Een klein bed groter maken

Bijgewerkt: 25 februari 2024

Niet tevreden over de huidige maat van je bed? Helaas kun je het niet zomaar uit elkaar trekken, zodat het groter wordt. Toch zijn er manieren om je bed te breder of langer te maken. Handig voor jongeren in de groei, of wanneer je bed of boxspring toch weinig ruimte biedt.

De ervaring die je nodig hebt

Om een klein bed groter te maken hoef je niet zoveel kluservaring te hebben. Zelfs voor iemand met twee linkerhanden zijn er mogelijkheden. Met betrekking tot materiaal kan het dat je naar de bouwmarkt moet. Soms heb je de materialen thuis liggen.

Het bed langer, breder of hoger maken

Een bed kan op verschillende manieren te klein zijn. Bijvoorbeeld omdat het niet lang genoeg is. Vooral puber krijgen een flinke groeischeut. Een bed van 200 cm lang kan ineens te klein worden.

Ook kun je problemen hebben met de breedte. Misschien was dat bed van 140 cm breedte een aantal jaar geleden een goed idee. Maar nu de slaapkamer groter is, of je misschien zelf een maatje meer bent, heb je behoefte aan meer ligruimte.

Bij het ouder worden, of bij lichamelijke klachten, is een bed met een hogere instap veel prettiger. Het voorkomt dat je last krijgt van je knieën, heupen of rug.

Je ziet dus dat je een klein bed of een kleine boxspring op verschillende manieren groter kan maken. We beginnen met de makkelijkste manier: je bed verhogen.

Een laag bed hoger maken

Een standaard bed heeft een instaphoogte van 45 tot 55 cm. Dit is de afstand van de grond tot de bovenkant van het matras. Ben je een lang persoon of heb je lichamelijke klachten, dan is een instaphoogte van 55 cm tot 55 cm aan te raden.

De eenvoudigste methode: gebruik bedverhogers. Ook wel bekend als bedklossen. Deze zijn geschikt voor bedden met vier poten. Maar niet voor een boxspring!


Heb je een boxspring, probeer dan een plateau te maken. Hier is veel materiaal en handigheid voor nodig. Het idee is dat je een verhoogd vloertje (podium) maakt, waarop je het boxspringbed plaatst.

Je bed breder maken

Een eenpersoonsbed ombouwen tot tweepersoonsbed? Of van 100 cm breedte naar 140 cm breedte? Dit vraagt om wat creativiteit. Maar het is zeker niet onmogelijk.

Een eenpersoonsbed kun je eigenlijk heel makkelijk omtoveren tot een tweepersoonsbed. Kijk in de winkel of de webshop of exact hetzelfde model nog verkrijgbaar is. Koop een tweede exemplaar en schuif de twee bedden tegen elkaar.

Oké, het kan lastig zijn om gezellig tegen elkaar aan te liggen. Maar dit is makkelijk op te lossen. Koop een tweepersoonsmatras. Of vul de ruimte tussen de twee matrassen op. Dit doe je met een zogenaamde liefdesbrug (matraswig). Deze dingen zijn verkrijgbaar vanaf € 16, oplopend tot ongeveer € 99. Kijk hierbij vooral naar de beschikbare breedte en de diepte.


Wil je van 80 cm naar 120 cm breed, of van 140 cm naar bijvoorbeeld 180 cm? Dan lukt het niet om een tweede bed ertegenaan te schuiven. Je bed breder maken kan als volgt:

  • Vervang het hoofdeind/hoofdbord en het voeteind voor bredere planken, zodat de ‘bak’ breder wordt.
  • Bevestig alles stevig aan elkaar. Maak gebruik van hoekverbindingen.
  • Maak de bodem breder, door hem op een stevige manier te verbreden. (Of koop een nieuw bed)
  • Vul het matras aan de zijkanten op met koudschuim of traagschuim, of koop een nieuw matras (op maat).

Zorg dat de verbreding stevig genoeg is. Verplaats de pootjes van het bed altijd naar de nieuwe hoeken, zodat er geen zwakke plekken ontstaan.


Een te kort bed langer maken

Nee je bed is niet gekrompen, jij bent gegroeid! Of je hebt een bed gekocht dat eigenlijk te klein voor jou is. De lengte van het bed moet 20 cm boven jouw lichaamslengte uitsteken. Ben je 1,80 m dan moet het bed 2 meter zijn. En ben je 1,90 m dan heb je een bed van 2,10 m nodig.

Je bed langer maken is iets makkelijker. Bijvoorbeeld wanneer je een boxspring hebt. Koop een voetenbank in dezelfde kleur en stijl, met ook dezelfde hoogte. Schuif dit tegen het voeteinde van het bed aan, en je hebt je verlenging. Gebruik eventueel een matraswig om de spleet tussen bed en voetenbank op te vullen. Zorg ook dat je een groter hoeslaken koopt.

Optie twee: je gereedschapskist erbij pakken en je bed daadwerkelijk langer maken. Hiervoor heb je nieuwe planken voor de zijkanten nodig. Met betrekking tot de bedbodem is het vaak voldoende om het voetgedeelte op te vullen. Er drukt geen zwaar gewicht op het voeteinde, dus het is niet erg wanneer de ondersteuning hier minder is.

Uiteraard moet ook het matras langer worden. Ook dit kan weer op twee manieren: een langer matras kopen, of de opening opvullen met koudschuim of traagschuim. Probeer eventueel aan een oud matras te komen en snijd dit op maat, zodat je de perfecte opvulling hebt.

Een meegroeibed voor volwassenen bestaat niet

Hoe fijn zou dat zijn, een bed dat zich moeiteloos aan jouw situatie aanpast. Het ene moment ben je vrijgezel en het andere moment heb je een relatie en voilà: je eenpersoonsbed is geschikt voor twee personen. Je gaat verhuizen en je bed van 140 cm mag nu best 160 cm zijn. Hoppa, zo geregeld!

Helaas, een meegroeibed wordt alleen als kinderenbed verkocht. Dit zijn ladykantjes die later om te bouwen zijn tot peuterbed. Maar uiteindelijk ook geschikt voor een puber, want ze zijn uitschuifbaar tot maar liefs 200 cm.

Een meegroeibed groeit alleen in de lengte mee, niet in de breedte. Maar er zijn wel eenpersoonsbedden met een tweede uitschuifbaar bed of onderbed. Handig voor logeetjes.

Overigens zijn er steeds meer meubelmakers die bedden met een schuifsysteem vervaardigen. Het eenpersoonsbed wordt in een handomdraai een tweepersoonsbed. De twee lattenbodems passen precies in elkaar. Helaas zijn dit geen standaardmodellen die je in (web)winkels tegenkomt.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven