Baby van 4 weken, wat je moet weten over doorslapen

Jonge baby’s worden nachts minimaal één keer wakker. Hoe zit het met baby van 4 weken en doorslapen? Pasgeborenen hebben een ander slaapritme dan oudere baby’s. Ontdek hoe je ervoor zorgt dat je kindje de hele nacht door slaapt. Zo kun jij van een goede nachtrust genieten.

Dit is waarom baby’s niet doorslapen

Waarom wordt baby ’s nachts wakker? Dit heeft verschillende oorzaken. Allereerst heeft een pasgeboren baby nog geen dag- en nachtritme. In de baarmoeder was het immers altijd nacht! Ook werkt de biologische klok nog niet goed. Daarnaast heeft je kindje om de drie tot vier uur behoefte aan een voeding. Hierdoor zal het automatisch wakker worden. Heeft zoon of dochter pijn of voelt het zich onveilig? Ook dan zal het ’s nachts gaan huilen.

Tot wanneer nachtvoeding?

Een baby van 4 weken door laten slapen kan alleen wanneer er geen behoefte meer is aan nachtvoeding. Dit verschilt heel erg per kind. Het is heel normaal dat kinderen tot 6 maanden nog een nachtvoeding willen. De kleintjes vragen soms tot een leeftijd van 9 – 12 maanden nog om een nachtvoeding. Het hangt er ook een beetje vanaf hoe je hiermee omgaat. Je kunt de nachtvoedingen namelijk goed afbouwen. Ook kun je helpen met het ontwikkelen van een dag- en nachtritme.

Kan baby met 4 weken doorslapen?

De meeste baby’s beginnen op de leeftijd van 4 tot 6 maanden door te slapen. Kan een baby van 4 weken al de hele nacht doorslapen? In theorie kan dit best, en het komt ook wel eens voor. De meeste ouders merken echter dat hun baby toch nog om een nachtvoeding vraagt. Slaapt een baby van 4 weken toch eens door, dan is dit vaak toeval.

Met 4 weken de nachtvoedingen afbouwen

Wil je nachtvoedingen afbouwen? Het is niet verstandig om dit al met 4 weken te doen. Je kindje heeft echt nog behoefte aan regelmatige voedingen. Helaas zit hier ook een nachtvoeding bij.

Je kunt voor de nacht wel voeden op afroep. De ene baby wordt één keer en de ander twee keer per nacht wakker. Je mag hier een beetje in schuiven, zodat het je beter uitkomt. Het is echt niet goed om de behoefte naar nachtvoedingen te negeren. Hiermee doe je zoon of dochter tekort. Bovendien is het niet goed voor de ontwikkeling: het mist dan belangrijke voedingsstoffen.

Baby wakker maken voor nachtvoeding

Moet je baby wakker maken voor de nachtvoeding? Dat kan en mag je doen. Een baby van 1 maand oud kan niet goed zelf bepalen wanneer hij moet eten. Op deze leeftijd mag een baby nog niet te lang achter elkaar slapen. Waarom is dat eigenlijk? Omdat de bloedsuikerspiegel anders teveel daalt. Hierdoor krijgen de hersenen onvoldoende glucose. Dit staat de ontwikkeling van de hersenen in de weg.

Is je baby 2 of 3 maanden oud en slaapt het door? Dat is geen enkel probleem. Je kunt namelijk vanaf 2 maanden best al beginnen met het afbouwen van nachtvoeding. In dit geval verschuif je de laatste voeding naar het tijdstip dat je zelf naar bed gaat. Je hebt wel kans dat je kindje ’s morgens om 5 of 6 uur alweer wakker is. Het geeft jou echter de kans om zeker 6 uur lang door te slapen.

Hulp bij dag- en nachtritme opbouwen

Het is belangrijk dat je kindje een duidelijk dag- en nachtritme krijgt. Hier kun je het mee helpen. Maak ’s morgens de gordijnen op de babykamer open. Zo stroomt er daglicht binnen. Slaapt baby overdag in het bedje of misschien in de woonkamer? Laat de ruimte gewoon verlicht.

Je hoeft overdag echt niet stilletjes te doen. Ga gewoon stofzuigen, draai muziek en lach hartelijk om een film. Het is de bedoeling dat je kindje duidelijk het verschil tussen dag en nacht leert herkennen. Dat betekent dus ook dat het ’s nachts donker en stil is.

Krijgt je baby een nachtvoeding? Maak het dan zeker niet te gezellig. Geef de nachtvoeding, verschoon de luier en leg je kindje weer terug in zijn of haar bedje. Dus niet gaan spelen, rondlopen of andere zaken die je normaal ’s nachts niet doet. Zo leert baby nóg eerder het verschil tussen dag en nacht.

Een huilbaby van 4 weken oud

Je hebt een huilbaby van 4 weken oud. Dit zorgt niet alleen voor gebroken nachten, ook overdag voel jij je gestrest en opgejaagd. Wanneer spreek je van een huilbaby? Dit is wanneer de baby minimaal 3 dagen per week en 3 uur per dag huilt. Dit moet minimaal 3 weken achter elkaar plaatsvinden. Dan pas spreken we van een huilbaby.

Een echte valkuil is jouw eigen stress. Door het huilen raak je gestrest, baby voelt deze stress aan. Hierdoor zal het nog vaker en langer huilen. Wat moet je doen als je kindje niet stopt met huilen?

Kijk eerst of er sprake is van lichamelijke klachten. Heeft het kindje misschien een koemelkallergie, nierproblemen of een liesbreuk? Aan deze oorzaken kun je wat doen. Sommige huilbaby’s reageren heel erg op prikkels uit hun omgeving. Vaste voedingstijden en rusttijden zijn dan erg belangrijk.

Veel huilbaby’s vinden verlichting met chiropractie. Hierbij wordt gekeken naar de stand van de wervelkolom. Het is nooit verkeerd om hier eens naar te laten kijken.

Tip: inbakeren kan echt helpen.

Neem tijd voor jezelf. Wissel de verzorging met je partner af of laat iemand anders even oppassen. Op de momenten dat je baby slaapt, heb je even alle tijd en aandacht voor jezelf. Doen! Ook helpt het om met anderen te praten en professionele hulp te zoeken. Ga hiervoor naar de huisarts of het consultatiebureau.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven