Kinderwekker als slaaptrainer, een goed slaapritme

Bijgewerkt: 3 februari 2023

Een kinderwekker is veel meer dan een middel om je kind op tijd op te laten staan. Je kunt de kinderwekker namelijk ook als slaaptrainer inzetten. Mocht je alleen op zoek zijn naar een wekker voor je kind: dan heb je ook nog eens de keuze uit verschillende modellen. Bijvoorbeeld van lego, voetbal of Frozen. Tja, hoe moet je nou een goede kinderwekker uitkiezen?

Verschil tussen een kinderwekker en gewone wekker

Een kinderwekker ziet er veel leuker uit! Niet alleen voor het kind maar ook voor volwassenen. Tenminste, wanneer je van vrolijke kleuren en opvallende figuren houdt.

Nog een verschil is dat een kinderwekker veel gebruiksvriendelijker is. Een kwestie van aan- en uitzetten zonder allerlei gedoe. Als ouder moet je een kinderwekker soms wel op de juiste manier instellen. Kinderwekker zijn vaak ook voorzien van duidelijke tijdsaanduiding. Bijvoorbeeld grotere digitale cijfers of een bellenwekker met duidelijk afleesbare cijfertjes. Sommige modellen beschikken over meerdere rustgevende melodietjes.

Kinderwekker als slaaptrainer

Kinderen hebben vaak moeite met hun dag- en nachtritme. Hierdoor worden ze veel te vroeg wakker of willen niet naar bed. Een kinderwekker als slaaptrainer is dan de ideale oplossing. Hier hoef je niet eens een echte slaaptrainer voor te kopen, een normale kinderwekker werkt namelijk net zo goed.

Kleine kinderen kunnen niet altijd klok kijken. Dit maakt voor het gebruik van een kinderwekker niet zoveel uit. Het gaat zich erom dat de wekker het kind middels een geluidssignaal waarschuwt.

Hoe zet je een kinderwekker als slaaptrainer in? Stel dat je ’s morgens niet wil dat je kindje voor 7:00 uur zijn of haar bed uitkomt. Dan zet je de wekker op 7:00 uur. Zodra het kind de wekker hoort afgaan weet het dat het uit bed mag. Zo eenvoudig is het eigenlijk.

Slaaptrainer als slaaphulp

Een normale kinderwekker is niet geschikt als slaaphulp. Dan heb je toch echt een slaaptrainer nodig. Deze laat namelijk zien wanneer het tijd is om naar bed te gaan. Zo hoef je geen discussies met je kindje te hebben: de wekker vertelt dat het tijd is om te gaan slapen.

Een slaaptrainer laat ongeveer een half uur voor het slapen gaan een lichtkleur of geluidssignaal zien/horen. Een half uur voor het opstaan is er weer een signaal, waardoor het kind weet dat het (bijna) op mag staan.

Een kinderwekker van de Blokker of Action

Wanneer je op zoek gaan een kinderwekker dan heb je keuze uit verschillende modellen in uiteenlopende prijsklassen. Bijvoorbeeld een kinderwekker van de Blokker of een van de Action. Hier zit toch wel een aardig verschil tussen. Kinderwekkers van de Action zijn zeer goedkoop maar niet altijd van de beste kwaliteit. Terwijl Blokker over het algemeen een goede kwaliteit aanbiedt.

Voor welke kinderwekker je gaat hangt natuurlijk van je eigen budget af. Wil je geen made in China wekker dan zul je toch wat meer moeten betalen. Bedenk dat kinderen soms tegen de wekker aanstoten, er ruw mee omgaan of zelfs ermee gooien. Een hele goedkope wekker is dan zo kapot, wat natuurlijk erg zonde is.

De beste kinderwekker op een rij

Of je nu voor een kinderwekker met een eenhoorn, lego of voetbal thema gaat: kijk vooral naar de kwaliteit. Hieronder vind je enkele kinderwekker die zeer goed verkopen. Misschien heb je hier iets aan en kun je je kind een mooie kinderwekker cadeau doen.

1. Kinderwekker met projectie

Kies je voor een wekker met projectie dan wordt de tijd op het plafond of de muur geprojecteerd. Je kind ziet liggend vanaf het bed de actuele tijd. Veel van deze modellen hebben ook een goede en luide alarmfunctie. Zelfs de grootste slaapkop wordt hierdoor wakker. Heeft je kind een smartphone of tablet? Op een aantal van deze wekkers is een draadloze oplaadfunctie aanwezig. Ons advies is om een wekker met projectie voor wat oudere kinderen te gebruiken (vanaf 10 jaar oud).

2. ProSova slaaptrainer voor kinderen

De ProSova is een kinderwekker en slaaptrainer ineen. Met een opvallend dierendesign en verkrijgbaar in verschillende kleuren. Deze wekker zorgt ervoor dat het kind meer routine krijgt. Het vertelt wanneer je kindje moet gaan slapen en wanneer het weer moet opstaan. Geschikt voor peuters en kleuters, zelfs wanneer ze nog geen klok kunnen kijken.

Het mooie aan deze slaaptrainer is dat hij 30 minuten voordat het kind moet opstaan geel kleurt. Zo weet het kind dat het nog even alleen moet spelen maar niet de kamer uit mag. Wanneer de slaaptrainer groen wordt dan is het tijd om uit bed te komen. Er is ook een functie voor dutjes aanwezig.

3. Een bellenwekker

Een andere mogelijkheid is het gebruik van een bellenwekker. De ouderwetse modellen zijn bijna niet meer verkrijgbaar, ze zijn tegenwoordig allemaal gedigitaliseerd. Hierdoor is er ook geen tikkend geluid aanwezig en dat laat je kind beter slapen. Het alarm van deze wekker is nooit genoeg om het kind op tijd te wekken.

Met een bellenwekker heb je niet zoveel mogelijkheden. Het is niet echt een slaaptrainer waardoor je hem elke dag handmatig moet instellen. Aan de andere kant is het wel een goedkope oplossing. Sommige modellen zijn voorzien van een snoozfunctie en een alarmknop en door het kind te bedienen. Het beste is om een bellenwekker bij kinderen vanaf acht jaar oud te gebruiken. Hele jonge kinderen kunnen hier nog niet zo goed mee omgaan.

Met een van deze kinderwekkers moet het zeker lukken om je kindje op tijd uit bed te krijgen. Moet het kind naar school? Zorg dan dat je de wekker ruim op tijd zet. Kinderen hebben minimaal een half uur nodig voor aankleden en eten, maar vaak nog meer.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Eén gedachte over “Kinderwekker als slaaptrainer, een goed slaapritme

  1. Vanaf welke leeftijd kan een kindje met een wekker overweg? We willen ons dochtertje leren om zelfstandig op te staan wanneer de wekker afgaat. Ik heb ook nog een tweeling van zes maanden oud en merk dat het best zoveel werk is om ’s morgens ook mijn dochter van 3 jaar oud ’s morgens te wekken en aanwijzingen te geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven