Hoeveel spinnen eet je in je slaap?

Bijgewerkt: 17 februari 2023

Er gaat een verhaal rond dat je tijdens je slaap af en toe een spin eet. Jaarlijks zouden dit tussen de 6 en 10 spinnen zijn. Ieuwww! Maar klopt dit verhaal wel? Hier kunnen we kort antwoord op geven: over het algemeen eet je geen spinnen als je slaapt. Toch kan het heel soms gebeuren dat je een spin in je mond krijgt en zelfs doorslikt.

Spinnen kruipen niet je mond in

Je ziet het al voor je: je ligt op je rug te slapen en je mond staat hierbij wagenwijd open. Een spinnetje kruipt over het plafond en laat zich via een spinnendraad naar beneden zakken. Hij komt vlak boven je mond terecht en dan gebeurt het: hij laat zich nog verder zakken tot in je mond. Automatisch sluit je je mond en slikt de spin door.

Feit of fictie? Maak je niet druk, in veel gevallen is dit fictie. Tijdens je slaap snurk je een beetje. Dit veroorzaakt trillingen en daar houden spinnen niet van. Ook je ademhaling is voor spinnen niet zo prettig want het veroorzaakt een luchtstroming. Een spin zal dus niet vrijwillig je mond in kruipen.

Per ongeluk spinnen in je slaap eten

Stel nu dat er een spin over je kussen loopt. Dat kan natuurlijk altijd gebeuren. Terwijl hij over je kussen loopt draai jij je van je rug naar je zij. Hierbij komt je mond boven de spin en het dier kan geen andere kant op dan je mond in.

Is het dan zo dat je deze spin ook doorslikt? In veel gevallen niet. Je voelt namelijk iets vreemds in je mond en de automatische reactie is dat je dit weg wil halen. Hierbij beweeg je de tong naar buiten of je wrijft met je vinger door je mond. Het kan dus zomaar dat je de spin vanzelf naar buiten werkt.

De kans dat er tijdens je slaap een spin in je mond terechtkomt en dat je hem ook nog eens doorgeslikt is heel erg klein. Zeg maar minder dan 0,05 procent.

Insecten eten in je slaap

Is het dan zo dat je andere insecten in je slaap eet? Nee hoor ook dit is een broodje aap verhaal. Oftewel een mythe. Waarom dit verhaal verzonnen is dat blijft onbekend. Misschien omdat het leuk is om anderen schrik aan te jagen.

Natuurlijk merken spinnen en insecten je lichaamswarmte op. Ze zijn immers koudbloedig en komen op warmte af. Maar het is niet zo dat ze op je afkomen om zich aan jou te warmen. Meestal zijn het bloedzuigende insecten die op je afkomen. Zoals muggen of bedwantsen.

Insecten hebben helemaal geen reden om in je mond te kruipen of te vliegen. Het is hier te vochtig, luidruchtig en er hangt een vervelende luchtstroom. Een spin of insect moet toch wel psychisch gestoord zijn om zichzelf de dood in te jagen en in je mond te kruipen.

het aantal spinnen dat je in je leven eet

Ondanks dat het heel zelden voorkomt dat je een spin tijdens je slaap eet krijg je er gedurende je leven wel een paar binnen. Er kunnen namelijk insectendeeltjes in voedsel terechtkomen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij het drogen van cacaobonen of koffiebonen. Die worden soms op de grond gelegd waardoor er insecten bij kunnen komen.

Normaal worden vuildeeltjes tijdens het productieproces eruit gehaald. Maar het is niet onmogelijk dat er wat spinnenpoten of vliegenvleugeltjes in de koffie of chocola achterblijven. Dit kan ook gebeuren tijdens het produceren van ander voedsel.

Volgens een schatting van Scientific American zouden we jaarlijks ongeveer 500 gram aan insecten binnenkrijgen. Deze schatting lijkt wat aan de hoge kant, je zou het eerder op 50 gram per jaar kunnen houden. En zelfs dat is nog erg veel.

Wanneer je insecten via levensmiddelen binnenkrijgt is dit niet schadelijk voor je gezondheid. Je moet er ook maar niet aan denken.

De huisspin is niet gevaarlijk

De meeste spinnen die je in huis tegen komt vallen onder de noemer huisspin. Ook de bosspin kan zich in je woning vertoeven. De huisspin ziet er misschien gevaarlijk uit maar dat is hij niet. Hij valt niet zomaar aan. Alleen wanneer hij zich bedreigd voelt kan de huisspin bijten. Dit voel je als een klein prikje en het gif van deze spin is ongevaarlijk.

Dit geldt ook voor de bosspin. Deze zwarte rakker met zijn lange poten ziet er af en toe horrorachtig uit. Hij jaagt misschien angst aan maar hij is net als de huisspin ongevaarlijk. Je hoeft er dus niet bang voor te zijn.

Giftige spinnen komen niet zoveel in Nederland en België voor. Behalve de valse wolfspin die de laatste jaren steeds meer in West-Europa wordt gezien. Een beet van een wolfspin is vooral gevaarlijk wanneer je hier allergisch voor bent. Maar wanneer je er niet allergisch voor bent dan kan de beet in veel gevallen geen kwaad. Wel is hij pijnlijk, een beetje te vergelijken met een steek van een wesp of bij.

Valse wolfspinnen zijn ontzettend snel. Dit komt omdat ze actief op prooien jagen. Juist die snelheid is voor veel mensen beangstigend.

Reacties en ervaringen

Deel je ervaring over dit onderwerp, geef tips of reageer op andere gebruikers. De redactie controleert vooraf op spam of ongepaste reacties. Dit duurt maximaal 24 uur.

Eén gedachte over “Hoeveel spinnen eet je in je slaap?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven