Maken mannen of vrouwen meer ongelukken in het verkeer

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat vrouwen veel voorzichtiger rijden. Toch is het niet zo dat ze hierdoor minder ongelukken veroorzaken. Het gaat bijna gelijk op maar het schadebedrag tussen deze twee groepen verschilt wel enorm.

Brits onderzoek wijst uit dat vrouwen beter rijden

Er heerst al jarenlang de discussie: wie kan er beter rijden, mannen of vrouwen? Uit een Brits onderzoek is gebleken dat vrouwen het toch beter doen. Er werden ruim 1400 automobilisten op verschillende punten beoordeeld. Zo bleek dat vrouwen zich beter aan de snelheid houden en minder vaak een bocht afsneden. Ook doen vrouwen niet zo snel aan bumperkleven.

Het is een feit dat Britse mannen wat agressiever rijden. Aan de hand hiervan wordt gezegd dat ze ook meer ongelukken veroorzaken. Toch klopt dit niet, aldus het Brits onderzoek.

De ANWB zegt dat mannen veiliger rijden

Dan hebben we nog onze eigen ANWB die ook onderzoek heeft gedaan naar het rijgedrag van mannen en vrouwen. Ruim 41.000 automobilisten reden met een speciale Veilig Rijden-app rond. Zo kon de ANWB het rijgedrag monitoren.

Uit dit onderzoek bleek dat mannen veiliger rijden dan vrouwen. Juist dit wakkert weer de discussie aan. Je ziet dat verschillende onderzoeken elkaar tegenspreken. Het is in ieder geval duidelijk dat de uitslag van een onderzoek ook per land kan verschillen.

Kijk je naar Nederlandse vrouwen dan rijden ze inderdaad wat slechter dan Nederlandse mannen. Terwijl dat in andere landen weer heel anders uit kan pakken. Dus voor eens en voor altijd: Nederlandse vrouwen veroorzaken inderdaad meer ongelukken in het verkeer, maar dit verschil is minimaal.

Altijd zicht op baby tijdens het autorijden.

Mannen en vrouwen maak je net zoveel brokken in het verkeer

Het is een feit dat vrouwen vaak voorzichtiger rijden. Je zou hierdoor denken dat ze minder ongelukken veroorzaken. Sorry dames maar ondanks dat voorzichtige rijden gaat het echt niet beter. Juist die voorzichtigheid kan ervoor zorgen dat er sneller een ongeluk ontstaat. Dit komt omdat er niet goed wordt doorgereden en dat leidt tot verwarring. Zo kan een achteropkomende auto denken dat zijn voorganger doorrijdt, maar wanneer die veel langzamer gaat dan normaal dan zit hij er bovenop.

Verschillende onderzoeken spreken elkaar een beetje tegen. Het ene onderzoek zegt dat vrouwen net zo vaak ongelukken maken als mannen. Terwijl het andere onderzoek zegt dat mannen vaker ongelukken veroorzaken. Wat is nu waar?

Vrouwen rijden minder schade

Het is (in Nederland) zo dat vrouwen iets meer ongelukken in het verkeer maken. Wel is het zo dat het schadebedrag van vrouwen fors lager uitvalt. De schade die mannen aan hun auto krijgen of bij anderen oorzaken ligt ruim 14% hoger dan bij vrouwen.

Juist door de hogere schadebedragen wordt vaak gedacht dat mannen meer brokken in het verkeer blijken. Maar dat is dus niet zo.

Wist je dat autoradio’s steeds slimmer worden?
Bekijk ze maar eens

Op deze wegen gedurende meeste ongelukken

Er is niet alleen een verschil tussen mannen en vrouwen met betrekking tot rijgedrag, ook zijn bepaalde wegen ronduit gevaarlijk. Op sommige Nederlandse wegen gebeuren de meeste ongelukken. De meeste verkeersongevallen vinden plaats op kruispunten en N-wegen. Dit zijn provincie-doorgangswegen.

De meeste ernstige verkeersongelukken vinden op dit soort N-wegen plaats. Deze wegen zijn zo gevaarlijk dat ze goed zijn voor maar liefst 62% van de dodelijke verkeersongelukken. Rijd je op zo’n weg dan is het toch even oppassen geblazen. Wist je trouwens dat mensen uit Utrecht en Drenthe het veiligst rijden? Hier gebeuren beduidend minder ongelukken dan in andere provincies.

Overigens is er niet alleen in Nederland zo ernstig, ook in andere landen loop je soms meer risico. De kans op een verkeersongeluk is het grootst in de landen België, Duitsland, Oostenrijk en Portugal.

Leeftijd speelt ook een rol

Stel dat je een jongen van 18 jaar bent en je rijdt op een N-weg. Dan is de kans dat je een ernstig verkeersongeluk krijgt veel groter dan bij andere mensen. Jongeren van 18-24 jaar hebben 4,5 keer zoveel kans om een ernstig ongeluk te veroorzaken. Ja je leest het goed: jongeren veroorzaken meer verkeersongelukken dan volwassenen. Hierbij is er ook nog verschil tussen jongens en meisjes, want jonge mannelijke automobilisten rijden veel agressiever.

Automobilisten van 30 tot 65 jaar rijden het veiligst, terwijl jongeren van 18 tot 24 jaar het meeste risico lopen. Om die reden is een tijd geleden het puntenrijbewijs ingevoerd.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven