Laat je ripped jeans niet verder scheuren

Bijgewerkt: 25 februari 2024

De ripped jeans is al jarenlang een modetrend. De gescheurde of versleten spijkerbroek is vooral onder jongeren erg populair. Ook zie je steeds meer volwassenen hierin rondlopen. Het heeft een stoere en eigentijdse uitstraling. Helaas kunnen die scheuren en gaten langzaam groter worden. Zorg dat je ripped jeans niet verder scheurt.

Stevige spijkerstof

Spijkerbroeken zijn van oorsprong werkboeken. Spijkerbroekstof (denim) is van 100% katoen met een inslag van minimaal twee kettingdraden. Draadnagels verstevigen de naden (vandaar de benaming). Zolang er geen scheuren of gaten inzitten, kan een spijkerbroek jarenlang mee.

In de jaren 70 werd de ripped jeans binnen de punkbeweging populair. Inmiddels kom je ze overal tegen. Die kunstmatig aangebrachte scheuren zorgen wel voor zwakke plekken in de stof.

Zo snel scheurt een ripped jeans uit

Meestal blijft een ripped jeans tot 12 maanden na aankoop mooi. Hoe vaker je hem draagt en wast, hoe eerder er slijtage optreedt. Deze slijtage ontstaat ook doordat je aan de stof, en met name de scheuren, trekt.

Het is niet te voorkomen dat de scheuren langzaam groter worden. Afhankelijk van de kwaliteit en hoe vaak je hem draagt, gebeurt dit binnen 6 tot 18 maanden na aankoop. Een hoge kwaliteit jeans kan tot wel 24 maanden in originele staat blijven.

Zo zorg je ervoor dat je ripped jeans niet verder scheurt

Een gescheurde of versleten spijkerbroek kan bij aankoop duurder zijn dan een normaal model. Daarom is het belangrijk om verder inscheuren te voorkomen. Gelukkig kan dit met een aantal eenvoudige hulpmiddeltjes die je gewoon thuis hebt liggen.

De stof scheurt altijd naar de zijkanten toe. Daarom moet je de zijkanten van de scheur verstevigen. Dit heb je ervoor nodig:

  • Stukjes jeans die opstrijkbaar zijn
  • Een strijkijzer

Snelfix opstrijkbaar reparatiedoek jeans

Heb je geen strijkijzer? Gebruik dan je stijltang of krultang. In ieder geval iets dat flink wat warmte afgeeft en waarmee je de stukjes stof aan kunt drukken.

Neem de opstrijkbare jeans en knip hier twee kleine rechthoekjes uit. Draai de broek binnenstebuiten en leg het gedeelte met de scheuren naar boven toe. Neem een stukje strijkbare jeans en leg dit aan de zijkant van de scheur. Strijk het lapje stof op de broek. Doe dit ook met de andere kant van de scheur.

Heb je geen opstrijkbare jeans? Dit kan ook met andere stukken stof. Kies in ieder geval wel voor een kleur die goed met de kleur van de spijkerbroek matcht.

Een stukje stof erop naaien

Opstrijkbare stof wordt ook wel als reparatiepatch verkocht. Heb je dit niet in huis of geen tijd om het te halen? Gebruik dan een stevig stukje stof, bijvoorbeeld uit een oude spijkerbroek. Naai dit met hele fijne steken aan de zijkanten van de scheuren (uiteraard aan de binnenkant van de broek).

Gebruik bij voorkeur een witte draad, omdat veel spijkerbroeken met witte draad zijn geweven. Mocht dit een afwijkende kleur zijn, zoek dan een kleur draad die hierbij past.

Ripped jeans niet verder laten scheuren door de zijkanten dicht te naaien

Een andere optie is de zijkanten van de scheuren als het ware dichtnaaien. Hiermee verstevig je de zijkanten, zodat de scheur niet groter wordt. Nadeel van deze methode is dat je de stof aan de zijkant van de scheuren een beetje samentrekt. Gebeurt dit niet netjes, dan blijf je dit zien.

Stukje stof met lijm plakken

Dan kun je ook nog een stukje verstevigende stof aan de zijkanten van de scheur plakken. Hiervoor heb je goede textiellijm nodig. Probeer dit niet met secondelijm, dit wordt keihard. Textiellijm oftewel kledinglijm hecht textielmaterialen moeiteloos aan elkaar. Je ziet niet dat het aan elkaar is gehecht, iets dat je bij naaien wel een beetje ziet.

Textiellijm is transparant en zorgt voor een uitstekende hechting. Hierbij is het wel belangrijk dat je voor de betere merken zoals Pattex en Bison kiest. Koop zeker geen goedkope textiellijm van de Action, de Zeeman of de Wibra. Ondanks dat deze lijmen het redelijk doen, zijn ze niet sterk genoeg om je ripped jeans niet verder te laten scheuren.

Tips over het wassen van je ripped jeans

Wanneer je een spijkerbroek wast wordt de stof niet alleen nat maar ook een stuk zachter. Daarom moet je natte jeans voorzichtig behandelen. Hang de broek bij voorkeur aan het wasrek te drogen. Dit kan zowel binnen als buiten, afhankelijk van het weer.

Liever gebruik maken van de wasdroger? Houd er dan rekening mee dat kleding in de wasdroger ruw tegen elkaar aan gedrukt worden. Het komt vaker voor dat kleding zelfs helemaal in elkaar verstrikt raakt. Wanneer een ander kledingstuk in de scheur van je ripped jeans terecht komt, kan deze nog verder uitscheuren.

Om dit te voorkomen doe je de ripped spijkerbroek in een aparte waszak, en vervolgens met de andere kleding in de droger. Zo blijft de jeans goed beschermd.          

Weetje: dit is hoe ze ripped jeans maken            

Een traditionele methode om een versleten jeans te maken is met behulp van schuurpapier of schuurmachines. Dit proces zorgt voor wrijving en slijtage op specifieke delen van de spijkerbroek.  Ook met de hand scheuren en gaten maken is iets dat in sommige landen gebruikelijk is. Bijvoorbeeld met behulp van messen, scharen of andere gereedschappen.

Sommige fabrikanten maken gebruik van chemische stoffen om bepaalde delen van de stof te verzwakken. Hierdoor ontstaan scheuren en gaten. Een moderne techniek is lasertechnologie. Middels een laser worden specifieke delen van de stof verbrand of verzwakt. Lasertechnologie werkt zeer precies en is geschikt voor het produceren van grote partijen ripped jeans. Nu weet je in ieder geval hoe deze trendy spijkerbroek ontstaat.                                 

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven