachten zorgt dan is het belangrijk om de luchtstroom te meten.

Zo werken luchtstromen in huis

Het is vrij normaal dat een woning voorzien is van luchtstromen. Dit ontstaat door de verplaatsing van warme en koude lucht. Warme lucht is lichter en stijgt op. Vervolgens verplaats deze warmte zich langs het plafond, koelt af en daalt weer naar beneden.

Zodra koude lucht bij de verwarming aankomt stijgt deze opnieuw op. Omdat je in de wintermaanden stookt ervaar je ook sneller een luchtstroom in huis. In de zomermaanden is deze stroming ook aanwezig maar in mindere mate. Bovendien heb je er dan ook minder last van omdat een koele lucht juist dan prettig aanvoelt.

Tocht in huis

Er is een groot verschil tussen luchtstroom en tocht. Een normale luchtstroom is goed, het houdt de lucht in beweging. Hierdoor wordt zuurstof goed door de woning verspreid. Tocht ontstaat door luchtdruk verschillen, vaak als gevolg van warmte of vocht. Hierdoor gaat de lucht zich ongewenst verplaatsen.

Het verschil tussen luchtstroom en tocht zit hem in de ervaring hiervan. Luchtstroom wordt door veel mensen niet als hinderlijk gezien, tocht is dat wel. Wanneer je het echt professioneel wil uitdrukken dan is tocht eigenlijk niks anders dan een verplaatsende luchtstroom van een hoge naar een lage druk.

Oorzaken van tocht

Tocht wordt vaak veroorzaakt door koudeval. Warme lucht koelt dan snel op koude oppervlaktes af. Dit zie je bij slecht geïsoleerde woningen al snel ontstaan. Verder zijn naden en kieren de veroorzaker van tocht in huis. Ook ontstaat tocht tussen warme en koude ruimtes. Bijvoorbeeld wanneer je de woonkamer verwarmt en de hal niet. In dit geval kan er een luchtstroom onder de deur doorgekomen.

Luchtstroom meten in huis

Het is vrij eenvoudig om de luchtstroom in huis te meten. Je hebt hier alleen maar enkele kaarsen voor nodig. Zet wat kaarsen op een plekje neer waarvan je vermoedt dat dit de bron van tocht is. Steek deze kaarsjes aan.

Wanneer de vlammetjes snel wapperen dan betekent dit dat er ergens een luchtstroom aanwezig is. Let goed op de snelheid waarmee de vlammetjes wapperen. Hoe wilder ze tekeergaan, hoe meer tocht hier aanwezig is. Kijk ook in welke richting de vlammetjes worden geblazen want dit zegt iets over de luchtstroming in huis.

Tip: de luchtstroom meten in huis kan ook met een professionele luchtstroommeter. Dit apparaatje is verkrijgbaar vanaf ongeveer 139 euro.

Hier vind je dit apparaat

Tochtige plekken in huis

Er zijn een aantal plekken in huis waar er altijd wat meer luchtstroom aanwezig is. Dit is bijvoorbeeld het geval bij ramen en deuren. Vooral bij een deur kan er flink wat tocht ontstaan. Dit ontstaat door kieren tussen de deur en de deurpost. Hierdoor ontsnapt er warme lucht naar buiten en is er ook sprake van koudeval. Het gevolg is een koude tocht.

Voel met je hand rondom de buitendeuren. Wanneer het hier koud aanvoelt dan is dit een signaal dat er warmte verloren gaat. Niet alleen zonde van je stookgedrag, ook is dit de veroorzaker van die koude luchtstroom die je voelt.

Bij tocht rondom buitendeuren is het aan te raden om er gordijnen voor te hangen. Dit helpt echt tegen een koude luchtstroom! Bevestig ook zeker tochtstrippen rondom de deuropening.

Hetzelfde geldt voor ramen: ook hier kan het aardig tochtig zijn. Ook dit controleer je door met je hand langs de kozijnen te voelen. Maak eventueel gebruik van een kaars om er zeker van te zijn of het bij ramen tocht. De oplossing: gordijnen ervoor hangen en tochtstrippen aanbrengen.

Tocht door de vloer

Het komt gelukkig niet zo vaak voor maar luchtstroom kan ook via de vloer omhoog komen. Dit heeft niet direct met je vloerbedekking maar eerder met de kruipruimte te maken. In dit geval zul je de kruipruimte moeten isoleren. Dit is geen heel goedkope oplossing maar wel de beste manier om van een tochtige vloer af te komen.

Een koude luchtstroom door de brievenbus

Ook de brievenbus is een veroorzaker van een koude luchtstroom in huis. De oplossing is heel eenvoudig: breng een brievenbusborstel aan. Hiermee voorkom je tocht die door de brievenbus naar binnen komt.

Kies liever voor een wat luxere tochtborstel waarvan je zeker weet dat hij zijn werk goed doet. De hele goedkope modellen laten toch nog warme lucht ontsnappen.

Tocht vanaf de zolder

Warme lucht stijgt op en komt op zolder terecht. Wanneer je geen dakisolatie hebt dan verdwijnt de warme lucht snel. Er ontstaat dan een luchtstroom die steeds verder afkoelt. Misschien merk je dit niet direct omdat de zolder gesloten is. Maar je ziet het wel op de energierekening terug.

Luchtstroom meten op de zolder? Ook dit doe je weer met kaarsen. Blijf er altijd bij, het is gevaarlijk om kaarsen zonder toezicht te laten branden.

Probeer dakisolatie aan te brengen, iets dat je ook goed zelf kunt doen. Op zolder hoeft de isolatie niet perfect uit te zien tenzij je de zolder als slaapkamer, werkkamer of hobbyruimte gebruikt. Gebruik glaswol of steenwol en bevestig dit het tegen het dak. De ideale manier om te isoleren en je zolder tochtvrij te maken.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven