Behang op canvas plakken

Bijgewerkt: 5 februari 2024

Wil je persoonlijkheid aan je muren brengen? Behang op canvas plakken, je hoort er niet vaak over. Maar het is wel een creatieve manier om je (slaap)kamer een unieke uitstraling te geven. Maak je eigen schilderij met behulp van behang en canvas. Iedereen kan het, en met de DIY-uitleg is het ook nog eens hartstikke makkelijk.

Unieke en gepersonaliseerde kunstwerken

Creëer unieke kunstwerken met drie producten die overal verkrijgbaar zijn: behang, plaksel en een canvas doek. Deze kunstwerken zijn leuk voor aan je eigen muren. Maar wist je dat je ze ook kunt verkopen? Mensen zijn altijd op zoek naar unieke kunstwerken. Ben jij een van de eersten die hier geld mee gaat verdienen?

Of je het nu voor jezelf of als verdienmodel doet, het is belangrijk dat het resultaat mooi wordt. Met deze DIY-tutorial ben je een echte kunstenaar.

Benodigde materialen

Eerst is het belangrijk dat je de benodigde materialen in huis haalt. Bepaal vooraf de afmeting van je kunstwerk. Canvasdoeken zijn in verschillende afmetingen verkrijgbaar. De kleinste maat is 10 × 10 cm. Maar je hebt ook canvasdoeken of panelen van 40 × 100 cm, en zelfs van 100 × 200 cm. Die laatste zijn niet goedkoop, houd hier rekening mee.

Benodigdheden

 • Canvasdoek
 • Behang
 • Behanglijm
 • Behangborstel of roller
 • Schaar of een snijmes
 • Liniaal
 • Potlood
 • Eventueel een primer voor canvas (optioneel)

Voorbereiden van het canvas

Het is belangrijk dat je een egale ondergrond voor het behang hebt. Normaal hoef je het canvas niet te verven of van een basislaag te voorzien. Maar soms kan dit toch beter zijn. Bijvoorbeeld omdat de onderlaag te glad is. Behang fixeert het beste op een stugge ondergrond. Je kunt canvas primen met een witte acrylverf of een primer die geschikt is voor canvas.

Meet en snij het behang

Denk vooraf goed over het soort behang na. Bijvoorbeeld een patroonbehang of met een afbeelding. Maar je kunt elk gewenst ontwerp of kleur gebruiken. Het leukste is wanneer je voor een patroon of afbeelding gaat. Een neutraal kleurbehang is vrij nutteloos, dan kun je het canvas net zo goed schilderen.

Meet het canvas op. Snijd het behang op maat, waarbij je ervoor zorgt dat behang iets groter is dan het canvas.

Breng behang aan

Neem een behangborstel of roller en breng hiermee behanglijm op het canvas aan. Dus niet op het behang zelf. Zorg dat je het hele oppervlakte van het canvas bedekt. Hierbij is het belangrijk dat je niet teveel lijm gebruikt. Het mag er zeker niet vanaf druipen. Zorg voor een dunne en gelijkmatige laag.

Plaats het behang

Neem het op maat gesneden behang en breng dit op het met lijm bedekte canvas aan. Zorg dat het behang recht is en goed uitgelijnd met het canvas.

Druk luchtbellen eruit

Er zullen altijd een of meerdere luchtbellen ontstaan. Gebruik je handen of een zachte doek om eventuele luchtbellen onder het behang te verwijderen. Werk hierbij altijd vanuit het midden naar de buitenkanten toe. Op deze manier duw je de luchtbellen naar de randen.

Snijd het overtollige behang af

Wacht totdat het behang stevig op het canvas zit en de lijm volledig is opgedroogd. Hoe lang dit duurt is afhankelijk van het type lijm (kijk op de verpakking). Gebruik een schaar of snijmes en een liniaal om het overtollige behang langs de randen van het canvas af te snijden.

Eventueel: vernissen

Wanneer je dit mooi vindt, kun je hierna nog een vernislaag op het behang aanbrengen. Dit zorgt voor een glanzende en matte afwerking. Bovendien breng je bescherming aan, zodat je kunstwerk beter tegen vocht bestand is.

Leuke ideeën voor behang op canvas

Ben je op zoek naar creatieve ideeën voor het gebruik van behang op canvas? Maak zelf prachtige kunstwerken en decoratieve stukken. Hieronder vind je enkele leuke ideeën.

 • Abstracte kunst: maak abstracte kunstwerken met kleurrijke en geometrische behangstukken.
 • Botanische prints: gebruik behang met bladeren, bloemen en takken.
 • Stadsgezichten: koop behang met stadsgezichten, voor een stedelijke uitstraling.
 • Dierenportretten: maak realistische kunstwerken waarbij je gebruik maakt van dierenbehang.
 • Kinderkamerdecor: versier de kinderkamer met vrolijk behang op canvas. Kies voor kindvriendelijke ontwerpen.
 • Citaten: zoek naar behang met inspirerende citaten, ideaal voor decoratieve kunstwerken.
 • Zonsondergang of zonsopgang: creëer een rustgevende sfeer met behang dat de schoonheid van zonsondergang/opgang vastlegt.
 • Seizoensgebonden kunst: pas je kunstwerken aan de seizoenen aan, bijvoorbeeld de lente of de winter.
 • Retro onderwerpen: gebruik retro behang schoon om een vleugje nostalgie aan de ruimte toe te voegen.
 • Reisinspiratie: plak behang met kaarten, kom passen op foto’s van exotische bestemmingen op canvas. Altijd een tropisch en vrij gevoel!

Denk verder aan behang met landschappen, stripfiguren of geometrische patronen. Voor elke ruimte maak je een uniek kunstwerk.

Kunst van gerecycleerd behang

Heb je net een kamer behangen? Gooi oude restjes behang niet weg. Deze restjes zijn ideaal om behang op canvas te plakken. Van kleine stukjes kun je ook een unieke collage maken.

Wat kost het?

Wanneer je een canvasschilderij koopt, betaal je tussen de € 18 en € 30 (afmeting 60 × 40 cm). Maar waarom zou je niet je eigen unieke schilderij maken? Niet alleen leuk om te doen, het bespaart je ook geld. Bovendien creëer je een kunstwerk dat (bijna) niemand anders heeft.

Voor een enkel canvaspaneel (ook wel schildersdoek) betaal je € 5 tot € 8 per stuk. Kijk of je ergens een restje behang hebt liggen, of dit van iemand kan krijgen. Moet je behang kopen? Een behangrol met een lengte van vijf meter kost tussen de € 15 en € 30, afhankelijk van de opdruk en de kwaliteit.

Behanglijm kost ongeveer € 13 per 2,5 kg. Omdat deze artikelen niet ‘los’ of in het klein verkrijgbaar zijn, is het beter om meerdere kunstwerken tegelijk te maken. Voor het maken van 10 canvasschilderijen met behangpapier ben je het volgende kwijt (gemiddelde prijzen):

 • 10 keer blank schildersdoek: € 50
 • 1 rolbehang: € 20
 • 1 emmer behanglijm: € 13

In totaal € 83, waarbij een enkel kunstwerk ongeveer € 8,30 aan kosten met zich meebrengt. Dit is veel goedkoper dan een canvasschilderij kopen. Bovendien kun je jouw ‘behang op canvas’ creaties verkopen, waarbij je makkelijk tussen de € 15 en € 25 per kunstwerk kunt vragen. Het levert dus ook nog wat op.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven