Rechtsbijstand in Marokko: dingen die je moet weten

Bijgewerkt: 5 oktober 2023

Woon je in Marokko en heb je een juridisch geschil? Of wil je hulp voor een familielid inschakelen? Rechtsbijstand in Marokko betekent dat je hulp van een advocaat of jurist krijgt. Dit heb je nodig bij een conflict over een koop- of huurcontract, wanneer je bent betrokken bij een verkeersongeluk of bij iets anders.

Is rechtsbijstand echt nodig?

Je hoeft niet altijd hulp van een advocaat of jurist te vragen. Sommige dingen kun je zelf oplossen. Bijvoorbeeld wanneer je ruzie met de buurmanruzie hebt over zijn boom. Of wanneer je jouw arbeidscontracten wil opzeggen. Dat soort dingen kan vaak zonder problemen worden opgelost.

Maar soms heb je wel hulp nodig. Hierbij is er verschil tussen een advocaat of jurist. Komt jouw zaak bij de kantonrechter, dan is een advocaat niet verplicht. Bij de civiele rechter wel. Advocaat is een beschermde titel. Jurist niet, waardoor deze goedkoper is. Maar een jurist kan of mag jou niet bij alle zaken helpen.

Rechtsbijstand in Marokko heb je in de volgende gevallen nodig:

  • Nalatenschap (erfenis)
  • Echtscheiding
  • Strafzaken (wanneer je beschuldigd wordt van een misdrijf, of slachtoffer bent)
  • Contractgeschillen
  • Arbeidsrecht (verschillen over arbeidscontracten en ontslagzaken)
  • Vastgoedrecht (zoals huurkwesties)

Zo zit dat in Marokko

Natuurlijk zijn de regeltjes in Marokko anders dan in andere landen. Zo duurt een scheiding in Marokko ongeveer vier maanden. In Nederland kan dit soms wel een jaar duren. Ook met betrekking tot trouwen zijn de regels iets anders. Vroeger kon je in Marokko enkel een religieus huwelijk afsluiten. Nu is dit alleen geldig met voorafgaand een burgerlijk huwelijk.

In Marokko hebben ze ook nog de doodstraf. Maar sinds 1993 is niemand meer geëxecuteerd. Verder kunnen straffen in rechtszaken hoger uitvallen dan in Nederland.

Rechtsbijstand in Marokko: alles wat je moet weten

Het maakt niet uit of je in Marokko, Nederland of ergens anders woont. Welke rechtsbijstand je nodig hebt, hangt af van waar de zaak zich afspeelt. Is dit in Marokko dan schakel je een advocaat of jurist uit dit land in.

Maar is het erg wanneer je bijvoorbeeld vanuit Nederland een advocaat inschakelt, voor een zaak die in Marokko voor de rechtbank verschijnt?

Sommige Nederlandse advocatenkantoren werken samen met Marokkaanse advocatenkantoren. Of ze hebben een vestiging in Marokko. Dit is altijd een goede keuze. Maar je door een Nederlandse advocaat bij laten staan die geen kennis heeft van het Marokkaanse recht? Dat is niet zo’n goed idee.

Juridisch advies

Rechtsbijstand in Marokko bestaat uit verschillende onderdelen. Het eerste is juridisch advies. Zoek naar een advocaat in Marokko die gespecialiseerd is in een relevant rechtsgebied. Of een Nederlandse jurist die een Marokkaanse achtergrond heeft.

Bedenk dat rechtsgebieden heel erg uiteenlopen. Een advocaat met specialisatie in familierecht zal misschien minder kennis hebben over het arbeidsrecht.


Juridische klinieken of pro bono-organisaties

Ben je in Marokko? In sommige steden vind je juridische klinieken of pro bono-organisaties. Deze bieden gratis juridisch advies aan mensen die het niet kunnen betalen. Je moet wel weten dat deze instellingen je slechts beperkt kunnen helpen.

Bemiddelen en onderhandelen

Een rechtszaak is erg duur. Daarom is het altijd beter om geschillen met de tegenpartij op te lossen. Marokkaanse rechtsbijstand betekent dat de advocaat of jurist eerst wil bemiddelen of onderhandelen.

Misschien kom je er met de tegenpartij uit, en hoeft er geen rechtszaak te worden gestart. Dit bespaart ontzettend veel geld. Maar ook een hoop stress, want een gerechtelijke procedure kan soms erg lang duren.

Juridische vertegenwoordiging in Marokko

Wetten en juridische procedures in Marokko zijn soms anders dan in bijvoorbeeld Nederland of België. Daarom is het verstandig om een advocaat te zoeken die bekend is met de specifieke wetten en regelgeving. Dit is vooral belangrijk wanneer jij je wil laten vertegenwoordigen. Bijvoorbeeld in een strafzaak.

Net als in alle landen heb je bepaalde rechten en plichten. Een Marokkaanse advocaat komt voor jouw rechten en belangen op. In een gerechtelijke procedure zorgt deze voor een sterke verdediging.

Natuurlijk is niet alles van tevoren te bepalen. Zo is het moeilijk inschatten of je een gerechtelijke procedure gaat winnen (of verliezen). Maar een goede of een slechte advocaat maakt het verschil.

Wat kost rechtsbijstand in Marokko?

Een Nederlandse advocaat kost tussen de € 200 en € 300 per uur. Dit kan oplopen tot € 400 per uur. Een jurist is goedkoper en kost tussen de € 80 en € 140 per uur.

Marokkaanse advocaten werken niet direct met een uurtarief. Het advocatenhonoraria en Marokkaanse rechtbanken ligt tussen de 5000 en 10.000 dirham (€ 460 tot € 920). Maar er zijn ook advocaten die voor lagere bedragen optreden.

Zo komt het vaker voor dat een echtscheiding in Marokko tussen € 200 en € 300 kost. In Nederland ben je minimaal € 1500 kwijt.

Juridisch advies is soms gratis, maar vindt vaak op afstand plaats. Maak naar aanleiding van het advies een keuze en schakel de betreffende advocaat of jurist in. Wanneer je het advies niet goed vindt, ben je er vrij in om iemand anders te vinden.

Hoe je de advocaatkosten betaalt

Een Marokkaanse advocaat ontvangt een ereloon. Deze ontvangt hij voorafgaande of tijdens de juridische werkzaamheden. Ik altijd nadere afspraken die gemaakt worden. Over de wijze van betaling en de vervaldata.

Een rechtsbijstandsverzekering

In Nederland kunnen inwoners een rechtsbijstandsverzekering afsluiten. Hierbij zijn ze verzekerd tegen juridische kosten. Welke kosten gedekt worden hangt van de zaak af. Je kunt je bijvoorbeeld niet tegen een echtscheiding verzekeren. Maar wel tegen geschillen over arbeidscontracten, huurovereenkomst of veel andere geschillen.

Kun je in Marokko een rechtsbijstandsverzekering afsluiten? Dit is niet gebruikelijk. Wel is het soms mogelijk om over het tarief onderhandelen. Vooral kleinere advocatenkantoren of juristen willen hierin meegaan.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven