Leegstand omzeilen: heffing vermijden

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Een huis is bedoeld voor bewoning. Soms komt het huis leeg te staan, bijvoorbeeld bij renovatie of verhuizing. Wanneer het lange tijd niet bewoond wordt, moet je leegstandsheffing (België) of verhuurdersheffing (Nederland) betalen. Wil je dit soort kosten vermijden? Dan moet je leegstand omzeilen. In dit artikel lees je hoe je dit doet.

Wat is leegstand?

Wanneer op een adres niemand staat ingeschreven, spreek je van leegstand. Verder is er geen gebruiker of economische activiteit bekend. Er is namelijk een verschil tussen administratieve- en feitelijke leegstand.

Sommigen hebben een vakantiewoning of tweede woning. Dit staat een tijd leeg, maar het wordt niet als leegstand gezien. Dit komt omdat er sprake is van energieverbruik, ook al is dit niet elke maand.


Waarom leegstand omzeilen?

Wanneer een woning of pand een tijd leeg staat, brengt dit extra kosten met zich mee. Je betaalt dan namelijk een heffing aan de gemeente.

In Nederland mag een woning maximaal 6 maanden leegstaan. In België is dit 12 maanden. Hierna moet de eigenaar of beheerder de lege woning bij de gemeente melden. Op dat moment krijg je met de heffing te maken, maar alleen in België. Door leegstand te omzeilen voorkom je deze extra kosten.

Leegstandsheffing in België

In België geldt er heffingen op leegstaande woningen. Dit heet de leegstandsheffing. Het gaat om een regeling die sinds 2010 van kracht is. Het is bedoeld ter leegstandsbestrijding.

Het is niet te zeggen hoe hoog de heffing is. Belgische gemeenten zijn namelijk vrij in het bepalen van het belastingtarief. Is kan de heffing alleen op de eigenaar van de woning te verhalen. Maar bijvoorbeeld niet op de vorige of toekomstige huurder.

Verhuurderheffing in Nederland

De Nederlandse verhuurderheffing geldt voor verhuurders in de gereguleerde sector, zoals woningcorporaties. Tot het jaar 2022 gold de verhuurdersheffing ook op leegstaande woningen. Maar die is afgeschaft (bekendgemaakt in december 2021).

Nederlandse leegstaande woningen mogen tijdelijk worden verhuurd. Hierbij geldt de normale huurbescherming dan niet. Deze regeling is om grote leegstand te voorkomen. Maar ook om mensen aan een betaalbare woning te helpen.


Zo kun je leegstand omzeilen

In Nederland is het dus niet erg wanneer een woning een tijdje leegstaat. Maar in België krijg je met extra kosten te maken. Daarom is leegstand omzeilen zo belangrijk. Maar hoe doe je dit precies?

Je moet weten dat Belgische gemeenten niet van leegstand houden. Nederlandse gemeenten ook niet, maar in Nederland zijn de regels anders. In België wordt leegstand met een soort boete bestraft, de leegstandsheffing.

Om dit te voorkomen is het soms handig om opschorting aan te vragen. Dit doe je wanneer je de nieuwe eigenaar van een leegstaand huis bent. Of wanneer het huis onbewoond verklaard is. Wanneer je opschorting aanvraagt hoef je gedurende de eerste twee jaar geen heffing te betalen.

Andere manieren om leegstand te omzeilen

Stel dat een flinke overstroming je huis verwoest. Hierdoor kun je er een tijd niet in wonen. Omdat het ook nog eens veel tijd en geld kost om je huis weer bewoonbaar te maken, krijg je met leegstand te maken. In dit geval kun je leegstand omzeilen door aan te tonen dat je met een ramp te maken had.

Soms krijg je met overmacht te maken. Bijvoorbeeld omdat je eerder het huis zou betrekken, maar dit door omstandigheden niet kan. Zoals de verbouwing of renovatie die vertraging oploopt. Geef dit bij de gemeente aan, op die manier kun je het ook omzeilen.

Wat je bij het renoveren van de woning moeten doen

Ga je voor langere periode de woning renoveren? Grote kans dat je tijdelijk de woning uitgaat, waardoor het leegstaat. In dit geval vraagt de gemeente altijd om een renovatieschema.

In dit schema is een tekening of schets van de geplande werkzaamheden aanwezig. Ook maak je een fotoreportage van de delen van de woning die je gaat renoveren. Daarnaast is het belangrijk dat je een beschrijving van de geplande werkzaamheden opgeeft. Ook wil de gemeente weten wat de verwachte kosten zijn.

Het is veel wat er gevraagd wordt, maar alleen zo is duidelijk dat het ook echt om een renovatie gaat. En niet een manier om leegstandsheffing te ontlopen.

Wanneer het je enige woning is

Is het huis de enige woning en ook je hoofdverblijfplaats? Dan is het belangrijk om je hier officieel in te schrijven. Doe je dit niet dan staat het huis leeg en moet je heffing of zogenaamde krotbelasting betalen.

Een tweede woning (vakantiewoning)

Steeds meer mensen schaffen een tweede woning aan, vaak als vakantiewoning. Soms ook om vanuit de tweede woning werken. Dit is handig wanneer je veel thuis werkt, maar dit niet vanuit je eigen woning wil doen.

Een tweede woning staat vaak leeg. Maar wanneer de gemeente kan zien dat er regelmatig energie wordt verbruikt, dan weten ze dat het hier om een tweede woning of een vakantiewoning gaat. Dan moet het energieverbruik ook reëel zijn. Bijvoorbeeld in de wintermaanden, wanneer je gedurende één tot twee weken elke dag aan het stoken bent. Dan is wel duidelijk dat hier iemand verblijft.

Leegstand omzeilen wanneer de vakantiewoning lang leegstaat

Misschien heb je een tweede woning of vakantiewoning in je bezit, maar je doet er helemaal niks mee. Wanneer je in België woont is het belangrijk om leegstand van de vakantiewoning te voorkomen. Dit doe je door enkele weken per jaar de woning te stoken, maar ook iemand aanwezig te laten zijn.

Je zou bijvoorbeeld de vakantiewoning kunnen verhuren. Of je gaat er af en toe zelf naartoe, verblijft er enkele dagen en klust wat aan de woning. Dat is de enige manier om te voorkomen dat je belasting of heffing moet betalen.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Eén gedachte over “Leegstand omzeilen: heffing vermijden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven