Een goed matras voor hernia

Slapen met rugpijn of nekpijn is niet makkelijk. Je komt moeilijk in slaap en wordt regelmatig wakker. Juist door een slechte nachtrust ervaar je overdag nog meer pijnklachten. Bij hernia is het belangrijk dat je op een goed matras ligt. De één zegt dat je een hard matras nodig hebt, de ander zweert bij een zachte matras.
De oorzaak van een hernia
Er zijn verschillende vormen van hernia’s. Je hebt de rug- en/of nekhernia maar ook de hernia aan darmen, maag of slokdarm. Vak wordt hiermee een hernia aan de rug of nek bedoeld. Dit ontstaat door aangeboren zwakte van één of meerdere tussenwervelschijven. Vaak zie je dat een hernia binnen bepaalde families voorkomt.
Soms ligt de oorzaak in langdurige of te zware belasting van de rug. Ook een verkeerde zithouding kan de veroorzaker zijn.
Slapen met rugpijn of nekpijn
Bij een hernia is het heel belangrijk dat je niet op de buik slaapt. Wanneer je op de buik ligt ontstaat er veel druk op de rug en nek. Hierdoor verergeren de klachten. Probeer op je zij of op je rug te slapen.
Wanneer je een beetje scheef of gedraaid ligt dan merk je al snel dat je meer pijn ervaart. Je kan niet slapen door de hernia en het herstel duurt veel langer. Helaas kun je niet altijd controleren hoe je ‘s nachts ligt, tijdens de slaap draaien veel. Daarom is een goed matras een van de belangrijkste uitgangspunten.
Het beste matras bij hernia
Hieronder vind je wat informatie om een goed matras voor hernia te vinden. Het juiste matras vermindert pijnklachten en stimuleert het herstel. Hierna vind je nog wat tips met betrekking tot je slaaphouding, werkhouding en welke behandeling mogelijk is.
Het ideale matras voor mensen met een hernia bestaat uit koudschuim. Hier mag een laag traagschuim overheen zitten. Het matras moet stevig zijn maar dit betekent niet dat het om een hard matras gaat. Een te hard matras voorkomt dat de wervelkolom in de S-curve kan staan, iets dat wel belangrijk is. Terwijl je in een te zacht matras doorzakt waardoor de wervelkolom in een verkeerde houding staat.
Kijk dus uit naar een koudschuim matras met een gemiddeld ligcomfort, geschikt voor buik-, rug- en zijslapers.
Bekijk de geschikte matrassen voor hernia
Middelzacht versus hard matras
Vroeger werd gedacht dat een hard matras beter was voor mensen met rugklachten, zoals een hernia. Inmiddels weten we wel beter. Op een hard matras heeft je wervelkolom niet de mogelijkheid om in een natuurlijke houding te staan. Blijf dus niet bij dit oude praatje hangen maar ga altijd voor een middelzacht matras.
Beste slaaphouding bij een hernia
Slaap nooit op de buik wanneer je last hebt van een hernia. Dit moet je sowieso nooit doen want op je buik slapen is hartstikke slecht voor je rug en je nek. Er ontstaat dan een onnatuurlijke holte.
Het is overigens geen probleem wanneer je gedurende 10 minuutjes op je buik ligt, maar draai hierna naar de zij of de rug. Probeer in deze houding in slaap te vallen.
Ben je zo iemand die al jarenlang op de buik slaapt? Dan is dit moeilijk af te leren. Onbewust draai je tijdens je slaap toch weer naar je buik toe. Het helpt om een tennisbal aan de voorzijde van je pyjama in te naaien. Het ziet misschien gek uit maar wanneer je tijdens je slaap op de buik draait en tegen de tennisbal aanstoot dan draai je automatisch weer terug. Na enkele weken kan de tennisbal weg, je zal merken dat je niet meer op je buik slaapt.
Je houding overdag
Bij een hernia ben je geneigd om zoveel mogelijk stil te zitten. Hierdoor voel je minder pijn. Beweging is juist goed voor je rug want het houdt de spieren en gewrichten soepel. Probeer dus elke dag wat aan beweging te doen zoals wandelen, fietsen of zwemmen. Voorkomen overbelasting dus ga zeker niet zwaar tillen of sporten.
Verder is je houding of werkhouding overdag heel belangrijk. Zit niet te lang achter elkaar in een vreemde of gedraaide houding. Probeer elk uur gedurende 5 minuten te bewegen. Bijvoorbeeld door even rond te lopen en rek- en strekoefeningen te doen.
Behandeling bij een rughernia of nekhernia
Naast een goed matras voor hernia is het belangrijk dat je naar behandelmogelijkheden kijkt. 70% van de hernia’s verdwijnen binnen drie maanden vanzelf. In deze periode krijg je wel pijnstillers voorgeschreven. Soms moet je ook naar fysiotherapie of krijg je bepaalde oefeningen mee om thuis te doen.
Wanneer de pijn langer blijft aanhouden dan is een operatie soms noodzakelijk. Omdat een operatie altijd risico’s met zich meebrengt wordt bij een hernia de eerste drie maanden een afwachtende houding aangenomen.
Zo verloopt de operatie
Bij een hernia operatie wordt de uitpuiling van de tussenwervelschijf weggehaald. Dit wordt onder narcose gedaan waardoor je niks van de operatie meekrijgt. Soms wordt voor een ruggenprik gekozen.
Tijdens de operatie lig je op je buik waarbij er een rol onder je ligt. Hierdoor komt de rug een beetje krom te staan, dit is voor de chirurg makkelijker werken. Via een sneetje in de rug worden de rugspieren opzij geschoven en verwijdert de chirurg het uitpuilende deel. Het kan ook dat de operatie via een laser of als kijkoperatie plaatsvindt. Eén tot twee dagen na de operatie mag je naar huis.
Reacties en ervaringen
Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.