Knieklachten na de zwangerschap

Bijgewerkt: 29 januari 2023

Na 9 maanden zwangerschap is het zover, je houdt je pasgeboren zoon of dochter in de armen. De eerste periode moet het lichaam herstellen van de zwangerschap en bevalling. Dit gaat vrij snel, na 6 tot 10 weken ben je weer de oude. Sommige vrouwen ervaren knieklachten na de zwangerschap. Pijnlijke gewrichten komen vaker voor, over het algemeen verdwijnen deze klachten vanzelf. Is er sprake van een pijnlijke knie, dan is er misschien meer aan de hand.

Gewrichtspijn na de bevalling

Het komt best bij meerdere vrouwen voor; gewrichtspijn na de zwangerschap. Het gaat om pijn in de heupen, knieën of andere gewrichten. In de ochtend zijn de klachten op zijn hevigste, dit wordt startpijn genoemd. Dit heeft met de hormonen te maken.

In de meeste gevallen verdwijnen de klachten binnen drie tot zes maanden na de bevalling. Het kan best voorkomen dat de klachten tot 1 jaar na de bevalling aan blijven houden. Er moet in ieder geval wel vermindering van de klachten merkbaar zijn. Is dit niet het geval, ga dan met deze klachten langs de huisarts. Ook kun je advies vragen aan een fysiotherapeut.

Aanrader: kniebrace ter ondersteuning (vanaf € 5,50)

Knieklachten en pijn in de knie

Tijdens de zwangerschap kun je last krijgen van knieklachten of vocht in de knie. Toegenomen lichaamsgewicht en een gebrek aan beweging zorgt voor verzwakte spieren. Ook houd je tijdens de zwangerschap meer vocht vast, wat soms merkbaar is in de knie.

Je zou denken dat deze knieklachten na de bevalling verdwijnen. Helaas, was het maar zo. Het lichaam heeft echt tijd nodig om te herstellen. Door zwangerschapshormonen zijn de gewrichten allemaal wat soepeler geworden. Dit komt vanzelf weer goed, na enkele weken tot maanden voelt alles weer stabiel aan.

Oorzaken van pijn in de knie

Naast een zwangerschap kan pijn in de knie ook andere oorzaken hebben. Hieronder volgen de meest voorkomende oorzaken van pijn in de knie of knieklachten.

  • Overbelasting van de kniespieren
  • Uitrekken of scheuren van kniebanden en kruisbanden
  • Knie ontwrichting
  • Infectie
  • Reuma
  • Kniekuilcyste
  • Gebroken kniebot
  • Beschadiging van de kniepees
  • Beknelde zenuw
  • Kneuzing
  • Verstuiking of verzwikking
  • Knieslijmbeursontsteking
  • Knie zit op slot

Ook een onderliggende aandoening of afwijking kan de oorzaak zijn. Denk hierbij aan fybromyalgie, reumatoïde artritis, een hardloopblessure of een gewrichtsmuis.

Wist je trouwens dat knieklachten ook tijdens de bevalling kunnen ontstaan? Sommige vrouwen zetten zoveel kracht, hierbij ontstaat er overbelasting van bepaalde gewrichten. Op het moment van bevallen merk je hier niks van. De knieklachten komen pas na de bevalling naar boven. De gevolgen van deze overbelasting verdwijnen vanzelf. Gemiddeld duurt dit enkele dagen tot weken.

Symptomen pijnlijke knie na de zwangerschap

Er zijn veel verschillende oorzaken voor knieklachten te vinden, deze hebben allemaal weer verschillende symptomen. Wat wel allemaal hetzelfde is, is de pijn die je voelt. Het kan hierbij om een constante kniepijn gaan, of soms aanwezig. De pijn kan uitstralen naar het bovenbeen of onderbeen.

Bekijk ook goed waar je precies pijn in de knie ervaart. Is dit aan de voorkant, aan de buitenkant, binnenkant of achterkant? Geef de locatie van pijn zo duidelijk mogelijk aan, dan kan de arts of fysiotherapeut een onderzoek verrichten.

Naast pijn ervaar je andere symptomen of klachten zoals:

  • Pijn bij buigen van het been
  • Pijn bij strekken van het been
  • Roodheid
  • Warm aanvoelen van de knie
  • Zwelling

Heb je last van bovenstaande symptomen, dan hoort dit niet bij de normale knieklachten na de bevalling.

Wat je zelf kunt doen

Probeer eerst de oorzaak van knieklachten na de zwangerschap te vinden. Heb je onlangs een verkeerde beweging gemaakt of intensief gesport, dan is de kans groot dat kniepijn hieraan gerelateerd is. Neem enkele dagen rust zonder de knie te zwaar te belasten. Lichte beweging is wel goed, dit voorkomt stijf worden van de spieren.

Soms is het beter om de knie te koelen. Na een verstuiking of spierscheur de plek koelen zorgt ervoor dat pijn en zwelling afnemen. Het koelen doe je met behulp van een speciale coldpack. Heb je geen coldpack, gebruik dan een boterhamzakje met ijsblokjes. Wikkel het koelinstrument goed in een theedoek of lap stof. Hiermee voorkom je bevriezing van de huid. Koel gedurende 10 tot 20 minuten, hiermee bereik je het grootste effect. Het is niet aangetoond dat koelen het herstel bevordert. Het zorgt in ieder geval voor afname van de pijn.

Zorg voor voldoende inname van vitamine D. Je zal niet de eerste zijn die na de zwangerschap een vitamine D tekort heeft: laat dit testen bij de huisarts. Bij een laag vitamine D-gehalte krijg je regelmatig een ampul vitamine D, vaak onder de naam d-cura.

Laat je gelijk testen op vitamine B12. Een tekort hieraan kan een oorzaak zijn van pijnlijke gewrichten.

De knie intapen

Ter ondersteuning van de knie en het kniegewricht wordt intapen soms aangeraden. Dit wordt vooral bij een sportblessure met bijbehorende knieklachten gedaan. Hiervoor gebruik je speciale sporttape. Deze tape vermindert de pijn, verdrijft overtollig vocht en verstevigt de gewrichten. Daarnaast zorgt sporttape ervoor dat het kniegewricht op de goede plek blijft zitten.

Sporttape is waterbestendig, je kunt er zelfs mee douchen en zwemmen. Op het internet vind je verschillende instructiefilmpjes. Zo leer je hoe je sporttape of patella taping aanbrengt. Lukt het niet zelf of twijfel je, vraag dan hulp aan een fysiotherapeut of ervaringsdeskundige.

Diagnose

Blijf je last houden van een pijnlijke knie of knieklachten na de zwangerschap, ga dan langs de huisarts. Deze verricht een eerste onderzoek. Soms is vervolgonderzoek nodig, bijvoorbeeld door het maken van een scan of röntgenfoto.

Afhankelijk van de diagnose ontvang je een advies of doorverwijzing naar de fysiotherapeut of een specialist.

Behandeling van knieklachten

Bij knieklachten is behandeling soms noodzakelijk. In het ziekenhuis is een kniepolie, hier worden knieklachten goed behandeld. Het team dat hier werkzaam is bestaat uit artsen, orthopeden en fysiotherapeuten.

Behandeling van knieklachten bestaat uit het intapen van de knie, oefeningen, een kijkoperatie, reconstructie of behandeling met medicijnen. De behandeling hangt sterk af van de onderliggende oorzaak en de symptomen.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Schuiven naar boven